Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:08

ΟικονομίαPointer

Εισπρακτικά κολπάκια


Κοινή φορολογική δήλωση των συζύγων (όπως γινόταν πάντοτε), αλλά από φέτος χωριστά εκκαθαριστικά! Πολύς κόσμος αναρωτιέται τι «τρελό» είν' αυτό. Γιατί ανέκαθεν τα εισοδήματα των συζύγων φορολογούνταν χωριστά, γίνονταν δύο εκκαθαρίσεις και έβγαινε στο τέλος η «σούμα», ώστε να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν ή τι θα πάρουν ως επιστροφή εάν το τελικό αποτέλεσμα ήταν πιστωτικό. Αρα, ο διοικητικός μηχανισμός δεν κερδίζει τίποτα, αφού και πάλι δύο εκκαθαρίσεις θα γίνουν. Αλλωστε, πάνε χρόνια από τότε που η εκκαθάριση γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
 
Πρόκειται για ένα εισπρακτικό κολπάκι. Για να μπορέσουν να κρατήσουν λεφτά των φορολογούμενων στα κρατικά ταμεία για μερικούς μήνες. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που ο ένας εμφανιζόταν χρεωστικός και η άλλη πιστωτική (ή το αντίστροφο). Τα δύο ποσά συμψηφίζονταν και έβγαινε ένα συνολικό αποτέλεσμα. Τώρα, η κοινή δήλωση των ζευγαριών τελειώνει στο εκκαθαριστικό. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει χωριστό λογαριασμό.
 
Αν ο ένας από τους δύο είναι πιστωτικός και ο άλλος χρεωστικός, ο μεν χρεωστικός θα πληρώσει αμέσως αυτά που χρωστάει, ο δε πιστωτικός θα περιμένει μήνες για να πάρει επιστροφή. Ετσι, στα κρατικά ταμεία θα μείνουν για μερικούς μήνες χρήματα των συγκεκριμένων φορολογούμενων, μέχρι να γίνει η επιστροφή σ' αυτόν/ήν που είναι πιστωτικός/ή.
 
Ενα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό. Εστω ότι ο σύζυγος είναι πιστωτικός 500 ευρώ και η σύζυγος χρεωστική 500 ευρώ. Με το σύστημα του κοινού εκκαθαριστικού που εφαρμοζόταν μέχρι και πέρσι, το ζευγάρι δε θα πλήρωνε τίποτα. Με το καινούργιο σύστημα, το ζευγάρι θα πληρώσει τα 500 ευρώ του χρεωστικού υπολοίπου της συζύγου και θα περιμένει κάμποσους μήνες (καμιά φορά η καθυστέρηση φτάνει και χρόνο) για να πάρει τα 500 ευρώ του πιστωτικού.
 
Πρόκειται για βρομιά. Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί. Το κράτος για μια φορά ακόμα αφαιμάζει τους φορολογούμενους για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Χρησιμοποιεί τα λεφτά των πολιτών για τη δική του ταμειακή διευκόλυνση.
 
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019