Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 06:47

ΠολιτισμόςPointer

Προβολές και συζητήσειςAμπάς Κιαροστάμι


Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΣΙΟΥ

(Ta' Me Guilas, Ιράν/Γαλλία, 1997, 95’)

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μοντάζ: Αμπάς Κιαροστάμι

Φωτογραφία: Χομαγιούν Παϊβάρ

Ηχος: Τζεχανγκίρ Μιρσεκαρί

Ηθοποιοί: Χομαγιούν Ερσαντί, Αμπντουλραχμάν Μπαγκερί, Σαφάρ Αλί Μοραντί, Μιρ Χοσεΐν Νουρί, Αφσίν Χορσίν Μπαχτιαρί

Παραγωγή: Αλέν Ντεπαρντιέ, Αμπάς Κιαροστάμι

 
~Παρασκευή 01/02/2019~

Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη

Ο κύριος Μπάντι, ένας μεσήλικας, αποφασίζει -για άγνωστο σε μας λόγο- να πεθάνει και ψάχνει στους δρόμους της Τεχεράνης ένα βοηθό, ο οποίος έναντι μεγάλης αμοιβής θα φροντίσει διακριτικά τα της ταφής ή θα του προσφέρει βοήθεια σε τυχόν επιπλοκές κατά τη διαδικασία. Μετά από κάμποσες «ατυχείς» συναντήσεις (με έναν κούρδο στρατιώτη και έναν αφγανό φοιτητή), ένας ηλικιωμένος τούρκος ταριχευτής, που έχει μεγάλη ανάγκη τη χρηματική αμοιβή, δέχεται τη δουλειά, αν και στο τέλος και αυτός προσπαθεί να τον μεταπείσει και να επιλέξει τη ζωή από το θάνατο.

«Το θέμα της αυτοκτονίας είναι μια πρόφαση. Το πραγματικό θέμα της ταινίας είναι η ζωή. Αυτό που ο ηλικιωμένος μάς διδάσκει είναι ότι η ζωή είναι μία επιλογή - όχι μια υποχρέωση». Mε αυτήν του τη δήλωση, o Αμπάς Κιαροστάμι συμπυκνώνει το νόημα της ταινίας του.

Τόσο στην ισλαμική όσο και στη χριστιανική παράδοση, η ζωή και ο θάνατος αποτελούν θεϊκά προνόμια. Η αυτοκτονία είναι ύβρις. Οι ιρανικές αρχές σαφώς δε χάρηκαν με την εν λόγω ταινία. Αντίθετα, στο φεστιβάλ των Καννών, η ταινία τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα.

Ο Αμπάς Κιαροστάμι ήταν ο σκηνοθέτης που σύστησε στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα το ιρανικό σινεμά, ο σκηνοθέτης που αγαπούσε να δουλεύει στη χώρα του, αλλά τελικά διώχτηκε από αυτήν, ο σκηνοθέτης που με τις ταινίες του μας επέτρεψε να έρθουμε σε επαφή με την ιρανική καθημερινότητα.
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019