Κυριακή 31 Μαΐου 2020 | 01:16

ΑγροτικάPointer

Ομολογία του προέδρου των γαλακτοβιομήχανων

Πάνω από 70% του ελληνικού γιαουρτιού φτιάχνεται με εισαγόμενο γάλα!

Περισσότερο από το 70% του ελληνικού γιαουρτιού παράγεται με εισαγόμενο γάλα! Η κυνική δήλωση έγινε από τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), Χρήστο Αποστολόπουλο, σε ημερίδα που οργάνωσε στις 2 του Φλεβάρη η εφημερίδα Αgrenda, στo πλαίσιo της Zootechnia.

Ο Χ. Αποστολόπουλος, τον οποίο ο συντοστής της ημερίδας και εκδότης της εφημερίδας, Ι. Πανάγος, παρουσίασε και ως στέλεχος της εταιρίας FRIESLANDCAMPINA HELLAS SA, είπε μεταξύ των άλλων: «Η ρύθμιση που προωθείται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε το γιαούρτι να παρασκευάζεται μόνο από νωπό ελληνικό γάλα, δυναμιτίζει την παραγωγή και τις εξαγωγές, δεδομένου ότι πάνω από το 70% του ελληνικού γιαουρτιού σήμερα παράγεται με ξένο γάλα, γιατί δεν φτάνει η δική μας παραγωγή. Δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε από τη μία μέρα στην άλλη, και μάλιστα με υπουργική απόφαση».

Οταν ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ παραδέχεται ότι για την παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού χρησιμοποιείται ξένο γάλα (δηλαδή εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα) σε ποσοστό πάνω από το 70%, ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς ότι εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιούνταν παράνομα για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού πολύ πριν από τον Αύγουστο του 2016, που οι Τσιπροκαμμένοι νομιμοποίησαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος. Ο Αποστολόπουλος δεν προσδιόρισε χρονικά από πότε άρχισαν οι γαλακτοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, όμως το ποσοστό του εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού δε θα μπορούσε να φτάσει στο δυσθεώρητο 70% μέσα σε δύο χρόνια.

Πέρα απ’ αυτό, ως στέλεχος της FRIESLANDCAMPINA HELLAS SA, ο Αποστολόπουλος γνωρίζει ότι η εταιρία του εισήγαγε το 2015 21.670 τόνους νωπό αγελαδινό γάλα και 3.550 τόνους αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα από την ΕΕ.

Πρέπει να… ευχαριστήσουμε τον Χρ. Αποστολόπουλο, επειδή με την ομολογία του επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και χρόνια αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε. Οτι, δηλαδή, οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν παράνομα δεκάδες χιλιάδες τόνους εισαγόμενο γάλα για την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Για παράδειγμα το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (στην ιστοσελίδα μας θα δημοσιεύσουμε το σχετικό έγγραφο), εισήγαγαν 27.170 τόνους νωπό αγελαδινό γάλα και 84.350 χιλιάδες τόνους συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα. Δεδομένου ότι το συμπυκνωμένο αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1 προς 4, οι 84.350 τόνοι συμπυκνωμένου γίνονται 421.750 χιλιάδες τόνοι γάλακτος!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ αναφέρθηκε μόνο στη χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή πάνω από 70% του ελληνικού γιαουρτιού. Εμείς επιμένουμε ότι το εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δημοσιεύσει κάποια στοιχεία. Τώρα, θα δώσουμε πρόγευση από ένα ακόμα ντοκουμέντο που έχουμε στα χέρια μας.

Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει έλεγχο σε μεγάλη (και πολύ γνωστή γαλακτοβιομηχανία). Και σημειώνει:

«Στα τιμολόγια αγοράς γάλακτος στα οποία καταγράφεται η ποσότητα γάλακτος που προμηθεύεται η εταιρεία @@@@ από άλλες βιομηχανίες, δεν αναγράφεται η προέλευση του γάλακτος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πιστοποιηθεί εάν η ποσότητα αυτή είναι εισαγόμενη. Σημειώνεται ότι από τις παραπάνω εταιρίες που εμφανίζονται ως προμηθευτές γάλακτος της εταιρίας @@@@, οι εταιρίες #### και ####, στις οποίες η Επιτροπή πραγματοποίησε έλεγχο, εισάγουν γάλα από τρίτες χώρες.

Σημειώνουμε ότι όπως προκύπτει από το ισοζύγιο χρησιμοποιούμενου γάλακτος και παραγόμενων προϊόντων για την εταιρία ####, ποσότητα του εισαγόμενου από την #### συμπυκνωμένου γάλακτος η τελευταία το εμπορεύεται ανασυσταμένο ως γάλα νωπό. Από την πλευρά της η εταιρία @@@@ δήλωσε ότι αυτό που γνωρίζουν είναι ότι παραγγέλνουν γάλα νωπό και αυτό θεωρούν ότι λαμβάνουν και επεξεργάζονται».

Το πιάσατε το… υπονοούμενο; Η εταιρία @@@@, πουλάει γάλα «νωπό», το οποίο μάλιστα έχει και καλή φήμη (κακόμοιρε εργαζόμενε-καταναλωτή!). Αυτό το αγοράζει από την εταιρία ####, η οποία εισάγει συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα και το πουλάει ανασυσταμένο ως νωπό! Η εταιρία @@@@, όμως, δηλώνει πως παραγγέλλει γάλα νωπό και είναι σίγουρη ότι παραλαμβάνει νωπό!

Πάμε παρακάτω. Στην ίδια πολυσέλιδη Εκθεση Ελέγχου διαβάζουμε:

«Παρά τους ισχυρισμούς της εταιρίας για διαφορετικούς χώρους όπου παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο κατά τον επιτόπιο έλεγχο όσο και από την περιγραφή των παραγωγικών διεργασιών, όπως καταγράφονται στην ΜΠΕ και στα αντίστοιχα έντυπα του πιστοποιημένου συστήματος HACCP και του glow chart της εταιρίας, ο λόγος γίνεται για την ίδια εγκατάσταση όπου η παραγωγική διαδικασία είναι συνεχής και η ροή της πρώτης ύλης του γάλακτος από το ενιαίο τμήμα παραλαβής-παστερίωσης διαχειρίζεται και διοχετεύεται στα διάφορα τμήματα παραγωγής προϊόντων».

Τι γράφουμε εμείς τόσον καιρό τώρα; Οτι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν κοινές δεξαμενές, στις οποίες αναμιγνύουν όλα τα είδη του γάλακτος (νωπό ελληνικό, νωπό εισαγόμενο, συμπυκνωμένο εισαγόμενο, αραιωμένο με νερό) και μ’ αυτό το μείγμα φτιάχνουν «τα πάντα όλα». Ακριβώς αυτό σημειώνει η Επιτροπή Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ για τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, η οποία είναι από τις μεγάλες και γνωστές.

Αυτά εξακριβώθηκαν το μακρινό 2006. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί εμείς επιμένουμε ότι το εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια παράνομα για την παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αγοράζεις «νωπό γάλα» το οποίο δεν είναι παρά ανασυσταμένο συμπυκνωμένο γάλα. Αγοράζεις φέτα ΠΟΠ κι αυτή έχει μέσα εισαγόμενο αγελαδινό γάλα (σε αναλογίες που μπορεί να ποικίλλουν από εταιρία σε εταιρία και από παρτίδα σε παρτίδα).
 
 
 
Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019