Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 | 23:05

ΑγροτικάPointer

Κρείττον το σιγάν (ή καλύτερα να το βουλώσετε)

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο για την «πονεμένη» ιστορία με το «ελληνικό γιαούρτι» Τσεχίας και για την πρόστυχη εκστρατεία προπαγάνδας που έστησε ο Αραχωβίτης, πανηγυρίζοντας για τη «δικαίωση» από την Κομισιόν (και ειδικά από τον επίτροπο Αντριουκάιτις), όταν είναι γνωστό πως η Κομισιόν εν μέρει μόνο δέχτηκε το ελληνικό αίτημα. Συγκεκριμένα, δέχτηκε ότι είναι παραπλανητική η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι», όχι όμως και οι ονομασίες «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «ελληνικού στιλ» ή «ελληνικής συνταγής».

Το κυριότερο είναι ότι η Κομισιόν δεν έκανε τίποτα επί τριετία για να σταματήσει αυτό που συντελούνταν στην Τσεχία, με αποτέλεσμα να κατοχυρωθούν σαν «ελληνικό γιαούρτι» διάφορα προϊόντα τσεχικής παραγωγής, τα οποία άνετα μπορούν πλέον να πωλούνται σαν γιαούρτι «ελληνικού στιλ» (ξέρετε πώς γίνεται: η λέξη greek με μεγάλα γράμματα και η λέξη style με μικρά σε μια σύνθεση από την οποία ο καταναλωτής αποκομίζει την εντύπωση ότι πρόκειται για ελληνικό γιαούρτι), για τον επιπρόσθετο λόγο ότι κατάφεραν να εκτοπίσουν από την τσεχική αγορά τον έλληνα ανταγωνιστή τους.

Στη βδομάδα που μεσολάβησε βρήκαμε και άλλα στοιχεία, που αποδεικνύουν την προστυχιά του Αραχωβίτη και της παρέας του, που αντί να το βουλώσουν ντροπιασμένοι και να παραδεχτούν ότι «χάσαμε το ελληνικό γιαούρτι», στήνουν κακόφημες προπαγανδιστικές φιέστες και προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους κτηνοτρόφους με το παραμύθι ότι το ελληνικό γιαούρτι θα γίνει ΠΓΕ (τη στιγμή που -όπως ομολογεί το συνδικάτο των γαλακτοβιομήχανων, ο ΣΕΒΓΑΠ- κατά 70% παράγεται με εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο - κυρίως συμπυκνωμένο, όπως έχουμε αποκαλύψει).

Ας δούμε, λοιπόν, τα καινούργια στοιχεία.

♦ Ο πρώτος που υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην Κομισιόν ήταν ο ΣΕΒΓΑΠ, στις 28 Αυγούστου του 2017, βλέποντας ότι η Τσεχία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», μολονότι είχε περάσει πάνω από χρόνος από τότε που εγέρθηκε το σχετικό ζήτημα.

♦ Δεύτερο και καταϊδρωμένο ακολούθησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που υπέβαλε καταγγελία στις 4 Οκτώβρη του 2017. Πρόκειται για ένα δωδεκασέλιδο κείμενο που υπογραφόταν από τον γενικό γραμματέα Χαρ. Κασίμη. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η καταγγελία δε θα υποβαλλόταν ποτέ, αν δεν είχε προηγηθεί η καταγγελία του ΣΕΒΓΑΠ. Το λέμε με απόλυτη σιγουριά, γιατί ένα χρόνο πριν στις 27 Σεπτέμβρη του 2016, ο τότε υπουργός Αποστόλου διαβεβαίωνε εγγράφως ότι «ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Andriukaitis υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η πλευρά του Υπουργείου», κρύβοντας την επιστολή που του είχε στείλει ο Αντριουκάιτις, στην οποία έγραφε ότι η Κομισιόν αποδέχεται τη χρήση των όρων «γιαούρτι ελληνικού στιλ ή τύπου ή συνταγής». Αυτό φαίνεται και από το έγγραφο-καταγγελία Κασίμη (Α.Π. 29431), το οποίο έχουμε στα χέρια μας. Ασχολείται κυρίως με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», ενώ για τους όρους «γιαούρτι ελληνικού τύπου ή στιλ ή συνταγής» γράφει ελάχιστα πράγματα, με αρπακολλατζίδικη επιχειρηματολογία. Βλέπετε, ήξεραν πολύ καλά ότι αυτούς τους όρους τους είχε αποδεχτεί η Κομισιόν, όπως γραπτώς τους είχε ενημερώσει ο Αντριουκάιτις.

