Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 19:04

ΠολιτικήPointer

«Ενότητα» για λόγους επιβίωσης

Ο Γιωργάκης Παπανδρέου είπε πως ο καθένας πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη. Ο Καμίνης είπε ότι «δε σταθήκαμε αρκετά γενναιόδωροι». Ο Ανδρουλάκης μίλησε για «θολή γραμμή» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μ' άλλα λόγια, κατέθεσαν τη διαφωνία τους για τη διαγραφή του Θεοχαρόπουλου, που έσπρωξε εκτός ΚΙΝΑΛ την πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ και άνοιξε το δρόμο να δημιουργηθεί ένας άλλος φορέας δίπλα στο ΚΙΝΑΛ, που θα του κόψει ψήφους.
 
Παρά ταύτα, συμφώνησαν όλοι να γίνει στις 30 και 31 Μάρτη το έκτακτο συνέδριο που είχε ανακοινώσει η Γεννηματά. Εννοείται πως κανένας τους δε γοητεύθηκε από τις… πολεμικές κραυγές της Φώφης («έχουμε πόλεμο, και στον πόλεμο πρέπει να πάμε ενωμένοι και αποφασισμένοι»). Ο καθένας έχει τους δικούς του υπολογισμούς, τα δικά του σχέδια, τα οποία αναγκαστικά περνούν μέσα από το ΚΙΝΑΛ. Κανένας τους δεν έχει αυτή την περίοδο άλλη επιλογή. Ο Γιωργάκης θέλει να ξαναβρεθεί στη Βουλή, ίσως και με καναδυό δικούς του ακόμα. Ο Καμίνης το ίδιο. Ο Ανδρουλάκης προβληματίζεται αν θα ξαναπάει στην Ευρωβουλή ή θα γυρίσει στην Αθήνα. Οταν εκλεγούν και εξασφαλίσουν μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, ανάλογα με το καινούργιο πολιτικό τοπίο που αναμένεται να διαμορφωθεί.
 
Η Γεννηματά και η παρέα της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι θα γίνει ένα ανοιχτό συνέδριο. Ηδη άνοιξαν νέο μητρώο μελών και μέσα στο μήνα όποιος θέλει θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί σύνεδρος. Αυτό σημαίνει ότι πάμε για ένα συνέδριο «καθαρά ΠΑΣΟΚ», αφού είναι ο μόνος οργανωμένος φορέας που μπορεί να εγγράψει μέλη και να εκλέξει συνέδρους. Οι άλλοι θα περιοριστούν σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Στο συνέδριο θα παρθούν αποφάσεις με πλειοψηφίες και μειοψηφίες και θα εκλεγεί ενιαίο πολιτικό κέντρο, αντί του διορισμένου που υπήρχε μέχρι τώρα. Θα πρόκειται, λοιπόν, για μετονομασία του ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ. Κι επειδή οι πασόκοι ξέρουν πώς παίζεται το παιχνίδι, θα φροντίσουν να εκλέξουν τον Καμίνη, τον Γιωργάκη και κάποιους από τους ανθρώπους τους στο «ενιαίο» πολιτικό όργανο που θα χαράσσει τη στρατηγική και θα παίρνει πολιτικές αποφάσεις υποχρεωτικές για όλους.
 
Δε χρειάζεται να σημειώσουμε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει μακριά. Ορίζοντάς του είναι οι επόμενες εκλογές, που όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στα σημερινά επίπεδα του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα στρατηγικής θα ξεπεταχτεί και πάλι. Ιδιαίτερα αν κερδίσει η ΝΔ και χρειάζεται τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Βενιζέλος, Λοβέρδος και σία θέλουν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Η Φώφη πότε δηλώνει ότι «δε θ' αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη» και πότε κηρύσσει «διμέτωπο» κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα τότε θα είναι σκληρό: ή μπαίνουν σε κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κούλη ή δεν μπαίνουν, οπότε η χώρα πάει σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Ετσι και νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το δίλημμα θα πάρει άλλη μορφή, αλλά θα είναι ίδιο στην ουσία: θα μπουν σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, κατηγορούμενοι ότι διέσπασαν την ενότητα της «προοδευτικής παράταξης»;
 
Είναι γνωστό πως ούτε στο κεντρικό ζήτημα της πολιτικής στρατηγικής υπάρχει ενότητα ανάμεσα στους κιναλιστές. Ούτε ανάμεσα στους πασόκους δεν υπάρχει ενότητα πολιτικής στρατηγικής. Θα πάνε, λοιπόν, μέχρι τις εκλογές όλοι μαζί και μετά το κάθε στέλεχος και η κάθε ομάδα  θα καθορίσει την πορεία του. Αμφιβολίες για το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν πάψει να έχουν. Ακόμα και οι στημένες δημοσκοπήσεις δεν τολμούν να τους εμφανίσουν με διψήφιο ποσοστό.
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019