Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 05:32

ΔιεθνήPointer

Αναστολή της αναστολής!

Με μεγάλη ανακούφιση ανακοίνωσε την Παρασκευή  25 Γενάρη ο Τραμπ τον τερματισμό του shutdown, δηλαδή του μερικού κλεισίματος της αμερικάνικης κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για τερματισμό αλλά για αναστολή της… αναστολής των λειτουργιών της κυβέρνησης, που κράτησε 35 μέρες, επηρεάζοντας το ένα τέταρτο των κυβερνητικών υπηρεσιών και σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην αμερικάνικη Ιστορία!
 
Η αναστολή του shutdown θα κρατήσει μέχρι τις 15 Φλεβάρη για να δοθεί χρόνος στη διακομματική επιτροπή που συστάθηκε να βρει λύση στο θέμα της διαφωνίας για τη χρηματοδότηση του φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό, για τον οποίο ο Τραμπ ζητά 5.7 δισ. δολάρια. Ο Τραμπ απειλεί ότι αν δε βρεθεί λύση, τότε το shutdown μπορεί και να συνεχιστεί. Ομως, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι δύσκολο να θελήσει να χρεωθεί κι άλλη χασούρα για το αμερικάνικο δημόσιο από το shutdown, που ήδη έχει χάσει γύρω στα 3 δισ. δολάρια.
 
Γι’ αυτό και για πρώτη φορά ο Τραμπ εμφανίστηκε… συναινετικός, δηλώνοντας ότι δεν είναι στην πρόθεσή του η κατασκευή φράκτη σε όλο το μήκος των συνόρων (2.000 μίλια από θάλασσα σε θάλασσα), αφού υπάρχουν φυσικά εμπόδια στα σύνορα, αλλά η κατασκευή φράκτη σε περιοχές «υψηλού κινδύνου», που έχουν υποδειχθεί από τη συνοριακή αστυνομία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αναγκάζεται να βάλει την ουρά στα σκέλια, βλέποντας ότι οι «τσαμπουκάδες» του δεν περνάνε. Οσο για την ουσία της πολιτικής, αυτή δε θα αλλάξει, είτε τα βρει ο Τραμπ με τους Δημοκρατικούς είτε όχι. Αντιμεταναστευτική θα είναι σε κάθε περίπτωση.
 
Ο Τραμπ, πάντως, έχει και άλλους μπελάδες, καθώς ο «αχώνευτος» Ρόμπερτ Μιούλερ, ο ειδικός ανακριτής που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές υπέρ του Τραμπ, συνέλαβε τον Ρότζερ Στόουν, έναν από τους πιο στενούς φίλους του Τραμπ. Ο Στόουν πλήρωσε εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος, δηλώνοντας ότι δε θα προδώσει ποτέ τον φίλο του πρόεδρο και δε θα καταθέσει εναντίον του. Δεν τον πίστεψαν και πολλοί. Ο δε Τύπος των Δημοκρατικών σημείωσε πως βγαίνοντας από το κτίριο του FBI ο Στόουν σήκωσε ψηλά τα δυο του χέρια, σε μια στάση που θύμιζε την ιστορική φωτογραφία του Νίξον. Μόνο που ο Νίξον έχει απαθανατιστεί σ' αυτή τη στάση στη σκάλα του προεδρικού ελικόπτερου, αμέσως μετά την παραίτησή του από την Προεδρία των ΗΠΑ. Οπότε οι Αμερικάνοι, που πετάνε τη σκούφια τους για κάτι τέτοια, άρχισαν τις αναλύσεις περί του ότι ο Στόουν προανήγγειλε την παραίτηση Τραμπ!
 
Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019