Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:02

ΟικονομίαPointer

Η «κανονικότητα» είναι για τους διεθνείς τοκογλύφους, όχι για τους εργαζόμενους

 
Για την «επιστροφή στην κανονικότητα» πανηγύρισε ο Τσακαλώτος λίγο μετά το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, αναφερόμενος στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Πριν από ελάχιστες ώρες, την ίδια μέρα, είχε στέρξει να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, η οποία του έθεσε τα ζητήματα του 13ου και 14ου μισθού, των ΒΑΕ και του ανθυγιεινού επιδόματος. Οπως ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ, η συνάντηση απέβη άκαρπη. Ο Τσακαλώτος δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση για να μας ενημερώσει τι του ζήτησε η ΑΔΕΔΥ και τι απάντησε στα αιτήματά της.
 
♦ Για τον 13ο και 14ο μισθό, ο Τσακαλώτος είπε ότι δεν πρόκειται να χορηγηθούν με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Προφανώς, αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της… κανονικότητας. Η χορήγηση των δύο μισθών (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα άδειας) ήταν προφανώς κάτι το… αντικανονικό και η κανονικότητα απαιτεί την κατάργησή τους.
 
♦ Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, ο Τσακαλώτος είπε ότι το έχει συζητήσει με την τρόικα και εφόσον η επαναχορήγησή τους δε δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις. Για την επανανομοθέτησή τους, όμως, και τη χορήγησή τους από εδώ και πέρα, θα χρειαστούν «δομικές αλλαγές», γιατί επηρεάζουν τον προϋπολογισμό. Το αναφέρει και η έκθεση μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Κομισιόν: αν χρειαστεί να ξαναδοθούν οι δύο μισθοί, θα πρέπει να γίνουν ισοδύναμες περικοπές από τους μισθούς (και τις συντάξεις), ώστε να υπάρξει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Αυτές είναι οι «δομικές αλλαγές» του Τσακαλώτου. Αν υπάρξει δικαστική απόφαση που θα τους λέει να επαναφέρουν τα δώρα, θα κόψουν μισθούς και συντάξεις, ώστε οι ετήσιες αποδοχές (μαζί με τα δώρα) να είναι ίσες με τις σημερινές ετήσιες αποδοχές (χωρίς τα δώρα).
 
♦ Για τα ΒΑΕ, ο Τσακαλώτος είπε στην ΑΔΕΔΥ ότι ο κόστος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή δε θα μειωθεί, ούτε θα αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό στον προϋπολογισμό!
 
 
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019