Πέμπτη 09 Απριλίου 2020 | 03:24

ΔιεθνήPointer

Ξανά στις φλόγες η Αϊτή

Small_img_32383
Στις φλόγες βρίσκεται ξανά η Αϊτή επί μία βδομάδα, από το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε μετά την απόφαση δικαστηρίου που κατέστησε υπεύθυνους πρώην υπουργούς για υπεξαίρεση χρημάτων από δάνεια που πήρε η χώρα από τη Βενεζουέλα μετά το 2008. Αυτό, σε συνδυασμό με την έκρηξη του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξη της οργής, με χιλιάδες διαδηλωτές να πετροβολούν το σπίτι του προέδρου της χώρας στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς ζητώντας την παραίτησή του. Αποτέλεσμα ήταν να συγκρουστούν με την αστυνομία και να σκοτωθούν πέντε διαδηλωτές μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη βράδυ).
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που μία από τις φτωχότερες χώρες της αμερικάνικης ηπείρου σπαράσσεται από συγκρούσεις. Χτυπημένη από έναν φονικό σεισμό που αφάνισε 230 χιλιάδες άτομα (σε μία χώρα με πληθυσμό λίγο μικρότερο απ’ αυτόν της Ελλάδας) το 2010, η Αϊτή είναι μία χώρα που πολλοί της έταξαν βοήθεια, αλλά στην ουσία την εγκατέλειψαν στην τύχη της, με αποτέλεσμα ο λαός να βυθίζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση και οι κυβερνώντες να εναλλάσσονται στην εξουσία αποτελώντας τις διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.
 
Τριάντα τρία χρόνια «δημοκρατίας» στη χώρα δεν έχουν δώσει στο λαό αυτά που του υποσχέθηκαν όταν έπεφτε η 28χρονη χούντα του Ντιβαλιέ. Ο τελευταίος της δυναστείας, γιος του αρχικού δικτάτορα, Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ (που ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση το 1986) επέστρεψε στη χώρα και έζησε άνετα σε ένα διαμέρισμα στα προάστια της πρωτεύουσας μέχρι το θάνατό του το 2014.
 
ΥΓ. Η Βενεζουέλα ήταν από τις χώρες που έδωσαν πιστώσεις στην Αϊτή. Και τι έκανε ο πρόεδρος της Αϊτής ως αντάλλαγμα; Εκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα καθ’ υπόδειξη των Αμερικανών. Αυτό θα πει πολιτική υποτέλειας στο θείο Σαμ!
 
 
 
 
 
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019