Σάββατο 30 Μαΐου 2020 | 23:35

ΑγροτικάPointer

Εμμεση νομιμοποίηση των «ελληνοποιήσεων» γάλακτος

Στις 14 του περασμένου Νοέμβρη, ο Αραχωβίτης είχε ανεβάσει για «διαβούλευση» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος. Η διαβούλευση διήρκεσε δέκα μέρες και στο πλαίσιό της παρουσιάστηκαν προτάσεις που αν ο Αραχωβίτης τις έκανε δεκτές, θα έμπαινε πραγματικό φρένο στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε μερικές απ’ αυτές θα αναφερθούμε παρακάτω.
 
Διατυπώθηκε και η πρόταση να ελέγχονται οι εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ. Τα Τσιπράκια που αποτελούν την ομάδα συμβούλων του Αραχωβίτη έσπευσαν να προσθέσουν στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 του αρχικού σχεδίου ΚΥΑ μια μεγάλη παράγραφο, που προβλέπει τα εξής: «Ειδικότερα για το ενδοενωσιακό εμπόριο γάλακτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολούθησης της διακίνησης προϊόντων στα σημεία εισόδου στη χώρα, σε περίπτωση διενέργειας δειγματοληπτικού ελέγχου, δύνανται να σαρώνουν ηλεκτρονικά τα σχετικά παραστατικά διακίνησης των φορτίων γάλακτος που εισέρχονται στην επικράτεια και κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας αρχής ελέγχου να αποστέλλουν τα σχετικά αρχεία σε αυτήν για την αποτελεσματικότερη διασταύρωση  των δηλούμενων στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ στοιχείων».
 
Κάποιος που δεν ξέρει τι γίνεται στο ενδοενωσιακό εμπόριο (επομένως και στο ενδοενωσιακό εμπόριο γάλακτος) μπορεί να εκστασιαστεί διαβάζοντας αυτή την παράγραφο. Να νομίσει ότι αυτή η κυβέρνηση πάει να βάλει φραγμό στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή είναι η σκοπιμότητα της προσθήκης αυτής της παραγράφου περί ελέγχου στα τελωνεία του ενδοενωσιακά εισαγόμενου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι συριζαίοι έχουν αποδείξει άπειρες φορές ότι είναι αδίστακτοι στο ψέμα και στη δημαγωγία, διότι σ’ αυτά στηρίζουν την πολιτική τους.
 
Ας δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
 
Αρμόδιες υπηρεσίες για την παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων που προέρχονται από την ΕΕ στα σημεία εισόδου στη χώρα δεν υπάρχουν, γιατί δεν προβλέπονται –σκόπιμα- από την κοινοτική νομοθεσία έλεγχοι στα σημεία εισόδου σε ό,τι αφορά το ενδοενωσιακό εμπόριο.
 
Η σχετική διάταξη (άρθρο 15 του ΠΔ 420/1993) αναφέρει: «Οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που γίνονονται στα ζώντα ζώα και προϊόντα που καλύπτονται από τις διατάξεις που απαριθμούνται στο Παράρτημα Γ’ του παρόντος διατάγματος, ή που αναφέρονται στο άρθρο 29 παρ. 1 και τα οποία προορίζονται για το εμπόριο, δεν διενεργούνται, με την επιφύλαξη του άρθρου 21 στα σύνορα» (το άρθρο 21 αφορά τις εισαγωγές ζώντων ζώων και προϊόντων από τρίτες χώρες).
 
Ελεγχοι θα μπορούσαν να γίνουν στις εγκατστάσεις των εταιριών που εισάγουν εμπορεύματα από χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα όμως με το ίδιο ΠΔ, θα έπρεπε αυτές οι εταιρίες να πιστοποιηθούν, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Το κυριότερο είναι ότι τέτοιοι έλεγχοι δε γίνονται σ’ αυτές τις εταιρίες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν ενημερώνουν για τις εισαγωγές που κάνουν από χώρες της ΕΕ.
 
