Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 08:30

ΑγροτικάPointer

Η Κομισιόν έχει δεχτεί ότι η Τσεχία μπορεί να παράγει «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «ελληνικού στυλ» ή «ελληνικής συνταγής»

Εχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε να παράγει η Τσεχία «γιαούρτι ελληνικού τύπου», ή «ελληνικού στυλ», ή «ελληνικής συνταγής».  Το φθινόπωρο του 2016 ανακαλύψαμε μια επιστολή που είχε στείλει ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ Β. Αντριουκάιτις στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Επιστολή την οποία ο Αποστόλου είχε θάψει στα συρτάρια του, γιατί ήθελε να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει το αίτημα της Τσεχίας να παράγει «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή « ελληνικού στυλ» ή « ελληνικής συνταγής».
 
Αν δεν απέκρυβε αυτό το γεγονός, ο Αποστόλου δε θα μπορούσε να κάνει το δημαγωγικό παιχνίδι του, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες στους κτηνοτρόφους για το ελληνικό γιαούρτι. Τον είχαμε καλέσει τότε να δημοσιεύσει την επιστολή του επιτρόπου Υγείας, αρνήθηκε και έτσι στις 10 Οκτώβρη του 2016 δημοσιεύσαμε εμείς ολόκληρη την επιστολή Αντριουκάιτις (http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/27068. Αποκαλύπτουμε-την-επιστολή-του-Επιτρόπου-για-το).
 
«Οσον αφορά άλλες ονομασίες, όπως  “Γιαούρτι Ελληνικού Τύπου“ ή “Γιαούρτι Ελληνικού Στυλ“ ή “Γιαούρτι Ελληνικής Συνταγής“, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές», έγραφε ο Αντριουκάιτις.
 
Η Επιτροπή είχε αδειάσει τον Αποστόλου από το 2016, αλλά αυτός για να μπορεί να δημαγωγεί και να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες στους κτηνοτρόφους, απέκρυψε το γεγονός ότι αυτή δικαίωσε την Τσεχία  και τους τσέχους καπιταλιστές που παράγουν «γιαούρτι ελληνικού τύπου».
 
Ο Αραχωβίτης αυτή την περίοδο είναι στριμωγμένος, τόσο από τις δικές μας αποκαλύψει ς για το γάλα, το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα ΠΟΠ όσο και από τους κτηνοτρόφους που έχουν φτάσει «στο αμήν» από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του γάλακτος. Εκρινε, λοιπόν, ότι είναι σκόπιμο να επαναφέρει το ζήτημα της παραγωγής από την Τσεχία γιαουρτιού ελληνικού τύπου. Πέρα από το στρίμωγμά του, έχει και έναν πρόσθετο λόγο. Εχει «απλώσει τον τραχανά» με την υποβολή φακέλου στην ΕΕ για την αναγνώριση του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης).
 
Η επίσκεψη του επιτρόπου Υγείας στην Ελλάδα στις 5 Φλεβάρη, ήταν για τον Αραχωβίτη μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να επαναφέρει τη φτηνή προπαγάνδα του προκατόχου του Αποστόλου, σύμφωνα με την οποία οι επίτροποι Υγείας και Γεωργίας αντιμετωπίζουν δήθεν θετικά το αίτημα της Ελλάδας να μην παράγει η Τσεχία ελληνικό γιαούρτι, ενώ -όπως είδαμε- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχτεί να παράγει η Τσεχία (και όχι μόνο) γιαούρτι «ελληνικού τύπου», ή «ελληνικού στυλ», ή «ελληνικής συνταγής».
 
Το είχε ανάγκη αυτό το ψέμα ο Αραχωβίτης, προκειμένου ν’ αμυνθεί στις αποκαλύψεις μας ότι δεν μπορεί να εγκριθεί από την ΕΕ φάκελος για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ, από την στιγμή που ισχύει η ΚΥΑ Μπόλαρη του Αυγούστου του 2016, που νομιμοποίησε τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού. «Ξεχνά» ο Αραχωβίτης ότι το δίδυμο Αποστόλου-Μπόλαρη ισχυριζόταν όταν εξέδιδε αυτή την ΚΥΑ, ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας απορρέουσα από την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ.
 
Τι έγινε, βρε λεβέντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποχρέωση της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ; Πότε καταργήθηκε και δεν το πήραμε χαμπάρι; Αφήστε κατά μέρος τα παραμύθια σας, γιατί πολύ γρήγορα θα γίνουν φύλλο και φτερό.
 