♦ Ο ΣΕΒΓΑΠ επανήλθε με νεότερο έγγραφό του (7.6.2018) ζητώντας με οξύ ύφος από τις υπηρεσίες της Κομισιόν εξηγήσεις, γιατί δεν άνοιξε διαδικασία κυρώσεων κατά της Τσεχίας. Το υπουργείο τι έκανε; Δεν έχουμε βρει άλλο έγγραφό του προς την Κομισιόν. Το πιθανότερο (για να μην πούμε σίγουρο) είναι ότι έστειλε μια καταγγελία, επειδή πιέστηκε από τον ΣΕΒΓΑΠ, και μετά παράτησε την υπόθεση, ενώ ο Αποστόλου έφτιαξε την περιβόητη ομάδα εργασίας για να υποβάλει φάκελο αναγόρευσης του ελληνικού γιαουρτιού σε ΠΓΕ.

♦ Στο διάστημα που λειτουργούσε αυτή η ομάδα εργασίας, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έφτασε έγγραφο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Α.Π. Α4/4139/15.3.18), η οποία αναφέρεται στο «τσεχικό πρόβλημα» που μολονότι πέρασαν δυο χρόνια, δεν έχει λυθεί και σημειώνει: «Ο χρόνος που θέτουμε από την πλευρά μας το θέμα συνδέεται με το σημαντικό πρόβλημα που μας γνωστοποίησε η εταιρία-μέλος μας ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ ως προς τις εξαγωγές της (για την ακρίβεια ενδοκοινοτικές της παραδόσεις) στην Τσεχία με την απόφαση -που της γνωστοποιήθηκε μέσω του τοπικού συνεργάτη της- ενός από τους μεγαλύτερους retailers (supermarket) της χώρας να κάνει list out τα προϊόντα της με την αιτιολογία ότι μπορεί να προμηθευτεί Greek Yogurt από τοπική εταιρία, σε προφανώς χαμηλότερες τιμές, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει origin protection.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια την εταιρία, είναι η μοναδική που πραγματοποιεί συστηματικές εξαγωγές στην Τσεχία (μικροποσότητες άλλων εταιριών διακινούνται στη χώρα σε κάποια μικρότερα καταστήματα-delicatessen μέσω Γερμανίας)…

Θα πρέπει όμως να ασκηθεί κάθε περαιτέρω πίεση στην Επιτροπή ώστε να παρέμβει αποτελεσματικά προς τις τσεχικές αρχές για να σταματήσουν να νομιμοποιούν την παραπλάνηση των καταναλωτών…».

Αυτά τον Μάρτη του 2018. Ενα χρόνο μετά, το ζήτημα δεν έχει λυθεί. Και αν και όταν λυθεί, θα λυθεί υπέρ των ονομασιών «γιαούρτι ελληνικού τύπου ή στιλ ή συνταγής». Φυσικά, η τσεχική αγορά έχει ήδη «πετάξει». Γι' αυτό οι γαλακτοβιομήχανοι απάντησαν στην προπαγάνδα του Αραχωβίτη με το ερώτημα: «Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο επιχαίρει και ευχαριστεί την ΕΕ το ΥΠΑΑΤ;». Και σημείωσαν: «Δυστυχώς αποκρύπτεται πλήρως το γεγονός ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν απέτρεψε την χρήση του όρου “Greek style/type yogurt” αλλά έδωσε και την ευλογία της στην Τσεχία να το χρησιμοποιεί η ίδια και ταυτόχρονα όλες οι χώρες της ΕΕ».

Φυσικά, οι γαλακτοβιομήχανοι, που κλαψουρίζουν για την απώλεια της τσέχικης αγοράς και ζητούν από την κυβέρνηση προστασία, είναι αυτοί που άνοιξαν το δρόμο με τις «ελληνοποιήσεις» γάλακτος και, ειδικά για το γιαούρτι, με την αθρόα εισαγωγή συμπυκνωμένου γάλακτος και την παράνομη χρήση του στην παραγωγή (μέχρι το 2016 που η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων νομιμοποίησε με ΚΥΑ τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού). Αχόρταγοι στην πείνα τους για το μέγιστο κέρδος, κατέστρεψαν τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Επειδή υπάρχουν κι άλλοι καπιταλιστές σαν κι αυτούς, σε άλλες χώρες, ας συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα χάνουν. Οπως αυτοί παράγουν «ελληνικό γιαούρτι» με συμπυκνωμένο γάλα που κουβαλούν από παντού, έτσι και οι τσέχοι καπιταλιστές θα παράγουν γιαούρτι «greek style» με τσέχικο γάλα ή με συμπυκνωμένο γάλα που αγοράζουν από τους ίδιους προμηθευτές που αγοράζουν και οι έλληνες γαλακτοβιομήχανοι.
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019