Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 14:08

ΑγροτικάPointer

Από τη μια ακατάσχετο, από την άλλη χαράτσι 320 εκατ. ευρώ

Με τροπολογία στο νόμο για τους μετανάστες, που ψηφίστηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων μαζί με πλειάδα ντροπολογιών (αποτελούν το άρθρο 12 του νόμου), οι επιδοτήσεις που εισπράττουν οι αγρότες μέχρι ύψους 7.500 είναι ακατάσχετες. Ομως, όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ισχύουν. Αυτό προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η οποία αναφέρει: «Σημειώνεται ότι η ανωτέρω διάταξη (σ.σ. για το ακατάσχετο) δεν θίγει τις τυχόν υφιστάμενες ρυθμίσεις οφειλών καθώς και τις πάγιες εντολές πληρωμών ή παρακράτησης οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν».

Ψάξαμε να βρούμε αν υπάρχουν υφιστάμενες ρυθμίσεις οφειλών και διαπιστώσαμε ότι με τροπολογία που εισήχθη στο νόμο για τους βοσκοτόπους (νόμος 4351/2015) και αποτελεί το άρθρο 38, προβλέπεται ότι οι αγρότες που πήραν το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008 και το 2009 θα επιστρέψουν συνολικά 320 εκατ. ευρώ.

Το άρθρο 38 του Ν. 4351/2015 προβλέπει: «1. Για την εκτέλεση της Απόφασης 2012/157/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κρατική Ενίσχυση C3/2010-Ελλάδα, σχετικά με ορισμένες αντισταθμιστικές ενισχύσεις που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ κατά τα έτη 2008 και 2009 (…) 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ανάκτησης των ανωτέρω ενισχύσεων».

Και η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις θα επέλθει, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, (σ.σ. το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), συνολική αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 320 εκατ. ευρώ, περίπου».

Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποχρεώνει τους αγρότες να επιστρέψουν 320 εκατ. ευρώ με το ψευτοεπιχείρημα ότι με το «πακέτο Χατζηγάκη» νοθεύτηκε ο ανταγωνισμός συνιστά πρόκληση. Αυτό το ποσό δεν πρέπει να επιστραφεί από τους αγρότες, οι οποίοι πλήττονται καίρια από την αντιαγροτική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων διαχρονικά.

Ο λαλίστατος Αραχωβίτης από τη μια εκθειάζει την τροπολογία για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ και από την άλλη κρύβει ότι οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν 320 εκατ. ευρώ με την παρακράτηση τμήματος των επιδοτήσεων, ανεξάρτητα από το ύψος των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019