Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 19:41
Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας δούμε ποια είναι αυτή η κανονικότητα;Ο κατώτατος μισθός δεν συμφωνείται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζόμενων και καπιταλιστών εργοδοτών, αλλά καθορίζεται από την κυβέρνηση. Η οποία κυβέρνηση, έχοντας παραλάβει τον κατώτατο μισθό
Πλήρες άρθρο...

ΕργατικάPointer

Πότε με την επεκτασιμότητα, πότε με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ

Προσπαθούν να κρύψουν τη συμβολή τους στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης

Τον Σεπτέμβρη  του 2018, η υπουργός Εργασίας Αχτσιόγλου και η κυβέρνηση  των Τσιπροκαμμένων ξεσήκωσαν μεγάλο θόρυβο, ισχυριζόμενοι ότι μετά τη δήθεν έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, με τις υπουργικές αποφάσεις που θα υπογράψει η Αχτσιόγλου για την περιβόητη επεκτασιμότητα των ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας), θα αρχίσουν βαθμιαία να αίρονται οι αδικίες σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων, που υφίστανται στυγνή εκμετάλλευση από την αστική τάξη.
Πλήρες άρθρο...
Εθνος είναι η ιστορικά διαμορφωμένη σταθερή κοινότητα ανθρώπων, που εμφανίστηκε πάνω στη βάση της κοινότητας της γλώσσας, του εδάφους, της οικονομικής ζωής και της ψυχοσύνθεσης που εκδηλώνεται στην κοινότητα του πολιτισμού.Ι.Β. ΣτάλινΟ μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα   «Κάθε φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά ο κ.
Πλήρες άρθρο...
Ο Κουτσούμπας και τα υπόλοιπα στελέχη του Περισσού αντιπαρήλθαν με σιωπή τη σπέκουλα του Τσίπρα, που τους είπε προκλητικά στη Βουλή, μεταξύ των άλλων: «Δεν θέλω να αναφερθώ ούτε στις εβδομήντα χιλιάδες πρόσφυγες του Εμφυλίου, που το ελληνικό κράτος τούς στέρησε το δικαίωμα το 1983 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Πλήρες άρθρο...
«Ή εγώ δεν διάβαζα καλά τον Λένιν όταν ήμουν μικρός ή εσείς κάτι δεν κάνετε καλά, διότι η αυτοδιάθεση των λαών και των κινημάτων ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της επαναστατικής αντίληψης του κομμουνιστικού κινήματος». Το ξεστόμισε και αυτό ο Τσίπρας στη Βουλή, προσπαθώντας να κάνει πολεμική στον Περισσό.
Πλήρες άρθρο...
Κάθε φορά που γίνονται κρίσεις στα στελέχη του στρατεύματος σε συνθήκες κομματικής αντιπαλότητας (ιδιαίτερα αν οι κρίσεις γίνονται σε προεκλογικές περιόδους) καταρρέει ο μύθος της πολιτικής ουδετερότητας της καραβαναρίας. Αυτό συνέβη και τώρα, με τις έκτακτες κρίσεις που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της.
Πλήρες άρθρο...
Χαράς ευαγγέλια! «Ξεπέρασε κάθε προσδοκία» η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου της μετα-μνημονιακής περιόδου, όπως είπε ο Τσακαλώτος. Ο οποίος, καταπώς το συνηθίζει, χρησιμοποίησε και ειρωνεία κατά της ΝΔ, λέγοντας από το βήμα της Βουλής  ότι τους έχει μια στενόχωρη είδηση «και είναι ιδιαίτερα λυπητερό ότι ο κ.
Πλήρες άρθρο...
Το νομοσχέδιο για τους μόνιμους διορισμούς-προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που δικαίως χαρακτηρίστηκε προσοντολόγιο αφού ακυρώνει τα πτυχία και το σύνολο της προϋπηρεσίας, καθαγιάζει την εργασιακή ανασφάλεια και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και επιβάλλει την αξιολόγηση, είναι πια νόμος του κράτους.
Πλήρες άρθρο...
Δε γνωρίζουμε ακόμα αν η πρόσκληση του προέδρου της Βουλής της Βενεζουέλας και αρχηγού της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος» της χώρας, στον Τσίπρα, να επισκεφτεί μια βδομάδα τη Βενεζουέλα για να δει τι εστί «σοσιαλισμός», έγινε δεκτή από τον τελευταίο (μάλλον όχι),
Πλήρες άρθρο...
