Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 06:58

ΠολιτικήPointer

Τόνωση ηθικού ενόψει εκλογών


Αν και με τους συριζαίους τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται (είναι αδίστακτοι, χωρίς το παραμικρό ηθικό έρμα, ακόμα και στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής που υπηρετούν), δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οργάνωσαν την «ανοιχτή» συγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Τσίπρα ήταν για να κάνουν αντιπερισπασμό στο συνέδριο της ΝΔ. Αλλωστε, η συγκέντρωση με ομιλητή τον Τσίπρα κατέλαβε μόνο το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το συνέδριο της ΝΔ ολόκληρο το Παρασκευοσαββατοκύριακο. Αν ήθελαν, βέβαια, μπορούσαν να βάλουν μια άλλη Παρασκευή τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, όμως δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης παρέβη τον «πολιτικό πολιτισμό» και δεν κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΝΔ (κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα), βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν και το σχετικό αντιπερισπασμό, με μια συγκέντρωση που την είχαν προγραμματίσει επειδή την είχαν ανάγκη ως κόμμα.
 
Η συγκέντρωση απευθυνόταν στον «ΣΥΡΙΖΑ του 4%». Γι' αυτό και είχε θέμα το «Μακεδονικό». Δεν ξέρουμε αν είχαν πληροφορίες για τις κινήσεις των «μακεδονομάχων», πάντως η αντισυγκέντρωση που επεχείρησαν οι τελευταίοι μάζεψε μόνο καμιά ογδονταριά άτομα, όλοι χρυσαυγίτες, οι οποίοι φρόντισαν ν' αφήσουν την υπογραφή τους (μια σβάστικα) στο μνημείο για τους εβραίους της πόλης που εξοντώθηκαν από τους ναζί κατά την Κατοχή. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στα εθνικοφασιστικά συλλαλητήρια δεν πήρε μέρος, είτε γιατί βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια, είτε γιατί δε θέλησε να ταυτιστεί με τους νεοναζιστές, είτε γιατί φοβήθηκε ότι θα γίνουν επεισόδια και θα υπάρξουν συλλήψεις.
 
Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη συγκέντρωση του Παλέ ντε Σπορ σαν αποτυχημένη, με ρεπορτάζ για άδειες κερκίδες κτλ. Δεν νομίζουμε, όμως, ότι κρίνεται από αυτή τη συγκέντρωση η εκλογική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ακριβώς δεν κρίνεται η εκλογική επιρροή των κομμάτων της αντιπολίτευσης από το φιάσκο της αντισυγκέντρωσης των «μακεδονομάχων». Οι συριζαίοι οργάνωσαν μια συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη υπέρ της πολιτικής τους στο «Μακεδονικό», ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο παρατάχθηκε στην πρώτη γραμμή και η ΕΡΤ φρόντισε να δείξει «μέγα πλήθος και μέγα πάθος». Το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν είναι το «δεν εγκαταλείπουμε τη Βόρεια Ελλάδα, εμπρός να βγάλουμε τη Νοτοπούλου δήμαρχο Θεσσαλονίκης».
 
Εχουν τέτοια δυνατότητα; Μετά την απόσυρση Μπουτάρη, μπορούν να το παλέψουν. Οχι επειδή «μετράει» ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη (αυτός δεν «μετρούσε» ούτε παλιότερα), αλλά επειδή «μετράει» ο Μπουτάρης και ο δικός του μηχανισμός. Μέχρι τώρα ο Μπουτάρης τάσσεται υπέρ της Νοτοπούλου με διαρροές. Αν το κάνει και δημόσια (έστω και έμμεσα), τότε οι συριζαίοι θα ευελπιστούν ότι μπορούν να το παλέψουν και να πάρουν ανέλπιστα έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους, εκεί που θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να πάρουν κανέναν (στη Θεσσαλονίκη είχαν κρυφτεί πίσω από τον Μπουτάρη, στον Πειραιά κατέφυγαν στη λύση ανάγκης του Μπελαβίλα και για την Αθήνα ακόμα δεν έχουν βρει υποψήφιο).
 
Η ΝΔ κατεβαίνει ήδη με δύο υποψήφιους. Ο Ταχιάος έχει το χρίσμα του Κούλη, όμως ο Ορφανός έχει το «χρίσμα» του Σαββίδη και του ΠΑΟΚ, όπως λένε οι φήμες που διατρέχουν τη Θεσσαλονίκη.  Με δεδομένο ότι ο Ταχιάος υπήρξε λύση ανάγκης για τον Κούλη (η πρώτη επιλογή ήταν ο νυν δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος αποσύρθηκε) και ο Ορφανός έχει και προσωπική επιρροή και την επιρροή του ΠΑΟΚ, οι δυο υποψήφιοι της Δεξιάς μπορεί να αλληλοεξοντωθούν. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ακόμα ανακοινώσει υποψήφιο, αλλά όλα δείχνουν ότι προσανατολίζεται στην Καϊλή, η οποία προφανώς έχει παραγγείλει δημοσκοπήσεις για να δει αν τη συμφέρει. Γίνονται όμως κινήσεις και από τον Βούγια και μια ομάδα των «μπουταρικών», τους οποίους -όπως δήλωσε- στηρίζει το Ποτάμι. Αν απέναντι στη Νοτοπούλου βρεθούν δύο δεξιοί και δύο πασόκοι, αυτή έχει ελπίδες να περάσει στο δεύτερο γύρο, ιδιαίτερα αν έχει τη στήριξη του Μπουτάρη και του μηχανισμού του.
 
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη. Προσπαθεί να τονώσει το ηθικό του κομματικού μηχανισμού για να μπορέσει να δώσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη όρεξη τη μάχη των δημοτικών εκλογών. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρείται χαμένη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και δεν έχει ακόμα ανακοινώσει υποψήφιο
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018