Κυριακή 31 Μαΐου 2020 | 00:26

ΔιεθνήPointer

«Λαχανιάζει» ξανά ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός

Ασχημα μαντάτα για την πορεία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού φέρνουν οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση με την οποία τις συνόδεψε ο Μοσκοβισί: «Μετά την κορύφωση του 2017, η επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ αναμένεται να συνεχιστεί το 2019 με ανάπτυξη 1,5 %. Η επιβράδυνση αυτή αναμένεται να είναι πιο έντονη από ό,τι αναμενόταν το περασμένο φθινόπωρο, ιδίως στη ζώνη του ευρώ, λόγω των αβεβαιοτήτων στο παγκόσμιο εμπόριο και των εγχώριων παραγόντων στις μεγαλύτερες οικονομίες μας. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ευρώπης παραμένουν υγιή κι εξακολουθούν να υπάρχουν καλές ειδήσεις, ιδίως στο μέτωπο της απασχόλησης. Η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 2020».
 
Για να έχουμε ένα μέτρο πρέπει να πούμε ότι η «κορύφωση του 2017», για την οποία κάνει λόγο ο Μοσκοβισί, ήταν -σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν- μόλις 2,4%. Υπολόγιζαν ότι το 2018 θα έχουν μικρή επιβράδυνση, με την αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 2,1%, όμως το δεύτερο εξάμηνο «η οικονομική δραστηριότητα μετριάστηκε, διότι η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου επιβραδύνθηκε, η αβεβαιότητα έκαμψε την εμπιστοσύνη και η παραγωγή σε ορισμένα κράτη μέλη επηρεάστηκε αρνητικά από προσωρινούς εγχώριους παράγοντες, όπως οι διαταραχές στην παραγωγή αυτοκινήτων, οι κοινωνικές εντάσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική», και έτσι το 2018 έκλεισε με 1,9%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προς τα κάτω αφορούν τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία). Αυτό κάνει τις προοπτικές πιο ζοφερές. Μπορεί ο πολιτικάντης Μοσκοβισί να μιλά για σταδιακή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το 2020, σημασία όμως έχουν οι αριθμοί. Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και για το 2019 προβλέπεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ 1,5% (έναντι 1,9% που ανέφεραν οι φθινοπωρινές προβλέψεις) και για το 2020 1,7% (έναντι 1,8% των φθινοπωρινών προβλέψεων).
 
Το 2020 αργεί, βέβαια, και καμιά πρόβλεψη δεν έχει αξία αυτή τη στιγμή. Το λέει η ίδια η Κομισιόν: «Οι οικονομικές προοπτικές περιβάλλονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους δυσμενέστερων εξελίξεων. Οι εμπορικές εντάσεις, οι οποίες επηρεάζουν το γενικό κλίμα εδώ και αρκετό καιρό, μετριάστηκαν κάπως, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας. Η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να επιβραδύνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν και οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και πολλές αναδυόμενες αγορές είναι ευάλωτες στις απότομες αλλαγές όσον αφορά το αίσθημα του κινδύνου και τις προσδοκίες για την ανάπτυξη. Η διαδικασία του Brexit εξακολουθεί να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για την ΕΕ».
 
Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, είναι  πως ένας καπιταλισμός που θεωρεί «κορυφή» του το 2,4% δεν είναι ένας καπιταλισμός σε ακμή, αλλά ένας καπιταλισμός σε μόνιμη παρακμή, με καταστροφικές συνέπειες για την εργατική τάξη.
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019