Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 05:25

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Διορισμός εκπαιδευτικών

 
Τις επόμενες μέρες (το σημείωμα αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ), αναμένεται, σύμφωνα με «διαρροές», η ανακοίνωση του τρόπου διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση. Ο Γαβρόγλου δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ξεχνάμε τη συνταγματική επιταγή για αξιοκρατία αλλά και για ισοτιμία στην πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς να παραβλέπει κανείς την  προϋπηρεσία», πράγμα που παραπέμπει ευθέως στη μη αποδοχή του συνόλου της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές. Τα γεγονότα οδηγούν σε όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των αδιόριστων εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών. Πίσω από όλα αυτά είναι πρωτίστως ο αυστηρά περιορισμένος αριθμός των μόνιμων διορισμών (εάν και όταν γίνουν), σύμφωνα με τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που έχουν επιβάλει τα Μνημόνια και όχι σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.
 
Για το ζήτημα αυτό η Διδασκαλική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:
 
«Τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται, μέσω διαρροών στον τύπο, η πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση του νέου συστήματος πρόσληψης – διορισμών. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Παιδείας από τη Λειβαδιά διαμηνύει ότι το σχέδιο είναι έτοιμο και προς ανακοίνωση. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο ενδέχεται να γίνει στις 19/12, δύο μόλις μέρες πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
 
Η Δ.Ο.Ε. με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει ότι δε θα ανεχτεί τον αιφνιδιασμό των εκπαιδευτικών. Η πρόταση που ανακοίνωσε στις Ομοσπονδίες ο Υπουργός Παιδείας (προϋπηρεσία – ακαδημαϊκά – κοινωνικά κριτήρια)  με την εμμονή να μην εξασφαλίζει  ‘’την αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας ως κυρίαρχο κριτήριο διορισμού’’ (απόφαση  της 87ης Γ.Σ. Δ.Ο.Ε.) κλοπή, δηλαδή, της προϋπηρεσίας με την, κατά το δοκούν απόλυτα παραπλανητική, ερμηνεία των αποφάσεων του ΣτΕ, αποτελεί πρόκληση.  Κάθε δε συζήτηση για ‘’οροφή’’ στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας θα μας βρει απέναντι. Η προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας, είναι για τη Δ.Ο.Ε. αδιαπραγμάτευτη».
 
Η  ανακοίνωση αναφέρεται και σε σχετική γνωμάτευση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ και καταλήγει:
 
«Δε θα επιτρέψουμε την αλληλοσφαγή των συναδέλφων μας για μια θέση στους ελάχιστους διορισμούς που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση (όταν και αν αυτοί πραγματοποιηθούν, και εφόσον δεν αποτελούν για ακόμη μία φορά επικοινωνιακή εξαγγελία σε βάθος τριετίας). Πολύ δε περισσότερο, δε θα επιτρέψουμε να βρεθούν στην ανεργία χιλιάδες συνάδελφοί μας, καθώς οι ελάχιστες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών, οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και πολιτικές στη δημόσια εκπαίδευση, διαχρονικά, είχαν και έχουν ως στόχευση την εξοικονόμηση προσωπικού, οδηγούν σε τεχνητά πλεονάσματα, αύξηση μαθητών ανά τμήμα με υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε όμορες σχολικές μονάδες, επιβάρυνση και ελαστικοποίηση ωραρίου και εργασιακών σχέσεων».
 
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι στόχος είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου.
 
Η ΔΟΕ καλεί σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και σε 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση την ημέρα ψήφισης του σχετικού νόμου.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος(με ηπιότερους τόνους), η ΟΛΜΕ «προχωράει στη διοργάνωση συλλαλητηρίου έξω από το Υπουργείο Παιδείας, στις 13.00 το μεσημέρι, την επόμενη ημέρα από την εξαγγελία, με παράλληλη κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας από 11.00 έως 14.00, και ζητάει άμεσα συνάντηση με τον κ. Υπουργό Παιδείας για το ζήτημα του συστήματος διορισμών».
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018