Κυριακή 31 Μαΐου 2020 | 00:30

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Το θράσος των φροντιστηριαρχών

Τα πάνδεινα υφίστανται οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια εκπαιδευτικοί. Οι φροντιστηριάρχες είναι οι καπιταλιστές που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την οικονομική κρίση για να επιβάλλουν έναν άγριο εργασιακό μεσαίωνα, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τη «ζημιά» στα κέρδη τους.
 
Είναι αυτοί που το 2012 επισκέφθηκαν τον τότε υπουργό Παιδείας Μπαμπινιώτη ζητώντας την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φροντιστηρίων, γιατί προφανώς, δεν τους αρκούσε ότι -ακόμη και στην προ Μνημονίου εποχή- δεν κατέβαλλαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τα επιδόματα αδείας στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς τους, δεν τους κολλούσαν όλα τα ένσημα, τους αμείβανε συστηματικά πολύ κάτω από τη συλλογική σύμβαση και τους τρομοκρατούσαν με την ύπαρξη μαύρης λίστας. Είναι γνωστό επίσης ότι επιπλέον ζητούσαν τη συμμετοχή στο τσιμπούσι από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και την εφαρμογή του αμερικανόπνευστου συστήματος των «κουπονιών» (voucher system) στα φροντιστήρια. Δηλαδή, το υπουργείο Παιδείας να δίνει στις οικογένειες με κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια «κουπόνια» (κρατική χρηματοδότηση), τα οποία στη συνέχεια θα ακουμπούν στα μαγαζιά των φροντιστηρίων, για τη «φροντιστηριακή εκπαίδευση» των παιδιών.
 
Στα μνημονιακά χρόνια οι φροντιστηριάρχες κυριολεκτικά ξεσάλωσαν.  Αρνούνταν να υπογράψουν νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας  και επιδόθηκαν μετά μανίας στο έργο της υπογραφής ατομικών συμβάσεων, εκβιάζοντας στην ουσία τους εκπαιδευτικούς, που αισθάνονταν αδύναμοι λόγω της απουσίας μαχητικού συλλογικού διεκδικητικού κινήματος. Ετσι, καθιερώθηκε ένα εργασιακό καθεστώς γαλέρας στα φροντιστήρια, με ευθύνη και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΟΙΕΛΕ.
 
Ενώ, λοιπόν, θα έπρεπε να ισχύουν:
 
υ Οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε η ΟΙΕΛΕ το 2009 με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας(ΟΕΦΕ): 976 ευρώ βασικός μηνιαίος μισθός για 21 διδακτικές ώρες, ωρομίσθιο 11,09 ευρώ
 
υ Οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε το 2010 ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής: βασικός μηνιαίος μισθός για 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα 1175,09 ευρώ, ωρομίσθιο 13,36 μέχρι 1/7/2011 συν τα ποσοστά των αυξήσεων που όριζε για τους κατώτατους μισθούς η ΕΓΣΕΕ του 2010 και επιπλέον επιδόματα πολυετίας, γάμου, μεταπτυχιακών σπουδών, εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα, θερινής άδειας,
 
οι φροντιστηριάρχες με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, που αποτέλεσαν τον κανόνα, καθιέρωσαν τον βασικό κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ (ωρομίσθιο για 21 διδακτικές ώρες 6,70 περίπου ευρώ μεικτά).
 
Και αυτό, ενώ ακόμη και η 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 (άρθρο 2) υποχρεώνει και τους καπιταλιστές των φροντιστηρίων να αμείβουν τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με τις Συλλογικές Συμβάσεις που είχαν υπογράψει. Σύμφωνα με την 6η ΠΥΣ/2012: «...εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα» (οι εμφάσεις δικές μας).
 
