Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 | 19:20

ΑγροτικάPointer

Κρατάει χρόνια η νοθεία στο γάλα και τα γαλακτοκομικάΠᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.*
Κατά Λουκάν 11,8
 
Στο προηγούμενο φύλλο γράψαμε για το εξώδικο που μας έστειλε η εταιρία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» (παράγει προϊόντα με τους διακριτικούς τίτλους «Ολυμπος», «Ροδόπη», «Τυράς»), επειδή γράψαμε ότι οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την έπιασαν να παράγει τυροκομικά προϊόντα, ακόμα και φέτα ΠΟΠ, χρησιμοποιώντας εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα, που απαγορεύεται. Δημοσιεύσαμε ολόκληρο το εξώδικο της εταιρίας και την εισήγηση του διευθύνοντα συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξη για την επιβολή προστίμου στην εταιρία, επειδή χρησιμοποιεί συμπυκνωμένο γάλα. Το έγγραφο που δημοσιεύσαμε επιβεβαιώνει πλήρως την αλήθεια του ρεπορτάζ μας.
 
«Κύριοι, ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη», γράψαμε απευθυνόμενοι στους καπιταλιστές της εν λόγω γαλακτοβιομηχανίας. Και το εννοούσαμε. Γιατί -όπως λέει και ο ευαγγελιστής- όποιος ψάχνει βρίσκει κι όποιος χτυπάει πόρτες τού ανοίγονται. Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο βίο και την πολιτεία της εν λόγω εταιρίας, κάνοντας ένα γρήγορο φλας μπακ, όπως λένε οι κινηματογραφιστές. Πάντα μέσα από επίσημα έγγραφα. Οπως θα δείτε, κρατάει χρόνια αυτή η κολόνα.
 
♦ Στις 8.8.2000, το Γενικό Χημείο του Κράτους ενημερώνει το Τελωνείο Τρικάλων ότι «το δείγμα τυρού Φέτα που έγινε εξαγωγή με την Δ/ση -Αίτηση αριθμός 865/2000 δεν παρασκευάστηκε 100% από πρόβειο γάλα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Τροφίμων, αλλά χρησιμοποιήθηκε και αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 20%, η χρησιμοποίηση του οποίου απαγορεύεται για την παρασκευή του παραδοσιακού τυρού». Ποιος ήταν ο εξαγωγέας; Η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ ΑΕ, η ναυαρχίδα της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ».
 
Η εν λόγω εταιρία, λοιπόν, εξήγαγε Φέτα ΠΟΠ, στην παρασκευή της οποίας είχε χρησιμοποιήσει και αγελαδινό γάλα, στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 20%.
 
♦ Στις 4.11.2003, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά στέλνει στο υπουργείο Γεωργίας έγγραφο με θέμα «Δειγματοληψία σε τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ», το οποίο αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι σε δεσμευτική δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού σε τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ, προερχόμενο από το τυροκομείο ΤΥΡΑ ΑΕ, με κωδικό HELLAS 46-2-1 EU, ευρέθη ότι είχε παρασκευασθεί από γάλα ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ αντί από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου-γίδινου γάλακτος και το λίπος είχε αντικατασταθεί από ξένη προς το γάλα λιπαρή ύλη (φυτικά λιπαρά). Το προϊόν κατεσχέθη. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
 
Στο εξωτερικό εξαγωγή νοθευμένης φέτας με αγελαδινό γάλα 20%, στο εσωτερικό μαϊμού τυρί, με 100% αγελαδινό γάλα και φυτικά λιπαρά, το οποίο βαφτίστηκε «Φέτα ΠΟΠ»! Από τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται ότι ζητήθηκε επανεξέταση από την εταιρία «Λιακόπουλοι ΑΒΕΕ», η οποία όρισε ως εκπρόσωπό της και ιδιώτη χημικό. Εγινε αποσφράγιση και έλεγχος του δεύτερου δείγματος από χημικό του ΓΧΚ και από τον ιδιώτη χημικό και στο συμπέρασμα αναγράφεται: «Πρόκειται για δείγμα τυριού Φέτα ΠΟΠ, όπως παραπλανητικά δηλώνεται, ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ, διότι βρέθηκε ότι έχει παρασκευασθεί από ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ γάλα (…) και το λίπος έχει αντικατασταθεί από ξένη προς το γάλα λιπαρή ύλη (φυτικά λιπαρά), γι' αυτό και απαγορεύεται η πώληση του προϊόντος ως τυρί και επιτρέπεται η πώλησή του μόνον ως μη γαλακτοκομικό προϊόν». Ο ιδιώτης χημικός σημειώνει: «Να σημειωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος (σ.σ. δηλαδή η Λιακόπουλοι ΑΒΕΕ) δεν είναι ο παρασκευαστής του προϊόντος, το οποίο προμηθεύεται ως φέτα από μεγάλη τυροκομική εταιρία και το διαθέτει ως έχει χωρίς να προβαίνει σε καμμία παρέμβαση σε αυτό». Σε απλά ελληνικά, «δε φταίμε εμείς, η ΤΥΡΑΣ μας εξαπάτησε» (όποιος θέλει το πιστεύει).
 
