Σάββατο 06 Ιουνίου 2020 | 20:14

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Ρατσιστικό, φυλετικό, φασιστικό μίσος

Small_img_32325
Το φυλετικό, ρατσιστικό, εθνικιστικό μίσος, που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ειδικά στις περιοχές υποδοχής των προσφύγων, των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, των μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, διωγμένοι από τις πατρίδες τους λόγω της απίστευτης φτώχειας, της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής, έχει υποκινητές. Οχι μόνον τα φασιστικά και εθνικιστικά μορφώματα, αλλά και την ίδια την πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, των συριζαίων συμπεριλαμβανομένων, που παρά τα κροκοδείλια δάκρυα και τα μεγάλα λόγια περί ανθρωπισμού, υπακούουν στις αποφάσεις των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, εμποδίζουν την ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών, διατηρούν και ενισχύουν ένα νομικό οπλοστάσιο που πλήττει τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών και εμποδίζει την ελεύθερη διακίνησή τους.
 
Τα νησιά, έχουν βιώσει εκδηλώσεις μίσους ενάντια στους πρόσφυγες-μετανάστες και οι εκπαιδευτικοί που έχουν ορθώσει το ανάστημά τους, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, έχουν υποστεί βία και έχουν δεχθεί απειλές.
 
Το τελευταίο κρούσμα συνέβη στη Σάμο. Αντιγράφουμε τη σχετική ανακοίνωση-καταγγελία της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής:
 
«Το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής  καταδικάζει  με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια αποκλεισμού και προπηλακισμού των δασκάλων και καθηγητών στη ‘’σύσκεψη’’ των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που έγινε τη Δευτέρα 28/01/2019 στη Σάμο, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, για ‘’να συζητηθούν μέτρα και κινήσεις εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων της πόλης Σάμου, που μελλοντικά δύναται να επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού λόγω των συνεχιζόμενων αυξητικών ροών των προσφύγων’’. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε στο  πρόσωπο του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και Γενικό Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ Φώτη Μαντζώρο, όταν προσπάθησε να διαβάσει ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των δασκάλων της Σάμου, για την ανάγκη όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο.
 
Η επίθεση που δέχτηκε ο Φώτης Μαντζώρος, για να μην διαβαστεί μια ανακοίνωση που μιλάει για το χρέος της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και κάθε πολίτη, να παλεύει για να προσφέρεται σε όλα τα παιδιά ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι, δυστυχώς, η κορυφή του ρατσιστικού παγόβουνου.
 
Θα πρέπει να τη δούμε ως αποτέλεσμα αντιδραστικών διεργασιών που δημιουργούνται στο νησί της Σάμου, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή που έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση κρατών και ανείπωτης καταστροφής στους λαούς της περιοχής. Μια επέμβαση που έχει δημιουργήσει χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους και απίστευτο κύμα προσφύγων που έχουν χάσει τα πάντα και φεύγουν να γλυτώσουν.
 
Τροφοδοτείται, επίσης, από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για κλειστά σύνορα, την οποία υπέγραψε και εφαρμόζει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που αποτελεί το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να βλαστήσουν κάθε είδους ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, όπως αυτές που έχουμε δει τα τελευταία 3 χρόνια σε όλα τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.
 
Δηλώνουμε ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές που δεν χτυπάνε τον ένοχο, που δίνουν συγχωροχάρτι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που ανέχονται την ωμή και κατάφωρη καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, είναι ‘’μαύρες πολιτικές’’. Κανένας εργαζόμενος, κανένας δημοκρατικός άνθρωπος δεν πρέπει να της δείξει την παραμικρή ανοχή!».
 
 
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019