Αυτά, όμως, δεν αρκούν για τους φροντιστηριάρχες. Προσέφυγαν στο ΣτΕ προσβάλλοντας την εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που εξειδίκευε τα όσα προβλέπονται στο Ν. 4415/2016 (νόμος Φίλη), σύμφωνα με τον οποίο, μεταξύ άλλων: 1)Προβλέπεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων να καταθέτουν αμελλητί στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας α) το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων/καθηγητής κάθε διδακτικής ώρας β) αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που συνάπτουν με τους διδάσκοντες. 2) Θεσμοθετούνται οι αργίες και οι διακοπές. 3) Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις 21 διδακτικές ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου αντιστοιχεί σε 25 ένσημα μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα. 4) Επανέρχεται στο υπουργείο Παιδείας ο έλεγχος της λειτουργίας των φροντιστηρίων.
 
Στην αίτηση αναίρεσής τους, σύμφωνα με όσα αναγράφει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) «οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φροντιστηρίων υποστηρίζουν με σθένος ότι η συγκεκριμένη εφαρμοστική εγκύκλιος καταστρατηγεί την επιχειρηματική τους ελευθερία να καθορίζουν οι ίδιοι τις αμοιβές των καθηγητών τους, διαμαρτυρόμενοι επειδή το πλήρες ωράριο που προβλέπεται για τον καθηγητή στα φροντιστήρια δεν είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Παραπονιούνται που ορίζεται η διάρκεια της διδακτικής ώρας στα 45 λεπτά για-τί πλήττεται το διευθυντικό τους δικαίωμα, δεδομένου ότι τα φροντιστήρια είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Αντιτίθενται, λέει, στο νόμο και σε όσα αυτός προβλέπει γιατί, σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους, αυτός είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον!». Ουσιαστικά, οι εργοδότες ζητούν το ωρομίσθιο  να καθοριστεί στα 3.84 ευρώ μεικτά την ώρα!
 
Σημειώνουμε επίσης ότι η εργοδοτική πλευρά των ιδιοκτητών φροντιστηρίων προσήλθε σε δεύτερη (άκαρπη) συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ το Νοέμβρη του 2018 για υπογραφή ΣΣΕ, με μια πρόταση-έκτρωμα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ΣΕΦΚ «έγινε για άλλη μια φορά απόλυτα σαφές ότι έχουν ως στόχο (σ.σ. οι φροντιστηριάρχες) να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους μνημονιακούς νόμους και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να προσπαθήσουν να επιβάλουν και τυπικά την πλήρη υποταγή και εξαθλίωση των εργαζομένων. Η τοποθέτηση της ΟΕΦΕ περιελάμβανε αμφισβήτηση των 21 ωρών ως πλήρους ωραρίου των καθηγητών στα φροντιστήρια, αμφισβήτηση των επιδομάτων που προβλέπονται από τη γενικότερη εργατική νομοθεσία, αμφισβήτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και ένα σύνολο από ‘’προτεινόμενες αλλαγές’’ που μπορούμε να τις συμπυκνώσουμε στα εξής: δηλώσεις υποταγής του εργαζόμενου στο αφεντικό του, περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, κορύφωση της ομηρείας των καθηγητών – πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των εργοδοτών και των εκδικητικών απολύσεων. Ο Γ.Βαφειαδάκης (σ.σ. εκπρόσωπος της ΟΕΦΕ) είπε στα εργατικά σωματεία ότι η ΟΕΦΕ προτείνει να υπογραφεί ΣΣΕ που θα επιτρέπει ο καθηγητής να απολύεται αν δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του εργοδότη του και αν η συνδικαλιστική του δραστηριότητα δυσχεραίνει τη λειτουργία του φροντιστηρίου! Ζητούν ΣΣΕ που να δίνει στους φροντιστηριάρχες την πλήρη ελευθερία να μην επαναπροσλαμβάνουν τον εργαζόμενο την επόμενη χρονιά. Θέλουν να αποσυρθεί η διάταξη για την προστασία των εγκύων εργαζομένων. Πρότειναν ακόμη και να μην υπάρχει πρόβλεψη για διάλειμμα μεταξύ των διδακτικών ωρών».
 
ΥΓ: Στις 5 του Φλεβάρη θα εκδικαζόταν στο ΣτΕ η προσφυγή των φροντιστηριαρχών, η οποία τελικά αναβλήθηκε για τις 19 του Μάρτη.

 
Γιούλα Γκεσούλη
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019