Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 | 07:56

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Μαθητές στους δρόμους

Κάποιοι (π.χ. ο Περισσός) προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία από τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Ανεξάρτητα από αυτό το παιχνίδι συλλογής ψηφοφόρων, εμείς έχουμε πάντα υποστηρίξει τις μαθητικές κινητοποιήσεις γιατί πίσω από αυτές βρίσκονται τα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αυτά είναι οι πραγματικοί υποκινητές και κανείς δε μπορεί να προσάψει στο σύνολο των μαθητών που κάνουν καταλήψεις και κατεβαίνουν στους δρόμους σκέψεις για μικροκομματικά οφέλη.

Σε κάθε αρχή σχολικής χρονιάς έχουμε μαθητικές καταλήψεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Η υλικοτεχνική υποδομή, οι άθλιες δαπάνες για την Παιδεία, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, τα νομοσχέδια των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων, που θέλουν να «αναμορφώσουν» το δημόσιο σχολείο σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση, πυροδοτούν την οργή της μαθητικής νεολαίας , που αισθάνεται εγκλωβισμένη σε ένα μίζερο και άθλιο παρόν και ένα ακόμη πιο δυσοίωνο μέλλον.

Και φέτος οι μαθητές έχουν λόγο να εξεγείρονται. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα φέρει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές έχουν δίκιο όταν ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές αυτές θα τους εξοντώσουν γιατί:

♦ Ερχονται διπλές πανελλαδικές εξετάσεις και η απόκτηση του απολυτήριου γίνεται άθλος, ειδικά για τα παιδιά της εργατικής τάξης.

♦ Η όποια γενική μόρφωση σταματάει με το τέλος της Α΄ Λυκείου και από κει και πέρα ξεκινάει ο προσανατολισμός στην ειδίκευση, με τη Γ΄ Λυκείου να μετατρέπεται σε τάξη-φροντιστήριο

♦ Θα αυξηθεί η παραπαιδεία και θα επιβαρυνθεί ο ήδη φτωχός οικογενειακός προϋπολογισμός

♦ Υποχρεώνονται από νωρίς, από τη Β΄ Λυκείου, να κάνουν επιλογές που σημαδεύουν τη ζωή τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες που έχουν στην επιλογή σπουδών.

Δε γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η εξέλιξη και εάν οι καταλήψεις και κινητοποιήσεις θα γενικευτούν, ειδικά με την κατάθεση του σχετικού νομοσχέδιου (εάν αυτό το επιχειρήσει το υπουργείο Παιδείας). Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα των μαθητών στους δρόμους δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τη συγκυβέρνηση και τον υπουργό-πατέρα Γαβρόγλου.
Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2018