Πέμπτη 09 Απριλίου 2020 | 03:07

ΔιεθνήPointer

Νέες απεργίες δασκάλων στις ΗΠΑ

Small_img_32385
Ούτε οι απειλές για φυλάκιση και βαριά πρόστιμα ούτε οι προσπάθειες των διευθυντών να τους σταματήσουν, κατόρθωσαν να εμποδίσουν την απεργία των δασκάλων του Ντένβερ, της πρωτεύουσας του Κολοράντο των ΗΠΑ. Ηταν η πρώτη απεργία μετά από 25 ολόκληρα χρόνια! Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, οι δάσκαλοι κατέβηκαν την περασμένη Δευτέρα σε απεργία με κύριο αίτημα αυξήσεις στους μισθούς, αφού οι δάσκαλοι του Κολοράντο είναι από τους λιγότερο αμειβόμενους δασκάλους των ΗΠΑ. Οι δάσκαλοι ζητούν αυξήσεις στο βασικό μισθό και όχι στα μπόνους, τα οποία κάθε χρόνο αλλάζουν, με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να ανεβοκατεβαίνουν δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας στη ζωή τους.
 
Τον περασμένο Απρίλη, δύο ρεπουμπλικάνοι βουλευτές επιχείρησαν να περάσουν νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η συμμετοχή σε απεργία θα κόστιζε στους δασκάλους όχι μόνο τη θέση εργασίας τους (θα απολύονταν αμέσως) αλλά και την ελευθερία τους, αφού θα τους επιβαλλόταν φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματικό πρόστιμο 500 δολαρίων για κάθε μέρα απεργίας που θα κρινόταν «παράνομη» από τα δικαστήρια! Τελικά, το νομοσχέδιο δεν πέρασε και 2.000 δάσκαλοι από 160 σχολεία του Ντένβερ κατέβηκαν στην απεργία, έχοντας μάλιστα τη στήριξη των μαθητών τους αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ακολουθούν κι αυτοί το δρόμο των συναδέλφων τους στο Λος Αντζελες, που πρόσφατα πέτυχαν μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
 
Το διεκδικητικό κίνημα δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει, ανεξάρτητα από τα πλήγματα που έχει υποστεί από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο οι πιο μαχητικές μορφές αγώνα έχουν πιθανότητα να πετύχουν κάποιες νίκες και όχι ο διάλογος. Αυτό φαίνεται να το συνειδητοποιούν, έστω και μετά από αρκετές δεκαετίες, οι δάσκαλοι στις ΗΠΑ, που ολοένα και πιο συχνά κατεβαίνουν σε απεργίες.
 
 
 
 
 
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019