Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 | 10:29

ΠολιτισμόςPointer

Προβολές και συζητήσεις

Small_img_32561
 
ΤΖΑΦΑΡ ΠΑΝΑΧΙ
 
ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
 
«Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στον κινηματογράφο μάς έπεισαν πως αν ένας κινηματογραφιστής δεν μπορεί να κάνει ταινίες, θα φταίει ο ίδιος - κανένας άλλος. Η δυσάρεστη πραγματικότητα που διέπει τον κινηματογράφο και τους σκηνοθέτες στο σημερινό Ιράν μάς οδήγησαν να σταθούμε σ’ αυτήν την, ίσως προσωρινή, πραγματικότητα και να αναπαραστήσουμε κομμάτια της που καθρεφτίζονται μέσα μας». Τα λόγια αυτά, ειπωμένα από έναν σκηνοθέτη, του οποίου έχει απαγορευτεί από το 2010 και για είκοσι χρόνια η ενασχόληση με το σινεμά (και η έξοδος από τη χώρα) και ο οποίος το διάστημα αυτό έχει γυρίσει τέσσερις ταινίες, έχουν μια παραπάνω βαρύτητα.
 
Ο ιρανός σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε σε μια εργατική οικογένεια. Σπούδασε σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο κινηματογράφου και τηλεόρασης στην Τεχεράνη. Πριν στραφεί στις μεγάλου μήκους ταινίες, έκανε αρκετές μικρού και μεσαίου μήκους για την ιρανική τηλεόραση.
 
Ο Τζαφάρ Παναχί ενοχλεί πολύ το ιρανικό καθεστώς, και ενοχλεί γιατί δε ντύνει με χρυσόσκονη ή με μεταφυσική ελπιδοφόρα θολούρα την ανάγνωση της πραγματικότητας γύρω του. Πριν τη σύλληψή του το 2010, στη διάρκεια γυρισμάτων για την εξέγερση του Πράσινου Κινήματος του ’09, ο Παναχί είχε ήδη μια εξαετή καταδίκη για «προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
 
Είναι ένας από τους πιο πολυβραβευμένους ιρανούς σκηνοθέτες, του οποίου το έργο έχει συνδεθεί με το ιρανικό νέο κύμα. Στις ταινίες του πρωταγωνιστούν γυναίκες που καταπιέζονται και καταρρακώνονται, αγωνίζονται και επαναστατούν, άνθρωποι υπό το βάρος μιας σκληρά ταξικής και θεοκρατικής κοινωνίας, και σχεδόν πάντοτε οι πόλεις, που παρακμάζουν μέσα στην «ανάπτυξη», μοστράροντας έναν αέρα παντοδυναμίας και νομοτέλειας, που παλεύει να καθυποτάξει κάθε φωνή αμφισβήτησης.
 
Ο τίτλος του αφιερώματος είναι δανεισμένος από την ταινία του Παναχί «This is not a film», η οποία έφτασε λαθραία στο φεστιβάλ των Καννών το 2011, μέσα σε μια τούρτα. Οι δημιουργίες του δεν είναι ακριβώς (ή μόνο) ταινίες, αλλά είναι πράξεις αντίστασης, φωνές διαμαρτυρίας.

 
~Παρασκευή 15/3/2019 ~
 
ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΦΙ
 
(Crimson Gold, Ιράν, 2003, 95’')
 
Σκηνοθεσία: Τζαφάρ Παναχί - Σενάριο: Αμπάς Κιαροστάμι - Φωτογραφία: Χοσεΐν Τζαφαριάν - Μουσική: Πεϊμάν Γιαζντανιάν - Ηθοποιοί: Χουσεΐν Εμαντεντίν, Καμιάρ Σεϊσί, Αζιτά Ραγιετζί, Σαχράμ Βαζιρί - Παραγωγή: Τζαφάρ Παναχί.
 
Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη
 
 
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019