♦ Στις 2.3.2006, ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει με δελτίο Τύπου την επιβολή προστίμων σε διάφορες επιχειρήσεις. Στο σημείο 1 διαβάζουμε: «ΟΛΥΜΠΟΣ, Γαλακτοβιομηχανία Λάρισας ΑΕ (σ.σ. από το 2000 έχει αγοραστεί από τους ιδιοκτήτες της ΤΥΡΑΣ ΑΕ). Παράβαση: Καθ' υποτροπή δε συμμορφώθηκε με την κείμενη νομοθεσία διαφήμισης του προϊόντος “ΟΛΥΜΠΟΣ, Φρέσκο γάλα επιλεγμένο“, παρά τις έγγραφες συστάσεις που της έγιναν και την αρχική της συμμόρφωση. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ».
 
♦ Την 1.2.2007, σε άλλη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την επιβολή προστίμων, στο σημείο 4, διαβάζουμε: «Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 15.000 ευρώ στην επιχείρηση ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ, διότι εμπορευόταν και διακινούσε τυρί (κασέρι ΠΟΠ) μη κανονικό και νοθευμένο. Επειτα από εξέταση δείγματος τυρί ΠΟΠ-κασέρι από το Γενικό Χημείο του Κράτους βρέθηκε να περιέχει αγελαδινό γάλα σε ποσοστό ~10%».
 
♦ Στις 17.2.2007 στο σημείο 2 δελτίου Τύπου του ΕΦΕΤ για την επιβολή προστίμων διαβάζουμε: «Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην επιχείρηση ΤΥΡΑΣ ΑΕ. Η επιχείρηση παρήγαγε για λογαριασμό της ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ τυρί (κασέρι ΠΟΠ) μη κανονικό και νοθευμένο. Επειτα από εξέταση δείγματος τυρί ΠΟΠ-κασέρι από το ΓΧΚ, βρέθηκε να περιέχει αγελαδινό γάλα σε ποσοστό ~10%».
 
Αν η εταιρία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» μπορεί να δώσει εξηγήσεις γι' αυτές τις υποθέσεις του παρελθόντος, εδώ είμαστε. Δε χρειάζεται να μπαίνει στα έξοδα να στέλνει εξώδικα, αρκεί μια απλή επιστολή. Εμείς, όμως, δεν απευθυνόμαστε στην εταιρία, αλλά στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξη και -κυρίως- στον υπουργό ΑΑΤ Αραχωβίτη. Ενόψει και του παρελθόντος (το οποίο γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες) πώς αντιμετωπίζουν το παρόν; Με πρόστιμα της πλάκας, που εισηγείται ο Μπακαλέξης, τα οποία ο Αραχωβίτης ακόμα δεν έχει εγκρίνει;
 
ΥΓ. Στο προηγούμενο φύλλο γράψαμε εκ παραδρομής ότι ο ΕΦΕΤ και ο πρώην πρόεδρός του Τσιάλτας αρνούνταν με γελοίες δικαιολογίες να μας δώσουν τα ισοζύγια γάλακτος. Το σωστό είναι ότι αυτό το έκαναν οι διοικήσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των ισοζυγίων και ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του ΥΠΑΑΤ. Εχουμε δημοσιεύσει και σχετικά ρεπορτάζ στο παρελθόν.
 
* Γιατί όποιος ζητάει παίρνει και όποιος ψάχνει βρίσκει κι όποιος χτυπάει πόρτα τού ανοίγεται.
Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019