Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 09:50

ΔιεθνήPointer

Σοσιαλισμός… για τους πλούσιους!

«Σήμερα, ανανεώνουμε την απόφασή μας ότι η Αμερική δε θα γίνει ποτέ μία σοσιαλιστική χώρα». Η βαρύγδουπη δήλωση ανήκει, φυσικά, στον Τραμπ. Την εκστόμισε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το Εθνος, για να ακολουθήσει πανδαιμόνιο χειροκροτημάτων και ζητωκραυγών από τους βουλευτές του Κογκρέσου που τον άκουγαν. Ωστόσο, η δήλωση έγινε δεκτή με περιπαικτικό ύφος από ορισμένους σχολιαστές του αστικού Τύπου, όπως αυτός του βρετανικού Guardian, που έγραψε το άρθρο «Ο Τραμπ προσφέρει σοσιαλισμό στους πλούσιους, καπιταλισμό σε όλους τους άλλους» (https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/feb/11/trump-offers-socialism-for-the-rich-capitalism-for-everyone-else). Ο αρθρογράφος είναι ο Ρόμπερτ Ράιχ, υπουργός Εργασίας επί εποχής Κλίντον, από το 1993 μέχρι το 1997.
 
Αξίζει να δούμε πώς τεκμηρίωσε ο αρθογράφος τον τίτλο του άρθρου του: «Στο συντηρητικό μυαλό, σοσιαλισμός σημαίνει να παίρνεις κάτι χωρίς να κάνεις τίποτα. Αυτό περιγράφει αρκετά τα 21 δισ. δολάρια που εξοικονομήθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες πέρσι χάρη στις φοροαπαλλαγές του Τραμπ, ορισμένες από τις οποίες πήγαν μαζικά σε μπόνους των διευθυντών τραπεζών. Από την άλλη, περισσότεροι από 4.000 χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι πήραν μία μεγάλη δόση σκληρού καπιταλισμού. Εχασαν τις δουλειές τους.
 
Οι τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν (σ.σ. too big to fail, φράση που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα την περασμένη δεκαετία, ως «επιχείρημα» για να δοθεί ζεστό χρήμα σ’ αυτές) – χάρη στην διάσωσή τους το 2008 – χαίρουν μιας κρυφής χρηματοδότησης 83 δισ. δολαρίων το χρόνο, επειδή οι πιστωτές που αντιμετωπίζουν μικρότερο ρίσκο δέχονται χαμηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις και τα δάνεια. Πέρσι, η δεξαμενή των μπόνους της Γουόλ Στριτ ήταν 31.4 δισ. δολάρια. Πάρτε πίσω την κρυφή χρηματοδότηση και η δεξαμενή των μπόνους εξαφανίζεται.
 
Ο Τραμπ προωθεί το σοσιαλισμό για τους πλούσιους και σκληρό καπιταλισμό για κάθε άλλον με διάφορους τρόπους. Η GM (σ.σ. General Motors, ο πανίσχυρος κολοσσός που φαλίρισε το 2009 για να ανασυγκροτηθεί λίγα χρόνια αργότερα με κρατικό παραδάκι) έχει πάρει πάνω από 600 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακά συμβόλαια, συν 500 εκατ. δολάρια σε φοροαπαλλαγές. Ορισμένα από αυτά πήγαν στις τσέπες των διευθυντών της GM. Ο πρόεδρος και η CEO Μαίρη Μπάρα εισέπραξαν περίπου 22 εκατ. δολάρια σε συνολική αποζημίωση μόνο το 2017.
 
Ομως, οι υπάλληλοι της GM υποβλήθηκαν σε σκληρό καπιταλισμό. Η GM σκοπεύει να απολύσει περισσότερους από 14 χιλιάδες εργάτες και να κλείσει τρία εργοστάσια συναρμολόγησης και δύο εργοστάσια κατασκευής στη Βόρεια Αμερική μέχρι το τέλος του 2019».
 
Ο Ράιχ ανέφερε κι άλλα παραδείγματα χρηματοδότησης των καπιταλιστών, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη «χρεοκοπία» για να αποφύγει τις συνέπειες κακών επιλογών στις επιχειρήσεις του. Κατέληξε ότι ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που παράγεται, θα πάει στους απογόνους των καπιταλιστών που θα κληρονομήσουν 30 τρισ. δολάρια τις ερχόμενες τρεις δεκαετίες χωρίς να έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι.
 
Δεν περιμέναμε φυσικά από ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της αστικής πολιτικής, όπως ο Ράιχ, να μας… ανοίξει τα μάτια, όμως όταν τέτοια στελέχη ομολογούν ότι οι καπιταλιστές είναι η μόνη κρατικοδίαιτη τάξη και μάλιστα στην κοιτίδα του παγκόσμιου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, τότε τι να προσθέσουμε εμείς, πέρα από την επισήμανση ότι ο παρασιτικός χαρακτήρας των καπιταλιστών γίνεται όλο και πιο εμφανής και προκλητικός.
 
Ομως, μια κοινωνική τάξη που γεύεται τα πλούτη χάρη στον έλεγχο που έχει στα μέσα παραγωγής, με πλήρη κρατική στήριξη (που πολλές φορές επιβάλλεται με την πιο ωμή βία), είναι καταδικασμένη να αφανιστεί. Δεν είναι το δικαιότερο μοίρασμα της πίτας, όπως ζητά ο Ράιχ, αυτό που θα δώσει τη λύση, αλλά η επαναστατική ανατροπή αυτής της σαπίλας, για να αρχίσει να ανατέλλει η πραγματική Ιστορία της ανθρωπότητας, που σήμερα φαίνεται βυθισμένη στο σκοτεινό Μεσαίωνα.
 
 
 
 
 
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019