Η κυβερνητική δημαγωγία που αναπτύχθηκε την τελευταία περίοδο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι θα καταργήσει την ΚΥΑ για τη νομιμοποίηση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού, προκάλεσε τη δημόσια αντίδραση του προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ, Αποστολόπουλου.
 
Στις 19 Οκτώβρη του 2018, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ μαζί με άλλα δύο μέλη του υπέγραψαν ένα δεύτερο πόρισμα της ομάδας εργασίας για την προετοιμασία του αιτήματος να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ. Ο Αποστολόπουλος φαίνεται πως είχε πάρει τότε τη διαβεβαίωση από τον Αραχωβίτη ότι δε θα καταργήσει την ΚΥΑ για τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού. Γι’ αυτό υπέγραψε το διορθωμένο πόρισμα, διευκολύνοντας τον Αραχωβίτη στην επιχείρηση δημαγωγικής εξαπάτησης των φτωχών κτηνοτρόφων.
 
Τώρα όμως, που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δημαγωγεί με την κατάργηση της ΚΥΑ, ο Αποστολόπουλος αποφάσισε να εκθέσει τον Αραχωβίτη, τόσο σε σχέση με την τύχη του φακέλου  για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ όσο και για το γλείψιμο που έκανε ο υπουργός στον επίτροπο Αντριουκάιτις.
 
Τη μέρα που ο Αντριουκάιτις συναντιόταν με την πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΣΕΒΓΑΠ  έβγαλε Δελτίο Τύπου με τίτλο: «Το ΥΠΑΑΤ δεν πρέπει να επιχαίρει ευχαριστώντας την ΕΕ, όταν αυτή δεν εξαλείφει την μεγάλη αδικία στο ελληνικό γιαούρτι». Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
 
«Η ουσία είναι ότι η ΕΕ έπρεπε να έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ο όρος style/type γιατί αυτός χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα και όχι σε κατηγορίες προϊόντων όπως είναι το «Ελληνικό γιαούρτι» και μάλιστα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δυστυχώς αποκρύπτεται πλήρως το γεγονός ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν απέτρεψε την χρήση του  όρου “Greek style/type yogurt” αλλά έδωσε και την ευλογία της στην Τσεχία να το χρησιμοποιεί η ίδια και ταυτόχρονα όλες οι χώρες της ΕΕ. Και μην αυταπατάται το ΥΠΑΑΤ ότι το παραπάνω εμπόδιο θα το ξεπεράσει το Ελληνικό γιαούρτι με το ΠΓΕ φάκελο που ετοιμάζεται με τεράστια καθυστέρηση. Η έγκρισή του από την ΕΕ έχει μηδενικές πιθανότητες».
 
Οταν στις 19 Οκτώβρη του 2018 ο Αποστολόπουλος μαζί με τους άλλους δύο του ΣΕΒΓΑΠ υπέγραφε για να ετοιμαστεί φάκελος για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ, γνώριζε πολύ καλά ότι το αίτημα δε θα έχει καμία τύχη στην ΕΕ. Γνώριζε φυσικά και αυτά που αναφέρει στο Δελτίο Τύπου για τον επίτροπο Υγείας και την τύχη του φακέλου. Τότε αβαντάριζε τον Αραχωβίτη ώστε να μπορεί αυτός να εξαπατήσει τους κτηνοτρόφους, έχοντας προφανώς τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι δεν πρόκειται να καταργήσει την ΚΥΑ. Τώρα που ο Αραχωβίτης αρχίζει να δημαγωγεί για δήθεν κατάργηση της ΚΥΑ, ο Αποστολόπουλος αποφάσισε να τον εκθέσει, προκειμένου ο Αραχωβίτης «να αφήσει ήσυχη την ΚΥΑ» και να δημαγωγεί για άλλα θέματα.
 
Είναι φανερό πως ούτε η ΚΥΑ για τη νομιμοποίηση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού θα καταργηθεί ούτε ο φάκελος για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ έχει κάποια τύχη. Ο Αποστολόπουλος, λειτουργώντας σαν «λαγός», άρχισε ήδη να φτιάχνει το κλίμα, δηλώνοντας ότι το γάλα για το παραγόμενο ελληνικό γιαούρτι είναι σε ποσοστό πάνω από το 70% εισαγόμενο, γιατί το ελληνικό νωπό αγελαδινό γάλα δε φτάνει. Κρύβει, όμως, το ότι με την πολιτική τιμών που ασκείται από τους γαλακτοβιομήχανους, ήταν επόμενο να συρρικνωθεί η ελληνική γαλακτοπαραγωγή.
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019