Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020 | 19:36

ΠολιτικήPointer

Ο μύθος της ουδέτερης καραβαναρίας

Κάθε φορά που γίνονται κρίσεις στα στελέχη του στρατεύματος σε συνθήκες κομματικής αντιπαλότητας (ιδιαίτερα αν οι κρίσεις γίνονται σε προεκλογικές περιόδους) καταρρέει ο μύθος της πολιτικής ουδετερότητας της καραβαναρίας. Αυτό συνέβη και τώρα, με τις έκτακτες κρίσεις που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της.
 
Για «κρίσεις ημετέρων στις Ενοπλες Δυνάμεις» έκανε λόγο ο Κικίλιας, κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι «αγνοώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποστρατεύοντας ικανότατα στελέχη, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά και σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, την έλλειψη σεβασμού προς τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας». Ολοκλήρωσε κλείνοντας το μάτι στους δεξιούς αξιωματικούς των κατώτερων βαθμίδων: «Το παρήγορο είναι πως δεν θα ξαναγίνουν κρίσεις με αυτόν [τον Τσίπρα] στο τιμόνι της χώρας».
 
Ο Καμμένος στην αρχή είχε περιοριστεί να χαρακτηρίσει «μεγάλη απώλεια» την αποστράτευση του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Μόλις είδε ότι βγαίνει μπροστά η ΝΔ και έχοντας, προφανώς, επικοινωνήσει με κάποιους από τους αποστρατευθέντες, «έκοψε τον άλυσο»: «Δυστυχώς μετά από τέσσερα χρόνια δίκαιων κρίσεων στο στράτευμα, επανήλθαν οι κρίσεις με πολιτικά εκδικητικά κριτήρια. Αξιοι ηγέτες όπως οι Αντιναύαρχοι Παυλόπουλος και Διακόπουλος και οι Αντιστράτηγοι Μανωλάκος και Μπίκος καρατομούνται από γιάφκα Αντωνετσή - ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα. Ψηλά το κεφάλι». Ο Αντωνετσής είναι πτέραρχος εν αποστρατεία, που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ την περίοδο 1996-1999 (επί Σημίτη δηλαδή). Για να τον καταγγέλλει ο Καμμένος ως «γιαφκατζή» του ΣΥΡΙΖΑ κάτι θα ξέρει…
 
Η ονοματολογία δίνει και παίρνει στις σελίδες του αστικού Τύπου. Οσο για το Διαδίκτυο, εκεί γίνεται κανονικό πανηγύρι. Λένε για παράδειγμα ότι ο προαχθείς σε αντιναύαρχο και υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Ι. Παξιβανάκης είχε διατελέσει διευθυντής του Γραφείου του Βίτσα, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Αμυνας. Αρα, είναι συριζαίος. Ενας άλλος… πολιτικά ουδέτερος, ο αποστρατευθείς αρχηγός του Στόλου αντιναύαρχος Ι. Παυλόπουλος, δήλωσε ότι «είναι τιμή που με αποστράτευσε αυτή η κυβέρνηση και αυτό το ΣΑΓΕ»!
 
Είναι προφανές ότι μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τα δικά του ερείσματα στο μηχανισμό της καραβαναρίας (κάποια ερείσματα είχε κληρονομήσει και από το ΠΑΣΟΚ). Με την αποχώρηση του Καμμένου και την τοποθέτηση του Αποστολάκη στη θέση του, έχει τη δυνατότητα να μοιράσει την τράπουλα στους δικούς του ανθρώπους και ν' αφήσει ταπί και ψύχραιμους τους άλλους. Γι' αυτό σκούζουν ΝΔ και Καμμένος. Ο νέος μηχανισμός της ιεραρχίας μπορεί να ασκήσει ψηφοθηρία μεταξύ των κατώτερων αξιωματικών και να διαμορφώσει μια ευάριθμη ομάδα καραβανάδων που θα χρωστούν την ανέλιξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καμμένος αισθάνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο «χρήσιμος ηλίθιος». Ετσι είναι, όμως: έφυγες από την εξουσία, δε μετράς.
Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019