Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 | 22:11

ΔιεθνήPointer

BREXIT

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο

Small_img_32269
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, πανηγυρίζει γιατί γλίτωσε μια δεύτερη (κι ακόμα μεγαλύτερη) ατίμωση, καθώς οι τροπολογίες (στη συμφωνία αποχώρησης που κατέθεσε και απορρίφθηκε την πρώτη φορά από το κοινοβούλιο), που ψηφίστηκαν την περασμένη Τρίτη,  της δίνουν τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ μήπως και πετύχει κάτι καλύτερο, ενώ αποκλείουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.
 
Από τις επτά τροπολογίες που κατατέθηκαν, εγκρίθηκαν μόνο οι δύο. Η μία αφορά έκκληση (χωρίς νομική ισχύ και με συμβουλευτικό μόνο χαρακτήρα) να μη γίνει έξοδος από την ΕΕ «χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση» (κάτι που ζητούσαν και ζητούν συνεχώς οι καπιταλιστές). Η δεύτερη αφορά την αντικατάσταση του λεγόμενου «backstop» (της αποφυγής δηλαδή «σκληρών» συνόρων, με τελωνειακούς ελέγχους, μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στη Βρετανία, και Νότιας, που είναι ανεξάρτητο κράτος) με «εναλλακτικές ρυθμίσεις». Απορρίφθηκε η τροπολογία με την οποία προτεινόταν να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόδου σε περίπτωση που η Βουλή δεν ενέκρινε μια συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 26 Φλεβάρη, καθώς και η τροπολογία που κατέθεσε το Εργατικό Κόμμα, με την οποία ζητούσε από το κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία (μεταξύ των οποίων και νέο δημοψήφισμα).
 
Θετική για τη Μέι ήταν και η απόρριψη της τροπολογίας με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα στους βουλευτές να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευτούν το Brexit. Γι’ αυτό και εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι το κοινοβούλιο έστειλε μήνυμα σε κατεύθυνση προόδου για τη διασφάλιση της συμφωνίας, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα διασφαλιστούν αλλαγές στο «backstop». Το πώς θα γίνει αυτό παραμένει ζητούμενο αφού μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν φαίνεται να κάνει πίσω από αυτά που συμφωνήθηκαν με τη Μέι.
 
Ο Μακρόν, από την Κύπρο όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο των 7 χωρών του Νότου της ΕΕ, προειδοποίησε τη Μέι ότι η συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνησή της με την ΕΕ και περιλαμβάνει το «backstop» «είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν είναι διαπραγματεύσιμη» (το γεγονός ότι η βρετανική Βουλή απέρριψε τη συμφωνία είναι αδιάφορο για τον Μακρόν). Ο Τουσκ, με τη σύμφωνη γνώμη και του Βερολίνου, χωρίς την οποία ποτέ δεν μιλάει, δήλωσε: «Το backstop είναι μέρος της συμφωνίας αποχώρησης και η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή σε αναδιαπραγμάτευση».
 
Η Μέι έχει διορία δύο βδομάδων (μέχρι τις 13 Φλεβάρη) για να ανατρέψει την κατάσταση, πράγμα δύσκολο. Κατάφερε να δεχτεί ο Κόρμπιν να συναντηθεί μαζί της (μετά την οποία η Μέι δήλωσε ότι είχαν «μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων»), όμως επίσκεψή της στις Βρυξέλλες ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Κι ο Γιούνκερ, που πάντοτε μετράει τα λόγια του, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η τροπολογία που ψήφισε η βρετανική Βουλή «αυξάνει τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit». Από το Βερολίνο, παράγοντες της γερμανικής μονοπωλιακής αστικής τάξης δηλώνουν ότι είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν ακόμα και ένα άτακτο Brexit, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κερδοφορία των γερμανικών επιχειρήσεων, όμως πλέον είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν και να τις ελέγξουν απόλυτα.
 
Μ’ άλλα λόγια, οι ηγέτες της ηπειρωτικής Ευρώπης λένε σ’ αυτούς των βρετανικών νησιών ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μπροστά στην απειλή ενός «σκληρού» Brexit, ακυρώνοντας τρόπον τινά αυτό που εμφανίζεται ως βρετανικός εκβιασμός. Γι’ αυτό και οι βρετανοί καπιταλιστές δήλωσαν ότι  η περασμένη Τρίτη ήταν μία βαθιά απογοητευτική μέρα για τις βρετανικές επιχειρήσεις, καθώς οι ατελείωτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση, με την τροπολογία που απαιτεί να αντικατασταθεί το «backstop» με «εναλλακτικές ρυθμίσεις» να αποτελεί κάτι σαν ζαριά. Η τροπολογία, λένε οι βρετανοί καπιταλιστές, δε θα αξίζει ούτε όσο το χαρτί στο οποίο γράφτηκε, αν δεν μπορέσει να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Η οποία, μάλιστα, θα πρέπει να γίνει τάχιστα! Το αδιέξοδο ακόμα παραμένει.
Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019