Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 | 22:32

ΔιεθνήPointer

Σκληραίνει τον βιομηχανικό προστατευτισμό η Γερμανία

Κατηγορούν τον Τραμπ ότι σηκώνει προστατευτικό τείχος στις ΗΠΑ και παραβιάζει τους κανόνες της «παγκοσμιοποίησης» με την επιβολή δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα διάφορων χωρών. Δεν πάνε πίσω, άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, που ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές. Για παράδειγμα, η Γερμανία άλλαξε τη νομοθεσία για τις βιομηχανικές επενδύσεις, προκειμένου να εμποδίσει την κινέζικη διείσδυση στο βιομηχανικό ιστό της.
 
Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να επεμβαίνει σε περίπτωση που ξένος επενδυτής (ως ξένος επενδυτής ορίζεται οποιαδήποτε εταιρία εκτός ΕΕ) αγόραζε πακέτο τουλάχιστον 25% σε μια γερμανική εταιρία η οποία θεωρείται σημαντική για την εθνική ασφάλεια. Με τη νέα νομοθεσία, το κατώφλι παρέμβασης της γερμανικής κυβέρνησης μειώνεται στο 10%, ποσοστό που εξασφαλίζει ότι ο ξένος επενδυτής (ο γερμανικός Τύπος μιλάει ευθέως για Κινέζους) δε θα μπορέσει να ασκήσει έλεγχο πάνω στη γερμανική φίρμα.
 
Ετσι, το γερμανικό ιμπεριαλιστικό κράτος, ως εκπρόσωπος του συλλογικού συμφέροντος της μονοπωλιακής αστικής τάξης της χώρας, έρχεται να περιφρουρήσει αυτό το συμφέρον από τις «παρασπονδίες» χωριστών καπιταλιστών που πιθανόν να δελεαστούν από κάποιες κινέζικες προσφορές.
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018