Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 06:35

ΠολιτικήPointer

Στης Βασίλως την ποδιά σφάζονται παλικάρια…

 
Μέχρι την Κομισιόν έφτασε ο Κούλης, προσπαθώντας να αποτρέψει το διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τη σχετική πρόταση υπέβαλε επίσημα στον πρόεδρο της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο καυγάς άρχισε αμέσως, καθώς η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου (και ex officio υπηρεσιακή πρωθυπουργός κατά την προεκλογική περίοδο Αυγούστου-Σεπτέμβρη του 2015) δεν είναι μια τυπικά ουδέτερη επιλογή πρώην ανώτατου δικαστικού, αλλά μια επιλογή με καθαρό πολιτικό πρόσημο, αφού από την επομένη της συνταξιοδότησής της και μέχρι τώρα υπηρετεί ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου.
 
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ασκήσει ιδιαίτερες εξουσίες. Μπορεί όμως να ασκήσει, καθώς μπορεί να παρέμβει στην «αγορά» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τροφοδοτώντας δικαστικές διώξεις ή έστω τη σκανδαλολογία, η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κομματική αντιπαράθεση. Κάθε κόμμα, λοιπόν, θέλει να έχει δικούς της ανθρώπους και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Επιτροπής. Ο νυν πρόεδρος Δ. Κυριτσάκης, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (όπως και η Θάνου) τοποθετήθηκε ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2009, από τον τότε αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή Κ. Χατζηδάκη. Τον συνόδευε η φήμη των φιλικών σχέσεων με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η θητεία του ανανεώθηκε το 2013, από την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, πάλι με αρμόδιο υπουργό τον Χατζηδάκη.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να σπρώξει τον Κυριτσάκη σε παραίτηση, αλλάζοντας κάποια όρια ηλικίας, πλην όμως ο Σταθάκης δεν τα κατάφερε. Το μόνο που κατάφεραν οι συριζαίοι είναι να αντικαταστήσουν άλλα μέλη του ΔΣ, που έληξε η θητεία τους. Ενας απ' αυτούς ήταν και ο αντιπρόεδρος Δ. Λουκάς, σύζυγο της βουλευτίνας της ΝΔ Ν. Κεραμέως, τον οποίο ο Σταθάκης είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να σπρώξει σε παραίτηση, επικαλούμενος ασυμβίβαστο, το οποίο τελικά δεν έγινε δεκτό. Τώρα που λήγει η δεύτερη θητεία του Κυριτσάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο, θέλει να τοποθετήσει ως πρόεδρο την επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού! Για να μας δείξει πόσο… ανεξάρτητες είναι αυτές οι Αρχές. Φυσικά, η ανεξαρτησία δεν πλήττεται μόνο με τη Θάνου. Κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει δικούς της ανθρώπους στις διάφορες «ανεξάρτητες» Αρχές. Απλά, η Θάνου συμβαίνει να έχει εκτεθεί αναλαμβάνοντας πολιτικό πόστο στο Μαξίμου.
 
Αυτό επικαλείται ο Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, την οποία κοινοποίησε και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.  Ο Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα της κ. Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού «απολύτως ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως αυτή ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία, αλλά και βάσει του τρόπου που εκ των πραγμάτων πρέπει να λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού». Συμπληρώνει, ακόμα, ότι «η αναγκαία αμεροληψία και ανεξαρτησία της εν λόγω επιτροπής έχει ήδη πληγεί και από την επιλογή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, να τοποθετήσει το 2017 την πρώην σύμβουλο του, Αννα Νάκου, στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη πλήξει καταλυτικά την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και τη δυνατότητά της να επιτελεί αποτελεσματικά την αποστολή της με παρεμβάσεις της που αυξάνουν τον πολιτικό έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών, γεγονός που «προσκρούει στον σκοπό και τις διατάξεις της οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αναθεώρηση των πολιτικών για τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και τις διεθνείς πρακτικές που αφορούν το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών». «Είναι σαφές ότι όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης, απειλούν ευθέως τον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συνιστούν απόπειρα μετατροπής της σε de facto όργανό της» καταλήγει ο  Μητσοτάκης, χωρίς να παραλείψει να γλείψει την Βεστάγκερ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτή «θα πράξει τα δέοντα για την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα».
 
Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει τίποτα ο Μητσοτάκης με την παρέμβασή του, δεδομένου του «κλίματος» που υπάρχει στην Κομισιόν για τον ίδιο από τη μια και για τον Τσίπρα από την άλλη. Ξέρουμε, όμως, ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εκκρεμεί η υπόθεση του πρακτορείου διανομής Τύπου «Αργος ΑΕ», το οποίο ελέγχει πλέον ο Μαρινάκης, μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών των φιλοσυριζαϊκών εφημερίδων. Το πρακτορείο ανέβαλε για την 1η Φλεβάρη τη νέα τιμολογιακή πολιτική, που ήθελε να εφαρμόσει από την 1η του Δεκέμβρη, χωρίς ο Κυριτσάκης να ανταποκριθεί στην επιστολή που του έστειλε ο Δραγασάκης για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του πρακτορείου. Πέραν της γενικής ανάγκης για έλεγχο, υπάρχει και ένας ειδικός λόγος που ο Μητσοτάκης δε θέλει τη Θάνου.
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018