Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 | 07:55

ΕργατικάPointer

Σκοπεύουν να πετσοκόψουν και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Οταν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος, ο Τσακαλώτος έσκιζε τα ρούχα του ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που παίρνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων στο Δημόσιο, δεν κινδυνεύει. Οτι εκείνο που θα μελετηθεί είναι μόνο η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Τώρα, έρχεται το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής (το έστειλε ο Τσακαλώτος στην ΑΔΕΔΥ) να αποδείξει ότι στόχος είναι η μείωση κατά 32% των δικαιούχων του επιδόματος!

Αυτή είναι η απαίτηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, όπως αναφέρεται στο πόρισμα. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η χορήγηση του επιδόματος θα καθοριστεί από τη δημοσιονομική πολιτική και όχι από την πραγματικότητα στους χώρους εργασίας και στο είδος της εργασίας που προσφέρει ο εργαζόμενος. Γι' αυτό και θα επανεξεταστούν όλοι οι κλάδοι που χορηγείται το επίδομα, για να διαμορφωθούν νέες κλίμακες και νέες κατηγορίες δικαιούχων. Πώς θα γίνει αυτό; Η λεγόμενη διαβάθμιση του κινδύνου θα είναι κάτι… νέο για το Δημόσιο! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι πρόκειται να γίνει. Και το αντιλαμβάνεστε καλύτερα όσοι έχετε παρακολουθήσει την αντίστοιχη διαδικασία που επί χρόνια ακολουθήθηκε στον καθορισμό των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα.

Η διυπουργική επιτροπή παραδέχεται ότι είχε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την «επεξεργασία κριτηρίων και μεθοδολογίας», ότι υπάρχει «σχεδόν παντελής έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων», ότι η επιστημονική/τεχνική βιβλιογραφία για θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία «στη χώρα μας δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως πλούσια» και ότι καταλήγει σε μια «απαγωγική προσέγγιση» (ανωτάτη μπακαλική δηλαδή). Αυτά, όμως, είναι λεπτομέρειες. Οταν έχουν αποφασίσει να πετσοκόψουν και αυτό το επίδομα, θα βρουν «απαγωγικά» τη σκάρτη επιχειρηματολογία για να πασαλείψουν το νομοσχέδιό τους.
Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2018