Επομένως, η μόνη σκοπιμότητα αυτής της διάταξης που εισηγήθηκαν τα Τσιπράκια είναι να δώσει στους Αραχωβίτη και Τελιγιορίδου τη δυνατότητα να δημαγωγούν, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν θα βάλουν φραγμό στην ελληνοποίηση του εισαγόμενου γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πραγματικότητα που υπάρχει στο ενδοκοινοτικό εμπόριο (στο βαθμό που τη γνωρίζουν) τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό.
 
Ας θυμηθούμε τι αναφέρει ο Δρ. Ευστράτιος Νικολάου, διευθυντής Διαχείρησης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, σε υπηρεσιακό σημείωμα που έστειλε στις 16 Νοέμβρη του 2018 στο διοικητικό δίδυμο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (διευθύνοντα σύμβουλο Μπακαλέξη και πρόεδρο Κατή) αναφορικά με τους ελέγχους που έγιναν στις εταιρίες: Μπαταγιάννης Food Mονοπρόσωπη EΠΕ, Βιοτύρ, Καλάς-Παπαδόπουλος και Ελάτη:
 
«Το σύνολο των στοιχείων που ζητήθηκε για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα δεν το πήραμε ποτέ, αν και επιμείναμε με ηλεκτρονική αλληλογραφία… Κατά συνέπεια η επιχείρηση ξεκάθαρα παρεμποδίζει τον έλεγχο καθώς δεν προσκομίζει το σύνολο των στοιχείων που ζητήθηκαν.
 
Από παράλληλο έλεγχο στην επιχείρηση  ΒΙΟΤΥΡ διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση Μπαταγιάννης Food Moν. ΕΠΕ προμηθεύθηκε αγελαδινό γάλα προέλευσης Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ποσότητες που δεν μας δηλώθηκαν και άμεσα προκύπτει το ερώτημα τι παρήγαγε με αυτό.
 
Από παράλληλο έλεγχο στην επιχείρηση ΚΑΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (…) διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση Μπαταγιάννης Food Μον. ΕΠΕ προμηθεύθηκε  πρόβειο γάλα ΕΕ που δεν μας δηλώθηκε και άμεσα πτροκύπτει  το ερώτημα  τι παρήγαγε με αυτό.
 
Από έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώθηκε ότι η εταιρία ΕΛΑΤΗ που είναι βασικός προμηθευτής της επιχείρησης Μπαταγιάννης Food Μον. ΕΠΕ σε γάλα προέλευσης Ευρωπαϊκής Ενωσης, αγελαδινό και πρόβειο, είναι δική του επιχείρηση. Η ΕΛΑΤΗ ελέγχθηκε με ξεχωριστή επίσκεψη στη Λαζαρίνα, τον Ιούλη, δεν είχε υποβάλλει αίτηση εγγραφής στον ΕΛΓΟ ως εισαγωγική και εμπορική επιχείρηση, ούτε ακόμη έχει υποβάλει, ούτε βέβαια κάνει ισοζύγια, ούτε μας δόθηκαν  τα στοιχεία που ζητήσαμε. Από τις λογιστικές εγγραφές της επιχείρησης Μπαταγιάννης Food Μον. ΕΠΕ φαίνεται ότι έχουν γίνει περισσότερες συναλλαγές μεταξύ των ανωτέρω επιχειρήσεων από αυτές που μας έδειξαν, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το είδος εμπορίας, (τι και πόσο αγόρασε και τι παρήγαγε?).
 
Επίσης η επιχείρηση Μπαταγιάννης Food Μον. ΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει άμεσα ενδοκοινοτικές  αποκτήσεις  όπως φαίνεται στα λογιστικά μητρώα της, τις οποίες δεν μας έχει παρουσιάσει και εξηγήσει. (τι και πόσο αγόρασε και τι παρήγαγε?)» (οι εμφάσεις του υπηρεσιακού παράγοντα).
 
