Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 09:49

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Αναθεώρηση άρθρου 16 του Συντάγματος

Επιτέλους να ευοδωθούν οι προσδοκίες των επιχειρηματιών της γνώσης!

Small_img_32394
 
Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη γνωστή θέση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα: «Κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων».
 
Δεν πρόκειται για απλή ιδεολογική εμμονή του πωρωμένου νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη. Η πρόταση της ΝΔ, του κόμματος εξουσίας που παραδοσιακά και γνήσια εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αποτελεί και πρόταση των επιχειρηματιών της γνώσης που επιθυμούν επιτέλους να ευοδωθούν οι προσδοκίες τους.  Στο ίδιο μήκος κύματος και το αίτημα του ΣΕΒ για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, όπως προκύπτει και από την ειδική έκθεσή του για την εκπαίδευση «Η έξοδος από την κρίση ξεκινάει από τα θρανία».
 
Είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα, ως ανώτατος ρυθμιστικός νόμος του πολιτεύματος, έρχεται να θεσπίσει και να κατοχυρώσει νομικά αυτά που έχουν ήδη διαμορφωθεί και κατοχυρωθεί στη ζωή. Στην ελληνική πραγματικότητα, με άπειρα νομικίστικα κόλπα και νομοθετικά «παράθυρα», που έχουν θεσπίσει όλες οι κυβερνήσεις, ευδοκιμούν δεκάδες «κολλέγια», που διαφημίζουν ότι συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού [είναι γνωστό ότι πανεπιστημιακά ιδρύματα κοινοτικών και τρίτων χωρών, προκειμένου να επιβιώσουν και να αντλήσουν πρόσθετους πόρους, πωλούν και ενοικιάζουν  τους τίτλους τους σε «κολλέγια». Η χορήγηση πτυχίων βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης και δικαιόχρησης (franchising,) είναι μια καλή μπίζνα, που διευκολύνεται και από το καθεστώς που επέβαλε στα πανεπιστήμια του εξωτερικού η κακόφημη Μπολόνια].
 
Η κατάργηση της συνταγματικής επιταγής (άρθρο 16), που υπαγορεύει την  απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ανώτατων ιδρυμάτων στη χώρα μας, θα επιτρέψει σε όλους αυτούς τους καπιταλιστές, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, να αποκτήσουν και τη σφραγίδα του πανεπιστημιακού ιδρύματος και όχι να λανσάρονται εμμέσως, πλην σαφώς, ως οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια.
 
Γι’ αυτό χολοσκάνε η ΝΔ και ο Κούλης, που για να θολώσει τα νερά και να μη θεωρηθεί η πρότασή του εξόχως αντιδραστική, ταξική και υπηρετούσα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, μιλάει για «μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια». Δηλαδή, για ιδρύματα που θα είναι μεν ιδωτικά, πλην, όμως δεν θα μοιράζουν κέρδη στους μετόχους.
 
Και αυτά, όμως, θα απαιτούν δίδακτρα και μάλιστα πολύ υψηλά. Και βέβαια, δεν πρόκειται για πανεπιστημιακά ιδρύματα αξιώσεων (όλοι γνωρίζουμε σε τι συνθήκες λειτουργούν τα «κολλέγια»). Ενα πανεπιστημιακό ίδρυμα αξιώσεων (ειδικά π.χ. αν περιλαμβάνει ιατρικές ή πολυτεχνικές σχολές) απαιτεί επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, υψηλού βαθμού υλικοτεχνική υποδομή και βεβαίως ανάλογο σε ποιότητα και αριθμό επιστημονικό διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει επένδυση εκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό, οι επιχειρηματίες των «κολλεγίων» αρκούνται σε «προγράμματα σπουδών» εξειδικευμένα σε μια κατεύθυνση, που δεν έχουν τις παραπάνω απαιτήσεις, και είναι κυρίως της «πλάκας».
 
«Είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειές τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρηματολογώντας για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ψηφοθηρεί κυρίως στα μεσαία στρώματα, αφού οι γόνοι των μεγάλων αστικών οικογενειών, των πολιτικών τζακιών και των κεφαλαιοκρατών έτσι κι αλλιώς οδεύουν ασυζητητί για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, προετοιμαζόμενοι από τις οικογένειές τους να αναλάβουν διάδοχα πόστα στις οικογενειακές επιχειρήσεις ή στην πολιτική και τον κρατικό μηχανισμό.
 
Μα και για τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας, η ΝΔ και ο Μητσοτάκης επιθυμούν ανάλογο επιχειρηματικό πλαίσιο (πρόγραμμα ΝΔ για την Παιδεία). Θέλουν να είναι συνδεδεμένα με την καπιταλιστική παραγωγή, να αναζητούν πόρους από «άλλες πηγές», πλην της κρατικής χρηματοδότησης, που θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι ελλειπέστατη λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων που είναι απαραβίαστες, να λειτουργούν προγράμματα κάθε είδους και για κάθε τσέπη, να φτιάχνουν «παραρτήματα» σε άλλες χώρες για την προσέλκυση φοιτητών-πελατών, να «εκμεταλλεύονται» την ακίνητη περιουσία τους για κερδοσκοπικούς λόγους. Θέλουν πανεπιστήμια-νεκροταφεία που θα βασιλεύει η «τάξη και ασφάλεια».
 
ΥΓ: Στην τωρινή συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ (εκτός απροόπτου, δηλαδή κωλοτούμπας) παρότι απέδειξε με πράξεις ότι εκφράζει επάξια τα συμφέροντα του κεφαλαίου και υπηρετεί με πάθος και επιμονή τη μνημονιακή πολιτική, δε φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθου 16. Είναι το τελευταίο στοιχείο που απέμεινε για να εξακολουθεί (και ενόψει εκλογών) να δημαγωγεί με το δήθεν προοδευτικό και αριστερό προσωπείο, αφού η κατάργησή του θα σηματοδοτήσει και στην ανώτατη εκπαίδευση  τον κάθετο ταξικό διαχωρισμό. Αλλωστε, δεν είναι προαπαιτούμενο σ’ αυτήν τη φάση των μνημονιακών δεσμεύσεων, και τα «κολλέγια» βολεύονται με τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες που πιθανόν θα επινοηθούν.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019