Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 | 08:09

ΠολιτικήPointer

Ιδού ο… «αριστερός φεντεραλισμός»!

Σε μια από τις συχνές (έχουμε χάσει τον αριθμό) συνεντεύξεις του στο προσωπικό του μαγαζί, την ΕΡΤ, ο Νίκος Παππάς εξηγούσε ότι η «μόνη λύση για τις προοδευτικές δυνάμεις» είναι ο… «αριστερός φεντεραλισμός». «Δεν έχουμε το δικαίωμα να κοντοστεκόμαστε. Εάν η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μιλήσουν επιθετικά και δυναμικά για την προοπτική της εμβάθυνσης της ενοποίησης της Ευρώπης, θα βλέπουμε τους επιμέρους εθνικισμούς να κάθονται στη γωνία και να μαζεύουν τάληρα», είπε με το γνωστό ύφος της νούλας που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της.

Τι σημαίνει «αριστερός φεντεραλισμός»; Ομοσπονδία κομμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ και κλασικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για να το φέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Βέβαια, όταν το θέτει κανείς έτσι, ακούς από πλευράς πολλών συριζαίων το γνωστό ιδεολόγημα ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αποκηρύξει την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων ή, έστω, να αποκηρύξει κάθε ιδέα μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, επιλέγοντας τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό, αφού η περί τη Φώφη ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ τηρεί γραμμή ίσων αποστάσεων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δε θ' αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη (άρα θα συνεργαστεί με όποιον βγει πρώτος), ενώ τα γκεσέμια της συνεργασίας με τη ΝΔ (Βενιζέλος, Λοβέρδος και σία) εξακολουθούν να παίζουν ρόλο στο νέο κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δείχνει τη… φεντεραλιστική του διάθεση στις περιφερειακές εκλογές, επιλέγοντας να στηρίξει τον έναν «επιτυχημένο» πασόκο μετά τον άλλο. Ετσι, μετά τον Αρναουτάκη της Κρήτης ήρθε η σειρά του Κατσιφάρα της Δυτικής Ελλάδας, που μετά το πράσινο πήρε και το ροζ χρίσμα. Ο Σκουρλέτης πήγε στην Πάτρα, όπου συνεδρίασε η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε να συνεργαστεί με την παράταξη του Κατσιφάρα, «στη βάση συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών προτάσεων και κατευθύνσεων» (εδώ γελάνε).

«Μπροστά στις δύο επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών ο ρόλος του κόμματός μας είναι καταλυτικός και καθοριστικός στην προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς», τονίζεται στη συριζοανακοίνωση. Δύο ερωτήματα, με βάση την ανακοίνωση:

1. Μετά τους Αρναουτάκη, Μπουτάρη και Κατσιφάρα, να περιμένουμε στήριξη και του Πολ Γερουλάνου στην Αθήνα;

2. Ο προοδευτικός πόλος στις ευρωεκλογές θα οικοδομηθεί γύρω από τον υποψήφιο της σοσιαλδημοκρατίας για την προεδρία της Κομισιόν, τον οποίο θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ (ενδεχομένως και οι Podemos), κόντρα στον υποψήφιο που θα κατεβάσει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς;
Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2018