Κυριακή 31 Μαΐου 2020 | 00:55

ΠολιτικήPointer

ΝΔ: Ακροδεξιοί και «φιλελεύθεροι» ενωμένοι με σκοπό τη νίκη

«Κύριοι συνάδελφοι, σήμερα θα πρέπει να τα πούμε όλα και πριν από όλα, το πιο βασικό, που συνοψίζεται στις επτά λέξεις: Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική». Ετσι άρχισε την ομιλία του στη Βουλή στις 24 του περασμένου Γενάρη ο Σαμαράς, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ. Συνέχισε εξηγώντας ότι καμιά Μακεδονία δεν μοιράστηκε μετά τους βαλκανικούς πολέμους, χαρακτηρίζοντας όσους υποστηρίζουν αυτή την άποψη φορείς ενός «εκ των υστέρων κατασκευασμένου ψέματος». Το «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» το επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία στην επιθετικά εθνικοφασιστική ομιλία του, στην οποία περιέλαβε όλα όσα λέγονταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 αλλά στη συνέχεια παραμερίστηκαν για να επικρατήσει η «μετριοπαθής» γραμμή («σύνθετη ονομασία erga omnes»). Και έτσι έκλεισε: «Ο,τι και να λέτε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από εδώ, η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».
 
Οταν αργότερα ανέβηκε στο βήμα ο Μητσοτάκης, φρόντισε από την αρχή να διευκρινίσει: «Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας». Εκανε και αναφορά στον πατέρα του (τον οποίο, φυσικά, είχε παραλείψει ο Σαμαράς, που αναφέρθηκε μόνο στους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου), σημειώνοντας ότι «είχε δεχθεί στο μυαλό του την έννοια της σύνθετης ονομασίας», ενώ διάβασε και έγγραφο του ΠΑΣΟΚ του 1983, που έκανε λόγο για «μακεδονικά εδάφη της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας».
 
Ο Μητσοτάκης διαφοροποιήθηκε πλήρως από τον Σαμαρά. Το κατάλαβε ακόμα κι ο Καμμένος που ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και είπε: «Η ΝΔ έχει δύο γραμμές. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η Ελλάδα δεν ήθελε ποτέ να μονοπωλήσει τη Μακεδονία και ο κ. Σαμαράς ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Το σχολίασε και ο Τσίπρας, με τον απαραίτητο σαρκασμό: «Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, για να είμαι ειλικρινής απέναντί του, να μην τον αδικώ, διαφοροποιήθηκε από τον κ. Σαμαρά. Μην του πάρει και όλο το κόμμα, του έχει πάρει τα 2/3! Είπε ότι ποτέ δεν μονοπώλησε το σύνολο της Μακεδονίας η εξωτερική πολιτική του κόμματός του και της Ελλάδας. Τα σωστά να τα λέμε».
 
Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε. Απάντησε ο Δένδιας, που βάζει τις δικές του υποθήκες για την μετά-Κούλη εποχή. Είπε ότι «ο λαϊκισμός έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990-1993», φωτογραφίζοντας τον Σαμαρά. «Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου, υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη ΝΔ. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, όμως υπάρχουν όρια», είπε σε άλλη συνέντευξή του. Για τον Μητσοτάκη, όμως, σήμερα προέχει η νίκη στις εκλογές, γι' αυτό και κάνει πως δεν βλέπει το «καπέλο» του Σαμαρά. Φέρνει κι αυτό ψήφους βλέπετε.
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019