Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:22

ΔιεθνήPointer

ΗΠΑ-Γερμανία: Εν αναμονή νέου «πολεμικού» επεισοδίου

Small_img_32548
 
«Σοκ» χαρακτήρισε προ ημερών η Μέρκελ τη δήλωση του Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ και ότι εξετάζει τη δυνατότητα να χαρακτηρίσουν επίσημα οι ΗΠΑ τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων «απειλή για την εθνική τους ασφάλεια». Μιλώντας σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Βαυαρία (όπου βρίσκεται και η έδρα της BMW), η Μέρκελ σημείωσε με νόημα πως το μεγαλύτερο εργοστάσιο της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας δε βρίσκεται στη Γερμανία, αλλά στις ΗΠΑ. «Είμαστε περήφανοι για τα αυτοκίνητά μας. Μπορούμε να είμαστε. Και αυτά τα αυτοκίνητα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Και συμπλήρωσε, παριστάνοντας την… αθώα παιδούλα: «Αν αυτά τα αυτοκίνητα αποτελέσουν ξαφνικά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τότε αυτό είναι για μας σοκ».
 
Το κοινό, φυσικά, την καταχειροκρότησε. Το κοινό γνωρίζει πολύ καλά ότι τα γερμανικά εργοστάσια στις ΗΠΑ στηρίζουν τις εξαγωγές εξαρτημάτων (ακόμα και ολόκληρων κινητήρων) και know how της γερμανικής βιομηχανίας. Αν ο Τραμπ βάλει δασμούς σ' αυτές τις εξαγωγές, τότε οι τιμές των γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα εκτιναχτούν. Για τα έτοιμα αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ η αύξηση τιμής μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10.000 ευρώ το κομάτι.
 
Ανάλογου περιεχομένου δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μ. Σχοινάς, αναφέροντας πως αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν «σε δράσεις επιζήμιες στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η Κομισιόν θα αντιδράσει τάχιστα».
 
Οι «πολεμικού» τύπου δηλώσεις Τραμπ ήρθαν λίγο καιρό μετά την υποτιθέμενη συμφωνία του με τον Γιούνκερ (τον Ιούλη του 2018), να μην προχωρήσουν σε καμιά μονομερή κίνηση επιβολής δασμών, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κομισιόν και στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ με στόχο να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα που εγείρει ο Τραμπ.
 
Προς το παρόν, έχουμε μόνο δηλώσεις από τον Τραμπ και αντιδηλώσεις από τη Μέρκελ και τον Σχοινά. Δεν έχουμε πρακτικές κινήσεις από αμερικάνικης πλευράς. Ολοι φοβούνται πως άμα ξεσπάσει ένας ανοιχτός εμπορικός πόλεμος, θα είναι καταστροφικός και για τα δύο μέρη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ευφορία για την «παγκοσμιοποίηση», που θα μετέτρεπε τον κόσμο σ' ένα «μεγάλο χωριό», έχει παρέλθει προ πολλού. Το ιμπεριαλιστικό κράτος είναι η βάση εφόρμησης του μονοπωλιακού κεφαλαίου και ο ανταγωνισμός οδηγεί σε επιστροφή του προστατευτισμού και σε επεισόδια εμπορικού πολέμου.
 
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019