Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 | 08:36

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Με μπόχα νεοφιλελευθερισμού

Οι άξονες του «πλαισίου νόμου» λειτουργίας των ΑΕΙ, που θα παρουσιάσει σε δύο εβδομάδες ο Κυρ. Μητσοτάκης (σύμφωνα με το esos.gr) φέρουν έντονο άρωμα άγριου νεοφιλελευθερισμού.

Τις προτάσεις του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει πολλές φορές παρουσιάσει ο Μητσοτάκης, καθώς και η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η επαναφορά των κακόφημων Συμβουλίων διοίκησης του νόμου Διαμαντοπούλου, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και μακριά από οποιεσδήποτε επιρροές (από φοιτητές κυρίως ή και πανεπιστημιακούς που αντιστέκονται) διοίκηση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, η αξιολόγηση παντού με γνώμονα την «ανταγωνιστικότητα» και «αποδοτικότητα» και αναβαθμισμένο το ρόλο της ΑΔΙΠ και πάνω απ’ όλα η κατάργηση του άρθου 16 του Συντάγματος και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ο πυρήνας των προτάσεων της ΝΔ.

Την κατάργηση ουσιαστικά του ασύλου (έντονη παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια) εισηγήθηκε και η 12μελής αντιπροσωπεία μελών της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ που επισκέφτηκε πρόσφατα τον Γαβρόγλου. Στην αντιπολιτευτική προπαγάνδα της ΝΔ, η «ανομία» στους πανεπιστημιακούς χώρους βρίσκεται πολύ ψηλά και αξιοποιείται σχεδόν καθημερινά, συνεπικουρούντων και των Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης. Η τακτική της τρομοκράτησης, του φόβου, με όχημα τη σκόπιμη ταύτιση των ναρκομαφιών, των «παράνομων» μικροπωλητών (αλλοδαποί κυρίως, τους οποίους εκμεταλλεύονται κυκλώματα διακίνησης προϊόντων) με τα στέκια πολιτικών συλλογικοτήτων και παρατάξεων, που εδρεύουν στους πανεπιστημιακούς χώρους και με στόχο τους «νοικοκυραίους», τους οποίους η ΝΔ επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω της, καλά κρατεί.

Η επαναφορά της βάσης εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων αποτελούν επίσης άξονες του σχεδίου της ΝΔ. Πρόκειται για ισχυρούς ταξικούς φραγμούς που θα πλήξουν ιδιαίτερα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Πηγαίνουν δε «πακέτο» με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία προορίζονται για τους γόνους των αστών.

ΥΓ1: Σύμφωνα με το «πλαίσιο νόμου» για τα ΑΕΙ της ΝΔ (πηγή: esos.gr)

♦ Την ευθύνη για το άσυλο θα έχει μόνο ο Πρύτανης, ο οποίος θα έχει συνέπειες εάν αδιαφορεί ή κωλυσιεργεί να προβεί σε νόμιμες ενέργειες για τη πάταξη καταλήψεων ή άλλων γεγονότων.

♦ Ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί δραστικά και κάθε τμήμα των ΑΕΙ θα έχει δική του βάση εισαγωγής, την οποία θα ορίζει το ίδιο.

ΥΓ2: Η αναμόχλευση των συντηρητικών ανακλαστικών των περιθωριοποιημένων λαϊκών στρωμάτων και μιας εργαζόμενης κοινωνίας βαθιά απογοητευμένης και κακοποιημένης από τις μνημονιακές πολιτικές, χωρίς ταξικό προσανατολισμό και οργάνωση, αποτελεί τακτική των αντιπολιτευόμενων κομμάτων εξουσίας. Εξ ου και η Φώφη τοποθετήθηκε για το άσυλο. Κάτι μεταξύ Γαβρόγλου («Ναι στο ακαδημαϊκό άσυλο, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, την διακίνηση των ιδεών. ΟΧΙ στη συντηρητική λογική της ΝΔ που εξαγγέλλει την κατάργησή του») και ΝΔ («ΟΧΙ στις πολιτικές ταύτισής του με τη βία και την ανομία») ήταν η τοποθέτησή της.

ΥΓ3: Και για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο είχε να πει...καλά λόγια ο Μητσοτάκης. Ούτε και σε αυτό το πεδίο δε θέλησε να «δεσμευτεί», γιατί, λέει, έχει «αδιαπραγμάτευτη θέση» «να μη χαϊδεύει αυτιά». Είπε σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί: «Το εάν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία του myschool, δηλαδή την αναλογία μαθητών/εκπαιδευτικών».

Σημειώνουμε ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα καθορίζεται στους 25 μαθητές συν μια αύξηση 10% (27 με 28 μαθητές), έχει αυξηθεί το διδακτικό ωράριο και έχουν καθιερωθεί οι δεύτερες και τρίτες αναθέσεις. Το πλαίσιο αυτό ορίζει την αναλογία μαθητών/εκπαιδευτικών και για όλα αυτά δεν είπε κουβέντα ο Μητσοτάκης. Υπολογίστε τώρα ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δίνουν στο myschool στοιχεία με πετσοκομμένες τις πραγματικές ανάγκες και βγάλτε συμπέρασμα.

Η δήλωση αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη αποδεικνύει επίσης ότι η «δέσμευση» των συριζαίων για επιπλέον 10.000 διορισμούς το 2020 και 2021 (μετά τις 4.500 στην Ειδική Αγωγή το 2019-2020) είναι στον αέρα. Εάν τη ρύθμιση αυτή είχαν αποδεχθεί οι ιμπεριαλιστές δανειστές, ποιος ο λόγος να την αρνηθεί ο Μητσοτάκης εάν και όταν έρθει στην κυβέρνηση;

Γιούλα Γκεσούλη
Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2018