Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 10:38

ΠολιτικήPointer

Τρεις στο «καλάθι» των Πρεσπών

 
Μετά τα ήξεις αφήξεις της προηγούμενης εβδομάδας, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει υπέρ  της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε στα παράλογα που λένε – όταν λένε – οι γείτονες μας», συμπλήρωσε, περισσότερο για ξεκάρφωμα. Ετσι, μετά τον Δανέλλη, που είναι έτοιμος για το «ναι σε όλα» στον ΣΥΡΙΖΑ, στο «καλάθι» των Πρεσπών μπαίνουν άλλοι δύο. Θεοδωράκης και Μαυρωτάς, ο μόνος που έχει μείνει πιστός στον «επικεφαλής» Σταύρο. Με τους ανελίτες Κουντουρά και Παπαχριστόπουλο και την Παπακώστα, οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται 151. Οποιος προστεθεί από εκεί και πέρα θα είναι κέρδος. Και είναι κάμποσοι οι υποψήφιοι: Θεοχαρόπουλος, Λυκούδης, Θεοχάρης, Σαρίδης (ίσως και κάποιος άλλος που τον ξεχάσαμε). Τι ακριβώς παζαρεύει ο καθένας απ' αυτούς δεν το γνωρίζουμε. Ούτε έχει και καμιά πολιτική σημασία, αφού δεν εκφράζει κάποιο -μικρό ή μεγάλο- πολιτικό ρεύμα, αλλά μόνο τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων που κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές μέσα στις συνθήκες της μνημονιακής πολιτικής κρίσης, τους καλάρεσε και θέλουν να ξαναεκλεγούν (σε συνθήκες, όμως, διαφορετικές, που δεν ευνοούν και τόσο τον κατακερματισμό των αστικών πολιτικών κομμάτων κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.
 
Επιστρέφοντας στο Ποτάμι, εκτός από τους Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Δανέλλη, υπάρχουν τρεις ακόμα βουλευτές: Λυκούδης, Αμυράς, Ψαριανός. Ο Λυκούδης το παίζει έτσι κι αλλιώς συνεργαζόμενος (έχει δικό του σχήμα, τους ΜΕΤΑρρυθμιστές και ψάχνει να βρει συμφωνία συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ - ή μήπως και με τον ΣΥΡΙΖΑ;). Ο Αμυράς ήταν πάντοτε δεξιός (έχει κατέβει και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ), οπότε έχει δρομολογήσει την επιστροφή του στα «πάτρια εδάφη». Ο Ψαριανός, όμως; Ο «ευρωκομμουνιστής», ο κοσμοπολίτης, ο αντιεθνικιστής; Μια θεσούλα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θέλει ο άνθρωπος και γι' αυτήν όχι μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών θα καταψήφιζε, αλλά και ξεβράκωτος στα πέριξ της πλατείας Συντάγματος μπαρ θα κυκλοφορούσε. Δυστυχώς γι' αυτόν, είναι τόσο ασήμαντο πολιτικό ρεντίκολο, που κανένας δε θα τον θυμάται στο μέλλον για να τον επικαλείται ως αρνητικό παράδειγμα. Υπάρχουν άλλοι, περισσότερο αναγνωρίσιμοι.
 
ΥΓ. «Το Ποτάμι έχει πάρει μια και μόνο μια απόφαση: αυτόνομη πορεία. Προφανώς όμως δεν αλυσοδένουμε κανέναν. Αν κάποιος θέλει να πάει με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει την έδρα του και ας το κάνει. Εχω βαρεθεί να ασχολούμαι με αυτά τα σενάρια», δήλωσε ο Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο «Εθνος» της περασμένης Κυριακής. Αλήθεια, με ποιους θα κατέβει… αυτόνομα;
 
ΥΓ. Είχε γραφεί αυτό το σχόλιο, όταν ένας από τους υποψήφιους για την πλειοψηφία των Πρεσπών «αυτομόλησε» στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ο Κούλης πρόλαβε και «έκλεισε» τον Χάρη Θεοχάρη. Και χαμογέλασαν όλοι οι υποψήφιοι, γιατί πλέον ο Τσίπρας πρέπει να κινηθεί γρήγορα, πριν να του πάρει ο Κούλης και άλλους «παιχταράδες».
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018