Οι καπιταλιστές αρνούνται να δώσουν στοιχεία και για τις εισαγωγές γάλακτος από χώρες της ΕΕ και το δίδυμο Αραχωβίτη-Τελιγιορίδου δημαγωγεί με την προσθήκη της παραγράφου 4 του άρθρου 5 της ΚΥΑ, που προαναφέραμε. Η ανυπαρξία ελέγχου στα σημεία εισόδου του γάλακτος από τις χώρες της ΕΕ «παντρεύεται» με την άρνηση των καπιταλιστών να δώσουν στοιχεία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 
Από όσα αναφέρονται στο υπηρεσιακό σημείωμα διαπιστώνουμε τα εξής:
 
Πρώτο, ότι αυτές οι τέσσερις εταιρίες οργιάζουν εισάγοντας αγελαδινό και πρόβειο γάλα από χώρες της ΕΕ, ενώ αρνούνται να δώσουν στοιχεία σε ελεγκτές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Παρακάτω θα πούμε γιατί ενεργούν τόσο απροκάλυπτα και γιατί δε φοβούνται τις κυρώσεις που θα έπρεπε να τους επιβληθούν (κυρώσεις που φτάνουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ και του δικαιώματος χρήσης της ελληνικής σημαίας).
 
Δεύτερο, ότι οι βιομήχανοι των γαλακτοκομικών προϊόντων στήνουν θυγατρικές εταιρίες για να εισάγουν γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, με σκοπό στον δρόμο, με το τριγωνικό σύστημα, να το ελληνοποιούν.
 
ΚΥΑ-φερετζές
 
Από το υπηρεσιακό σημείωμα του Δρ. Νικολάου επιστρέφουμε στην ΚΥΑ του δίδυμου Αραχωβίτη-Τελιγιορίδου για τους ελέγχους στην αγορά του γάλακτος (την έχουν υπογράψει και οι δύο και μένει να υπογράψει η υφυπουργός Οικονομικών Παπανάτσιου).
 
Το τριγωνικό σύστημα που περιγράφεται στο υπηρεσιακό σημείωμα είναι γενικευμένο φαινόμενο στη γαλακτοβιομηχανία, με σκοπό την ελληνοποίηση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή την κατάσταση τη γνωρίζουν ο Αραχωβίτης και η Τελιγιορίδου, που με το άρθρο 3 της ΚΥΑ έρχονται να νομιμοποιήσουν τόσο το τριγωνικό σύστημα που στήνουν οι γαλακτοβιομήχανοι όσο και τη νομιμοποίηση φέτας ΠΟΠ και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται με το ελληνοποιημένο εισαγόμενο γάλα.
 
Με τις παραγράφους 1β και 2 του άρθρου 3 της ΚΥΑ προβλέπουν δύο τύπους αγοραστών:
 
(β) «Πρώτος αγοραστής» νοείται η επιχείρηση ή ο συλλογικός φορέας που:
 
(βα) αγοράζει γάλα από εγχώριους παραγωγούς προκειμένου, διαζευκτικά ή σωρευτικά, να το συλλέξει, αποθηκεύσει, ψύξει, τυποποιήσει, συσκευάσει, μεταποιήσει, μεταπωλήσει.
 
(ββ) αγοράζει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προϊόντα: γάλα νωπό, γάλα θερμικά επεξεργασμένο, συμπυκνωμένο γάλα, σκόνη γάλακτος, σκόνη πρωτεϊνών γάλακτος, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, τυρόπηγμα, απευθείας από κράτη – μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες, για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή και επιδόρπια με βάση το γάλα, για τυποποίηση – συσκευασία/ανασυσκευασία ή για μεταπώληση μέρους ή του συνόλου αυτών, εξαιρουμένων των ποσοτήτων που διατίθενται απευθείας στη λιανική πώληση.
 
