Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020 | 19:14

ΑγροτικάPointer

Συμφωνία ΕΕ - Σιγκαπούρης

Ξεπουλήθηκαν φέτα και ελιές Καλαμών

Την περασμένη Τετάρτη ψηφίστηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της ΕΕ με τη Σιγκαπούρη. Μετά την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε και μετά από ένα χρονικό διάστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Δε θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλη του 2015 είχε προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει αν έχει την αρμοδιότητα να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, χωρίς να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών. Το δικαστήριο γνωμοδότησε τον Μάη του 2017 ότι η Κομισιόν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία με την Σιγκαπούρη, χωρίς αυτή  να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Αναμενόμενη γνωμοδότηση, καθώς εκείνο που προέχει είναι η προώθηση των συμφερόντων του γαλλογερμανικού ιμπεριαλιστικού άξονα στη Σιγκαπούρη, όπου έχουν έδρα 10.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις! Η… δημοκρατική ΕΕ ξέρει να γίνεται αρκούντως συγκεντρωτική, ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται γρήγορα και χωρίς πολλά-πολλά. Κυρίως χωρίς ενημέρωση των λαών και ιδιαίτερα των αγροτών των εξαρτημένων χωρών, που πλήττονται καίρια από τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.
 
Πόσο σημαντική είναι η διείσδυση του μονοπωλιακού κεφαλαίου του γαλλογερμανικού άξονα και των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών υπογραμμιζόταν στο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το οποίο ανακοινώθηκε στις 19 Οκτώβρη του 2018 ότι το Συμβούλιο υπέγραψε τη Συμφωνία  Ελεύθερων Συναλλαγών της ΕΕ με τη Σιγκαπούρη:
 
«Εντός της ομάδας κρατών του ASEAN, η Σιγκαπούρη είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με συνολικές διμερείς εμπορευματικές συναλλαγές ύψους 53,3 δισ. ευρώ (2017) και συναλλαγές στο τομέα των υπηρεσιών ύψους 44,4 δισ. ευρώ (2016). Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις της ΕΕ είναι εγκατεστημένες στη Σιγκαπούρη και τη χρησιμοποιούν ως κόμβο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού. Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ο νούμερο ένα προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, καθώς οι επενδύσεις μεταξύ των δύο εταίρων αυξάνονται με ταχείς  ρυθμούς τα τελευταία χρόνια: τα διμερή επενδυτικά αποθέματα ανήλθαν σε 256 δισ. ευρώ το 2016. Η εμπορική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη θα εξαλείψει σχεδόν όλους τους εναπομείναντες  δασμούς  για ορισμένα προϊόντα της ΕΕΘα διευκολύνει  το εμπόριο αγαθών όπως τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τα είδη διατροφής και τα φαρμακευτικά προϊόνταΘα ανοίξει την αγορά για υπηρεσίες, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι περιβαλλοντικές  υπηρεσίες  και η μηχανική» (οι εμφάσεις δικές μας).
 
Αρχικά, στο Παράρτημα 10 Α, που περιλαμβάνει τον κατάλογο με τα 196 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ όλων των κρατών της ΕΕ, είχαν συμπεριληφθεί η Φέτα και οι Ελιές Καλαμών ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν μόνο προϊόντα ΠΓΕ). Μ’ αυτή την καταχώρηση διαφώνησε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας  της Σιγκαπούρης, που στις 21 Γενάρη του 2013 έστειλε επιστολή στον τότε Επίτροπο Karel De Gueht.
 
Ο υπουργός της Σιγκαπούρης, αφού παρέπεμψε «στις μέχρι στιγμής συζητήσεις μας σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις του άρθρου 6 (γεωγραφικές ενδείξεις) του κεφαλαίου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σιγκαπούρης», κατέγραψε και τα ακόλουθα:
 
«6. Τα μέρη συμφωνούν ότι Καλαμάτα και Βαλένθια, ως ποικιλίες φυτών, δε θα εμποδίσουν την επιλογή για καταχώρηση της Ελιάς Καλαμάτας και των Κίτρων Βαλένθιας ως γεωγραφικών ενδείξεων, υπό τον όρο ότι δε θα εμποδίζει τη χρήση των εν λόγω ποικιλιών.
 
7. Τα μέρη συμφωνούν ότι στην περίπτωση της Φέτας, φέτα άλλων προελεύσεων μπορεί να συνυπάρχει για πάντα με τη γεωγραφική ένδειξη Φέτα ΕΕ, άπαξ και καταχωρήθηκε».
 
Το Συμβούλιο της  ΕΕ αποδέχτηκε το αίτημα του υπουργού εμπορίου της Σιγκαπούρης (στην πραγματικότητα υπήρχε προσυμφωνία με την Κομισιόν και ο υπουργός απλώς την έγραψε στο χαρτί ως δήλωση της κυβέρνησής του). Στο έγγραφο [COM (2018)196 final], που περιλαμβάνει την Πρόταση-Απόφαση του Συμβουλίου για τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της ΕΕ με τη Σιγκαπούρη, αναφέρεται:
 
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαληθεύσει αν έχει επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ στη Σιγκαπούρη πριν από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, σύμφωνα με τις αρχές  που διατυπώθηκαν στην επιστολή του υπουργού Εμπορίου και  Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης, της 21ης Ιανουαρίου 2013,  και υπό το πρίσμα του αποτελέσματος της άτυπης δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησαν οι αρχές της Σιγκαπούρης το 2012».
 
Ο,τι γράφτηκε στην επιστολή του υπουργού της Σιγκαπούρης, λοιπόν, βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο της ΕΕ, που αποφάσισε να «πουλήσει» τη Φέτα, τις ελιές Καλαμών και τα κίτρα Βαλένθιας,  προκειμένου να ικανοποιήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης και ν’ ανοίξει αυτή διάπλατα την αγορά της στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και σιωπούν Δραγασάκης και Αραχωβίτης μετά την ψήφιση της Συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο. Τι να πουν, ότι ξεπουλήθηκαν η Φέτα και οι ελιές Καλαμών;
 
 
 
 
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019