Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 | 09:23

ΠολιτικήPointer

Τι «χαρτιά» ετοιμάζουν για το σκάνδαλο Novartis;

 
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν στον αστικό Τύπο, η Τουλουπάκη και η ομάδα της είναι έτοιμοι να κάνουν την πρώτη ποινική αποτίμηση για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis. Εχουν περάσει δεκατρείς μήνες από τότε που η Βουλή (με απόφαση της συριζανελίτικης πλειοψηφίας) τους διαβίβασε τη δικογραφία. Είναι προφανές ότι το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την ένδεια στοιχείων. 'Η, για να είμαστε ακριβέστεροι, από τη μη ανακάλυψη νέων στοιχείων, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε.
 
Θυμίζουμε ότι και πριν από κάνα μήνα είχαν υπάρξει και πάλι διαρροές ότι η Τουλουπάκη είναι έτοιμη να στείλει «χαρτιά» σε πολιτικά πρόσωπα και να απαλλάξει άλλα (πολιτικά πρόσωπα) από «σκιές», φαίνεται όμως πως η διαρροή ήταν «μούφα», περισσότερο για να συντηρεί το ζήτημα στην επικαιρότητα. Αυτή τη φορά λένε ότι είναι έτοιμοι, γιατί πήραν ένα πόρισμα όγκου 3.000 σελίδων από τους εμπειρογνώμονες, που αναφέρεται στον καθορισμό των τιμών κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά τη χρονική περίοδο από το 2006 μέχρι το 2014. Τα περισσότερα, όμως, επικεντρώνονται στην περίοδο 2012-2014. Οπότε, το «καμπανάκι» χτυπά για τους Λοβέρδο και Γεωργιάδη, που διετέλεσαν υπουργοί Υγείας εκείνη την περίοδο.
 
Αμφιβάλλει κανείς ότι οι τιμές των φαρμάκων φουσκώνονται σκόπιμα κι ότι αυτό γίνεται «με το αζημίωτο» από εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το «παιχνίδι»; Αλλο αυτό, όμως, και άλλο η απόδοση ποινικών ευθυνών, για τις οποίες χρειάζονται στοιχεία. Αλλιώς, μένεις στην πολιτική καταγγελία και ο κόσμος καταλαβαίνει. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», έλεγε ο Παπαγγελόπουλος μια νύχτα έξω από το Μαξίμου, επικαλούμενος και την πείρα του ως εισαγγελέας. Για να «διευκρινίσει», μετά από μερικούς μήνες, ότι δεν αναφερόταν σε πολιτικά πρόσωπα αλλά στους γιατρούς! Και έκτοτε να εξαφανιστεί από την πολιτική πιάτσα.
 
Ολες οι πληροφορίες (που προέρχονται πάντοτε από διαρροές) συγκλίνουν στο ότι λογαριασμοί και διαδρομή «μαύρου χρήματος» δεν έχουν βρεθεί. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό καθήκον που η συριζανελίτικη πλειοψηφία της Βουλής ανέθεσε στις εισαγγελικές αρχές, να διερευνήσει αν έχει τελεστεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δεν έβγαλε τίποτα. 'Η μάλλον έβγαλε ένα μεγαλοπρεπέστατο «αθώοι οι ύποπτοι». Τι μένει, αφού η απιστία θεωρήθηκε (με τη βούλα της Βουλής) ότι έχει παραγραφεί; Μένει η δωροδοκία. Με τι στοιχεία; Με τις καταθέσεις των περιβόητων προστατευόμενων μαρτύρων, που ήταν τρεις και έγιναν δύο, καθώς ο ένας μετατράπηκε σε κατηγορούμενο. Επί της ουσίας, μετατράπηκε σε μάρτυρα υπεράσπισης των πολιτικών προσώπων. Ο σφιχτός εναγκαλισμός του με τον Γεωργιάδη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών επ' αυτού. Για το συγκεκριμένο αδίκημα δεν αρκεί μεν να έχει βρεθεί η γραμμή του χρήματος, θα πρέπει όμως οι μάρτυρες να έχουν μια κάποια αξιοπιστία, όχι να κινούνται στη σφαίρα του «κάτι μου είπαν, κάτι άκουσα, κάτι εκτιμώ».
 
Πόσο μακριά μπορεί να πάει η «βαλίτσα» μόνο με τη δωροδοκία; Ποινικά δεν μπορεί να πάει πουθενά. Πρέπει να αποδειχτεί η σχέση ανάμεσα στον δωροδοκούντα και τον δωροδοκούμενο. Κάτι να βρεθεί, κάποιος λογαριασμός, κάποια κίνηση ρευστού κτλ. Κι επειδή τέτοια δεν υπάρχουν, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο καταθέσεις («εις μάρτυς ουδείς μάρτυς» λέει ένα ποινικό δόγμα) που να υποστηρίζουν με πειστικό τρόπο ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός «τα 'πιασε».
 
Πολιτικά, όμως, όπως έχουμε ξαναγράψει, η «βαλίτσα» μπορεί να πάει τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές. Η Τουλουπάκη θα στείλει στους πολιτικούς που θα θεωρήσει ότι εμπλέκονται βάσιμα, κλήσεις για να δώσουν καταρχάς εξηγήσεις ως ύποπτοι (ανωμοτί). Αν αυτοί αρχίσουν τα περί παραγραφής, όπως ήδη έχει κάνει ο Μπουμπούκος, στοιχιζόμενος πίσω από το δικηγόρο Δημητρακόπουλο, αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οποιος ζητάει παραγραφή έχει λερωμένη τη φωλιά του», θα είναι αυτό που θα επικρατήσει. Δεν πα' να λέει ο Μπουμπούκος ότι αυτό προβλέπει το Σύνταγμα; Στους καφενέδες της επικράτειας έχουν πολύ πιο απλούς (και πολύ πιο κοντά στην αλήθεια) τρόπους για να ερμηνεύουν τέτοιες στάσεις.
 
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Το σκάνδαλο Novartis να κουκουλωθεί πλήρως, τουλάχιστον ως προς τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η Novartis ούτε για μια στιγμή δεν είδε τη θέση της στην ελληνική αγορά να κλονίζεται. Οπως και η Siemens, άλλωστε. Τα φάρμακά της κυκλοφορούν κανονικά και τα ακριβά της φάρμακα (για καρκινοπαθείς κυρίως) έχουν εξωφρενικές τιμές. Αλλαξε τη διοίκηση που φέρεται να είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο και η νέα διοίκηση συνεχίζει κανονικότατα τις μπίζνες. Με… έντιμο τρόπο υποτίθεται. Υπάρχουν, άραγε, αφελείς που να πιστεύουν ότι οι δωροδοκίες ήταν παρέκκλιση του Φρουζή;  Δε νομίζουμε.
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019