2. Με τον όρο «δεύτερος», «τρίτος» κ.ο.κ. «αγοραστής» νοείται η επιχείρηση ή συλλογικός φορέας που αγοράζει γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από τον «πρώτο», «δεύτερο» κ.ο.κ. «αγοραστή» για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή και επιδόρπια με βάση το γάλα, για τυποποίηση – συσκευασία/ανασυσκευασία ή για μεταπώληση στην εγχώρια αγορά, εξαιρουμένων των ποσοτήτων που διατίθενται απευθείας στη λιανική πώληση.
 
Για πρώτη φορά σε ΚΥΑ που αφορά τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπεται πληθώρα αγοραστών-μεταποιητών γάλακτος με διαφορετικές λειτουργίες και δικαιώματα. Ο πρώτος αγοραστής μπορεί να αγοράζει νωπό και συμπυκνωμένο γάλα από τις χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες  και να το μεταποιεί  σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
Θυμίζουμε αυτό που παραβλέπει σκόπιμα το δίδυμο του ΥπΑΑΤ: σχεδόν όλες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα, το μεταποιούν σε φέτα και άλλα ΠΟΠ τυριά και σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στα οποία βάζουν την ελληνική σημαία, που υποδηλώνει ότι το γάλα που χρησιμοποιήθηκε είναι νωπό ελληνικό γάλα.
 
Εκτός από το γιαούρτι, στην παρασκευή του οποίου, μετά την ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, επιτρέπεται η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος, ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) απαγορεύει τη μεταποίηση του συμπυκνωμένου γάλακτος και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων απ’ αυτό. Το δίδυμο Αραχωβίτη-Τελιγιορίδου, όμως, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον ΚΤΠ και νομιμοποιεί την πρακτική των καπιταλιστών της γαλακτοβιομηχανίας να χρησιμοποιούν μαζικά συμπυκνωμένο γάλα (που το αραιώνουν σε αναλογία 1 προς 4 με νερό) στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων (και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ).
 
Οπως βλέπουμε, με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 3, οι άλλοι αγοραστές γάλακτος μπορούν να αγοράζουν από τον πρώτο αγοραστή γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Σκόπιμα, όμως, δεν αναφέρεται ότι οι αγοραστές αυτοί θα μεταποιούν και εισαγόμενο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από την ΕΕ και τρίτες χώρες. Ετσι, νομιμοποιούν την πρακτική των γαλακτοβιομήχανων να μεταπωλούν εισαγόμενο γάλα από εταιρία σε εταιρία (μέσω δικών τους ή τρίτων εταιριών), για να χάνεται στη διαδρομή η χώρα προέλευσης του γάλακτος.
 
Αυτή η πρακτική των γαλακτοβιομήχανων επισημάνθηκε από ανθρώπους που πήραν μέρος στη «διαβούλευση» της ΚΥΑ. Ομως οι Αραχωβίτης και Τελιγιορίδου τους αγνόησαν και διατήρησαν ατόφιες αυτές τις δύο παραγράφους του άρθρου 3. Γιατί αυτοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα των γαλακτοβιομήχανων και δε συγκινούνται από το ότι οι φτωχοί κτηνοτρόφοι πλήττονται και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και το χωριό.
 
Ανθρωποι που πήραν μέρος στη «διαβούλευση» επεσήμαναν:
 
- Την πρακτική των καπιταλιστών να χρησιμοποιούν κοινές δεξαμενές, στις οποίες αναμειγνύουν το εισαγόμενο γάλα -νωπό και συμπυκνωμένο- με το εγχώριο νωπό γάλα.
 
- Την πρακτική να έχουν τις ίδιες γραμμές παραγωγής και να παράγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα σ’ αυτές, ακόμα και φέτα ΠΟΠ και άλλα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
 
Εχοντας αυταπάτες για το ρόλο του υπουργικού διδύμου, τους ζήτησαν να βάλουν τέλος σ΄ αυτή την κατάσταση. Το δίδυμο, όμως, αγνόησε τις πολύ σοβαρές επισημάνσεις τους, γιατί πιστεύει μόνο στο θεό του κεφαλαίου.
 
