Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 | 09:24

ΟικονομίαPointer

Κομισιόν για ΔΕΗ

Καλύτερο «φιλέτο» στο σφυρί


Μπορεί ο Σταθάκης, με το γνωστό μπλαζέ ύφος και το μόνιμα καρφιτσωμένο ειρωνικό χαμόγελο, να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να βγουν στο σφυρί υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, όμως δεν είναι αυτός που θα αποφασίσει. Η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν αποτελεί έναν ασφαλή οδηγό για να καταλάβουμε τι πρόκειται ν' ακολουθήσει.
 
Η Κομισιόν αναφέρει ότι το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων αποτελεί «πισωγύρισμα στην υλοποίηση μιας βασικής μεταρρύθμισης και οι λύσεις οδηγούνται αναπόφευκτα προς το τέλος του 2019». Επιρρίπτει δε την ευθύνη για το ναυάγιο στη ΔΕΗ, δηλαδή στην κυβέρνηση. Οπως αναφέρει, «παρά τις σημαντικές διαπραγματεύσεις, η ΔΕΗ δεν ακολούθησε τις κυριότερες προτάσεις που διατύπωσαν οι δυνητικοί επενδυτές για να διευκολύνουν την αποτίμηση των εγκαταστάσεων και να επιστρέψουν με θετικές προσφορές. Ταυτόχρονα, οι προτάσεις και τα μέτρα της ΔΕΗ και ειδικότερα το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζόμενων, ήρθαν αργά στη διαδικασία».
 
Η Κομισιόν επισημαίνει ακόμα ότι οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (τα περιβόητα ΝΟΜΕ) της ΔΕΗ δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση των μεριδίων της στην αγορά και καταλήγει στο «ζουμί»: «Η σημερινή κατάσταση της μεταρρύθμισης στον τομέα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξέταση εναλλακτικών ενεργειών πολιτικής ή διαρθρωτικών μέτρων». Δηλαδή; Να αλλάξει το πακέτο που προσφέρεται για ξεπούλημα και να συμπεριλάβει και υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις λιγνιτικές, όπως και μονάδες φυσικού αερίου. Μόνο έτσι μπορεί το πακέτο να γίνει ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές.
 
Το μόνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση είναι πώς θα πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, ώστε να γίνουν οι εκλογές και να περάσει η καυτή πατάτα στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης (ακόμα κι αν αυτή είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχων, θα έχει χρόνο θητείας μέχρι τις επόμενες εκλογές και θα μπορεί στην αρχή της θητείας της να προχωρήσει σ' ένα ξεπούλημα που θα θυμίζει «μικρή ΔΕΗ»). Η καλύτερη λύση θα ήταν η επανακήρυξη του ίδιου διαγωνισμού, με την οποία μπορούν να περάσουν αρκετοί μήνες. Παρά τη θετική στάση του γερμανογαλλικού άξονα έναντι του Τσίπρα, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν έχει εγκρίνει το σχετικό αίτημα. Προς το παρόν υπάρχει μονάχα σιωπή.
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019