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, πανηγυρίζει γιατί γλίτωσε μια δεύτερη (κι ακόμα μεγαλύτερη) ατίμωση, καθώς οι τροπολογίες (στη συμφωνία αποχώρησης που κατέθεσε και απορρίφθηκε την πρώτη φορά από το κοινοβούλιο), που ψηφίστηκαν την περασμένη Τρίτη,  της δίνουν τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ μήπως και πετύχει κάτι καλύτερο, ενώ αποκλείουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.
Πλήρες άρθρο...
Τέτοιες μέρες πριν από τέσσερα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαθίστατο στην κυβερνητική εξουσία, αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί τις κρατικές υποθέσεις του ελληνικού καπιταλισμού. Δεν έχει νόημα να θυμίσουμε όλα τα ηχηρά με τα οποία κέρδισε την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου.
Πλήρες άρθρο...
Από τη μια η σπέκουλα κατά του Περισσού με αναφορές στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος (η Μίρκα Γκίνοβα, το αλφαβητάρι της μακεδονικής γλώσσας που εκδιδόταν από τους κομμουνιστές στην Τασκένδη, οι σλαβομακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες που εξαιρέθηκαν από το δικαίωμα επαναπατρισμού το 1983).
Πλήρες άρθρο...
Είναι τόσο καλός ηθοποιός ο Τσίπρας, ώστε κατάφερε να προσποιηθεί τον έκπληκτο, όταν ο Καμμένος κατήγγειλε ότι ο Βούτσης απεργάζεται τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ; Δεν είναι και τόσο δύσκολο για έναν όντως καλό υποκριτή, όπως ο Τσίπρας, να πει μια ατάκα έξι λέξεων.
Πλήρες άρθρο...
Ηταν αναμενόμενο ότι ο Τσίπρας θα πήγαινε στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ, που έγινε στη Λευκωσία, με τον αέρα εκείνου που διεκπεραίωσε επιτυχώς μια αποστολή που του είχαν αναθέσει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Ευρωένωσης. Θα πήγαινε για να μαζέψει συγχαρητήρια.
Πλήρες άρθρο...
Το Ποτάμι την είχε κάνει από καιρό, ο Θεοχαρόπουλος με τον Χατζησωκράτη πήραν τους δικούς τους στη ΔΗΜΑΡ και την έκαναν κι αυτοί (έχοντας μάλιστα και τη δικαιολογία ότι τους έδιωξαν), αλλά η αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενή συνεργάτιδα της Φώφης, Ζέφη Δημαδάμα, δι
Πλήρες άρθρο...
Πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.* Κατά Λουκάν 11,8   Στο προηγούμενο φύλλο γράψαμε για το εξώδικο που μας έστειλε η εταιρία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» (παράγει προϊόντα με τους διακριτικούς τίτλους «Ολυμπος», «Ροδόπη», «Τυράς»), επειδή γράψαμε ότι οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την έπιασαν να παράγει τυροκομικά προϊόντα, ακόμα και φέτα ΠΟΠ, χρησιμοποιώντας εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα, που απαγορεύεται.
Πλήρες άρθρο...
Οπως σημειώναμε σε παλιότερο φύλλο της Κόντρας (αρ. φύλ.962), ο «κόφτης» με κάθε μέσο στην εκπαίδευση επιβλήθηκε όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στις 11 Φλεβάρη 2016 στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Πλήρες άρθρο...

ΔιεθνήPointer

Από το Παρίσι μέχρι τη Μασσαλία

Τα Κίτρινα Γιλέκα επιμένουν

Για ενδέκατο συνεχές Σάββατο  συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, από το Παρίσι και το Εβρέ της Νορμανδίας μέχρι τη Λιόν και τη Μασσαλία. Το βράδυ της ίδιας μέρας, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε βραδινή πορεία στο κέντρο του Παρισιού, που αντιμετώπισε τη βάρβαρη κρατική καταστολή.
Πλήρες άρθρο...
Με μεγάλη ανακούφιση ανακοίνωσε την Παρασκευή  25 Γενάρη ο Τραμπ τον τερματισμό του shutdown, δηλαδή του μερικού κλεισίματος της αμερικάνικης κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για τερματισμό αλλά για αναστολή της… αναστολής των λειτουργιών της κυβέρνησης, που κράτησε 35 μέρες, επηρεάζοντας
Πλήρες άρθρο...