Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 03:22

ΠολιτικήPointer

Μαζεύουν τα μπάζα της ΔΗΜΑΡ

Θεοχαρόπουλος και Λυκούδης, δημαρίτες και οι δύο κάποτε, με το ΠΑΣΟΚ ο ένας, με το Ποτάμι ο άλλος στη συνέχεια, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τη «Νέα Αρχή». Εκαναν και την πρώτη εκδήλωσή τους, στην οποία ήταν παρόντες ο Παπαγιαννάκης (αποχωρήσας από το ΚΙΝΑΛ, λόγω Πρεσπών) και ο οικολόγος Χρυσόγελος.
 
Θεοχαρόπουλος και Λυκούδης που ήταν οι ομιλητές στην εκδήλωση είπαν ότι θέλουν να κατέβουν στις εκλογές. Το πώς δεν το ξεκαθάρισαν. «Η Νέα Αρχή φιλοδοξεί να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές», είπε την επομένη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Θεοχαρόπουλος, που ντρίπλαρε τα ερωτήματα περί συνεργασιών με άλλους χώρους με το κλασικό «δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε». Οσο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ακολουθεί αδιέξοδη πολιτική, δεν αναφερόμαστε σε διάλογο μαζί του σε αυτή τη φάση, κοιτάμε τα του οίκου μας».
 
Το παράθυρο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ορθάνοιχτο «για την επόμενη φάση». Οταν ο Τσίπρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και θέλει απλώς να «καταπιεί» ό,τι κινείται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αναγκαστικά θα κρατήσουν κι αυτοί κλειστά τα δικά τους χαρτιά. «Επιδίωξή μας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να σχηματοποιηθούν όλα αυτά ώστε η ενιαία σύγχρονη μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική Αριστερά να κατέβει στις ευρωεκλογές για να εκφράσει τις θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας», είπε ο Θεοχαρόπουλος. Ποιος θα την πρωτοεκφράσει, όμως, αυτή τη ρημάδα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία; Το ΚΙΝΑΛ, που είναι μέλος της, ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο εκλεκτός της, ή τα ορφανά της ΔΗΜΑΡ;
 
Το παιχνίδι είναι εντελώς ανοιχτό. Ευρωαναθεωρητές σαν τον Λυκούδη και τον Χατζησωκράτη (ο Θεοχαρόπουλος είναι μαθητής τους) επιβιώνουν εδώ και δεκαετίες επειδή ξέρουν να ελίσσονται ανάμεσα στα μεγάλα αστικά πολιτικά κόμματα και να πουλάνε τον εαυτό τους σε τιμή σημαντικά ψηλότερη από την όποια αξία τους. Ηταν κάποτε στον ΣΥΡΙΖΑ, έφυγαν με τον Κουβέλη, μπήκαν μαζί του στην κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, μετά χώρισαν, άλλος πήγε με το ΠΑΣΟΚ, άλλος πήγε με το Ποτάμι, τώρα ξαναενώνονται με τη στόχευση να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες υπηρεσίες; Να γίνουν οι ουρές της «προοδευτικής συμπαράταξης», κάνοντας ζημιά στο ΚΙΝΑΛ. Περιμένουν και τον Θεοδωράκη, όμως αυτός θέλει να παίξει δικό του παιχνίδι.
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019