Ως τώρα, κανένας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προκάτοχός τους δεν τόλμησε να εισάγει τους ελέγχους με προειδοποίηση. Το τόλμησαν Αραχωβίτης και Τελιγιορίδου. Η παράγραφος 6 του άρθρου 7 της ΚΥΑ παρέμεινε όπως στο αρχικό σχέδιο και αναφέρει: «Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται χωρίς προειδοποίηση. Ωστόσο, σε περίπτωση που η προειδοποίηση είναι απαραίτητη και πλήρως δικαιολογημένη για τη διενέργεια  του επιτόπιου ελέγχου, αυτή περιορίζεται στην ελάχιστη αναγκαία διάρκεια η οποία κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες». Οι προϋποθέσεις για να γίνει επιτόπιος έλεγχος με προειδοποίηση είναι αόριστες και χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία. Μπαίνουν απλά για να γίνει κανόνας η προειδοποίηση των καπιταλιστών, η οποία σε διάρκεια μπορεί να ξεπεράσει τις 48 ώρες.
 
Από τη στιγμή που με τις παραγράφους 1β και 2 του άρθρου 3 της ΚΥΑ νομιμοποιούν, εμμέσως πλην σαφώς, τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων (και φέτας ΠΟΠ) ήταν επόμενο να καταργήσουν τη διάταξη του άρθρου 6 της ΚΥΑ 175180/2.8.2011, που προέβλεπε την επιβολή προστίμων για την «παράτυπη χρήση πρώτων υλών σε γαλακτοκομικά προϊόντα». Γι’ αυτή την παρανομία προβλεπόταν πρόστιμο 5.000 ευρώ και 0,5% της αξίας του εισκομιζόμενου γάλακτος της προηγούμενης χρονιάς.
 
Αν ενδιαφέρονταν για ουσιαστικούς ελέγχους, θα έπρεπε με την ΚΥΑ να προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ και η αφαίρεση της ελληνικής σημαίας από το παστεριωμένο γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μέτρο που υποδείχτηκε, επίσης, από ανθρώπους που πήραν μέρος στη διαβούλευση. Αυτό δεν το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που σιωπηλά επέτρεπαν τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν το κάνει –φυσικά- και η τωρινή που συνεχίζει την ίδια πολιτική.
 
Θα κλείσουμε με μια σύντομη αναφορά στα πρόστιμα. Αυτά που προβλέπονται στην ΚΥΑ των Αραχωβίτη-Τελιγιορίδου είναι μεν μεγαλύτερα απ’ αυτά που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του Μπόλαρη (2015), όμως δεν έχουν καμία αξία, γιατί όπως δείχνει η πρακτική, το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προτείνει στον Αραχωβίτη μειωμένα πρόστιμα και αυτός δεν τα επικυρώνει. Θυμίζουμε πως, ενώ ο Δρ. Νικολάου εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την αφαίρεση της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ από την εταιρία Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ο Μπακαλέξης αρνήθηκε να την εισηγηθεί στο ΔΣ.
 
Ξαναθυμίζουμε την πρόταση Νικολάου, που δεν έγινε δεκτή:
 
«Συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές αποτελεσματικότητας και αποτρεπτικότητας, θεωρούμε ότι τεκμηριώνεται επαρκώς η άμεση άρση του δικαιώματος πώλησης ΦΕΤΑΣ και τα όποια αποθέματα πρέπει να πωληθούν ως λευκό τυρί. Σε διαφορετική περίπτωση, η κάθε επιχείρηση ΑΠΛΩΣ δεν θα μας αφήνει να ελέγξουμε και θα εξακολουθεί να παράγει και να πουλά ΦΕΤΑ με όποια πρώτη ύλη θέλει!!! Κάθε μέρα που περνά και η επιχείρηση αυτή παράγει ΦΕΤΑ, είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την αίσθηση δικαίου».
 
Γεράσιμος Λιόντος
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019