Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 02:34

ΔιεθνήPointer

Ισόβιος δικτάτορας ο Σίσι

Ισόβιο δικτάτορα της Αιγύπτου σχεδιάζει να καταστήσει τον εαυτό του ο Σίσι, με όχημα μια συνταγματική αναθεώρηση που θα του δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της χώρας, μετά το 2022 που τελειώνει η δεύτερη (και τελευταία σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα) θητεία του. Το προσχέδιο της αναθεώρησης περισσότερων από 200 άρθρων του αιγυπτιακού συντάγματος αυξάνει την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια, ενώ δίνει στον Σίσι το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για άλλες δύο θητείες, δηλαδή να παραμείνει πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2034.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής στηρίζει τη συνταγματική αναθεώρηση με μόλις 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης να είναι ενάντια.
 
Παράλληλα με τις αλλαγές στην προεδρική θητεία, η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση επανασυστήνει το υπουργείο Πληροφοριών, που είχε καταργηθεί το 2014, και αναβαθμίζει το ρόλο του στρατού στην καταστολή των αγωνιστικών σκιρτημάτων της εργατικής τάξης και του λαού της Αιγύπτου.
 
Ο Σίσι εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2014 μέσα από εκλογές-παρωδία, στις οποίες πήρε το 97% των ψήφων, με τη συμμετοχή να ξεπερνά μετά βίας το 47%. Το κύμα καταστολής που ακολούθησε την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η κατάληψη της εξουσίας από τον Σίσι και το στρατό, κάνουν την περίοδο της δικτατορίας του έκπτωτου Χόσνι Μουμπάρακ να μοιάζει με χάδι στο μάγουλο του αιγυπτιακού λαού.
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019