Κυριακή 31 Μαΐου 2020 | 01:50

ΔιεθνήPointer

Γαλλία

Φασιστικός νόμος ενάντια στις διαδηλώσεις

Small_img_32318
Με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε την Τρίτη 5 Γενάρη η γαλλική Εθνοσυνέλευση το φασιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν για περιορισμό των διαδηλώσεων, που εκτός απροόπτου θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάρτη.
 
Με βάση το νέο νόμο, η αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει σε ανθρώπους να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, χωρίς έγκριση από αρμόδιο εισαγγελέα. Επίσης, θα μπορεί να συλλαμβάνει ανθρώπους που φορούν φούτερ με κουκούλα ή έχουν φουλάρι, ισχυριζόμενη ότι προτίθενται να πάρουν μέρος σε συγκρούσεις με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Θα μπορεί να ασκεί σωματικό έλεγχο σε διαδηλωτές που κρίνει ότι είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε συγκρούσεις. Τέλος, οι κατά τόπους κρατικές αρχές αποκτούν τη δυνατότητα να απαγορεύουν διαδηλώσεις κατά βούληση.
 
Ο νέος νόμος αποτελεί παραλλαγή του νόμου για την καταστολή ταραχών στα γαλλικά γήπεδα, που προβλέπει ποινή 6μηνης φυλάκισης και πρόστιμο 7.500 ευρώ για τους παραβάτες. Η φυλάκιση και το πρόστιμο διπλασιάζονται αν οι διαδηλωτές καταδικαστούν με βάση τις διατάξεις για την κουκούλα.
 
Παρόμοιος νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων είχε ψηφιστεί ξανά το 1970, δύο χρόνια μετά τον Μάη του ‘68. Αυτός ο νόμος, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Μιτεράν το 1981, επέβαλλε ποινές φυλάκισης έως και 5 χρόνων σε διαδηλωτές που συλλαμβάνονταν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.
 
Ο φασιστικός χαρακτήρας του νέου νόμου συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης και προκάλεσε ρήγμα στην ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μακρόν, με 50 βουλευτές του κόμματός του να απέχουν από την ψηφοφορία. Αρκετοί απ’ αυτούς δήλωσαν ότι ο νέος νόμος μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνος στα χέρια μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης.
 
Το γαλλικό ιμπεριαλιστικό κράτος θωρακίζεται σε επιχειρησιακό και θεσμικό επίπεδο, μπροστά στην αβεβαιότητα και το φόβο που του γεννούν τα κοινωνικά ξεσπάσματα και οι αγώνες της γαλλικής εργατικής τάξης ενάντια στο βάθεμα της εκμετάλλευσής της και την ολοκληρωτική περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα. Στόχος είναι να καλύψει ο γαλλικός καπιταλισμός το χαμένο έδαφος έναντι του γερμανικού, εφαρμόζοντας μια οικονομική ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων στα πρότυπα της γερμανικής Ατζέντα 2000 του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.
 
Η ψήφιση το νόμου συνέπεσε χρονικά με την απεργία που οργάνωσαν τα συνδικάτα και τις διαδηλώσεις από κοινού με τα Κίτρινα Γιλέκα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, που συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Τα κεντρικά αιτήματα των διαδηλώσεων των συνδικάτων ήταν η αύξηση των μισθών, η επαναφορά του «φόρου των πλουσίων», που κατήργησε ο Μακρόν και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων και η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα προχωρήσει στην ψήφιση επιπρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.
 
Της πορείας των συνδικάτων είχε προηγηθεί κινητοποίησηση των Κίτρινων Γιλέκων στις 2 Φλεβάρη, για δωδέκατο συνεχόμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή των διαδηλωτών να παραμένει μεγάλη και με κεντρικό σύνθημα την τιμωρία των ενόχων για τους σοβαρότατους τραυματισμούς διαδηλωτών από το κατασταλτικό ντελίριο των γάλλων μπάτσων.
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019