Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 09:58

ΔιεθνήPointer

Συνέδριο στη Μόσχα

Ρωσική σπέκουλα με το Παλαιστινιακό

Αντιπροσωπείες από δέκα παλαιστινιακές οργανώσεις συμμετείχαν σε συνέδριο με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, που διοργάνωσε στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα και την Τρίτη 11-12 Φλεβάρη.
 
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, είπε ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς μετέβη στην Μόσχα προκειμένου να συζητήσει βασικά ζητήματα, όπως είναι οι τρόποι με τους οποίους οι σιωνιστές και οι συνεργάτες τους προσπαθούν να τελειώσουν με την Παλαιστινιακή Υπόθεση, η ανοικοδόμηση και η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, καθώς και η διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης των παλαιστινιακών οργανώσεων και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αραβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Middle East Monitor, οι συζητήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου περιστράφηκαν κυρίως γύρω από το ζήτημα του σχηματισμού  κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που προωθεί και η Αίγυπτος, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα του σιωνιστικού αποκλεισμού της Γάζας.
 
Ευρωπαίοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Χαμάς συμμετείχε στο συνέδριο της Μόσχας προκειμένου να διατηρήσει τις σχετικά καλές σχέσεις της με την κυβέρνηση Πούτιν, θεωρώντας ότι η ισχυρή παρουσία του ρωσικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο -έστω και μερικώς- στη στήριξη που παρέχουν οι Αμερικάνοι στη σιωνιστική οντότητα με οικονομικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς όρους.
 
Η Ρωσία έχει αρνηθεί στο παρελθόν να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ την αναγνωρίζει ως πολιτικό παράγοντα που έχει μεγάλη επιρροή στον παλαιστινιακό λαό. Παρόλο που η Ρωσία αρνήθηκε να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, απορρίπτοντας την πρόσκληση των σιωνιστών, δε δίστασε να αναγνωρίσει τη δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ αν εξαιρεθεί η προσωρινή ένταση μεταξύ τους λόγω της κατάρριψης, πριν από μερικούς μήνες, αεροπλάνου της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας από συριακό πύραυλο που στόχευε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποίησαν το ρωσικό σαν ασπίδα, η Ρωσία και το Ισραήλ διατηρούν διαχρονικά στενές σχέσεις, παρά την εμπλοκή και των δύο στον πόλεμο της Συρίας σε αντίθετα στρατόπεδα.
 
Η στρατηγική του ρωσικού ιμπεριαλισμού στο Παλαιστινιακό έχει ως στόχο να υποσκάψει την αμερικάνικη επιρροή και όχι το Ισραήλ. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο του συνεδρίου. Ο Λαβρόφ είπε ότι η ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο των Αμερικάνων για τη «Συμφωνία του Αιώνα», το σχέδιο «ειρήνευσης» της κυβέρνησης Τραμπ, που επί της ουσίας θεσμοθετεί την υφιστάμενη κατάσταση στην Παλαιστίνη. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ο Λαβρόφ κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να ενωθούν και να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους σιωνιστές, τονίζοντας ότι η «Συμφωνία του Καΐρου» του 2017 αποτελεί μια καλή βάση για εθνική συμφιλίωση.
 
Η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, που υπογράφηκε τον Οκτώβρη του 2017, μεταβίβαζε τη διακυβέρνηση της Γάζας από τη Χαμάς στην Παλαιστινιακή Αρχή. Προκειμένου να γίνει αυτό, ο Αμπάς, καθ’ υπόδειξη των σιωνιστών, απαιτούσε από τη Χαμάς να διαλύσει το ένοπλο σκέλος της, δίνοντας γην και ύδωρ στη Φατάχ και την ΠΑ. Αυτό φυσικά δεν έγινε δεκτό από τη Χαμάς, με αποτέλεσμα και αυτή η συμφωνία να έχει την τύχη των προηγούμενων. Παρολαυτά, η δήλωση Λαβρόφ αντανακλά ξεκάθαρα το πώς αντιλαμβάνεται η Ρωσία την Παλαιστινιακή Υπόθεση. Ως μια διένεξη που μπορεί να λυθεί μέσα από τη διπλωματία και όχι ως ζήτημα αυτοδιάθεσης ενός ολόκληρου λαού. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση του ρόλου της στη Μέση Ανατολή, ενόψει των νέων ευκαιριών που της προσφέρει η νίκη της στον πόλεμο της Συρίας.
 
Τελικά, το συνέδριο έληξε χωρίς κοινό ανακοινωθέν, αφού η Χαμάς και η Τζιχάντ αρνήθηκαν να υπογράψουν κάτι από κοινού με τη Φατάχ. Ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι ενώ οι συζητήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείκνυαν το ζήτημα της αμερικανόπνευστης «Συμφωνίας του Αιώνα», λόγω των γνωστών πολιτικών διαφωνιών της Χαμάς με την Φατάχ, η Χαμάς αρνείται να συνυπογράψει οποιοδήποτε κοινό ανακοινωθέν. Η Τζιχάντ τόνισε ότι η ατζέντα του συνεδρίου επί της ουσίας επιβάλλει την Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, όπου κυριαρχεί η Φατάχ, ως το μοναδικό νόμιμο φορέα αντιπροσώπευσης του παλαιστινιακού λαού, ενώ περιορίζει τα όρια του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ’67, με πρωτεύουσά του μόνο το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ. Γι’ αυτούς τους λόγους αρνήθηκε να συνυπογράψει κοινό ανακοινωθέν με τις υπόλοιπες οργανώσεις που συμμετείχαν.
 
Η ιμπεριαλιστική Ρωσία χρησιμοποιεί την Παλαιστινιακή Υπόθεση σαν άλλο ένα μέσο για να ενισχύσει τον ρόλο και την παρουσία της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, δρέποντας σταδιακά τους καρπούς της εμπλοκής της στον πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του Ασαντ. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Ρωσία θα επιδιώξει να παίξει πιο ενεργό ρόλο σε αυτή την υπόθεση διεμβολίζοντας την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Παλαιστίνη και ενισχύοντας με οποιοδήποτε τρόπο τις οργανώσεις της Αντίστασης ή τον Αμπάς. Αφενός ο Αμπάς είναι τσιράκι των Αμερικάνων και των σιωνιστών και δεν πρόκειται να τους πουλήσει αλλάζοντας στρατόπεδο, αφετέρου ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της Παλαιστινιακής Αντίστασης την καθιστά εχθρική για το σύνολο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
 
Παρολαυτά, δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση η συμμετοχή των οργανώσεων της Αντίστασης στο συνέδριο της Μόσχας υπό την αιγίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η πολιτική -πρωτίστως της Χαμάς αλλά και των υπόλοιπων οργανώσεων που συμμετείχαν στη φιέστα της Ρωσίας- χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια από πραγματισμό, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι η Χαμάς αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Παλαιστινιακής Αντίστασης, διατηρώντας ισχυρότατους δεσμούς με τον παλαιστινιακό λαό.
 
 
 
 
 
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019