Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 07:18

ΔιεθνήPointer

Βουλγαροποίηση: χειρότερη κι από κινεζοποίηση!

Μπορεί να χρησιμοποιούμε τον όρο κινεζοποίηση για να αναδείξουμε τις άθλιες συνθήκες εργασίας τις οποίες θέλει να επιβάλει το κεφάλαιο, όμως η ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνει ότι ίσως η «βουλγαροποίηση» μπορεί να είναι χειρότερη. Ο λόγος για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη βουλγαρική κλωστοϋφαντουργία, οι οποίες σύμφωνα με έκθεση μιας ΜΚΟ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, είναι χειρότερες από αυτές που επικρατούν στις χώρες της Ασίας!
 
Η ΜΚΟ, ονόματι «clean clothes campaign», που παρακολουθεί ανά τον κόσμο τις συνθήκες εργασίας στην κλωστοϋφαντουργία, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτέμβρη ότι οι συνθήκες στη Βουλγαρία ήταν χειρότερες από αυτές στην Ινδία, την Τουρκία και την Καμπότζη! Δεν μπορούμε φυσικά να ελέγξουμε την ακρίβεια αυτής της έκθεσης. Μπορούμε όμως να αναφέρουμε τα εξής.
 
Η γερμανική κλωστοϋφαντουργία Pirintex είναι ένας από τους μεγαλύτερους καπιταλιστές στην περιοχή της πόλης Γκότσε Ντέλτσεφ, στα σύνορα με την Ελλάδα. Το εργοστάσιο του γερμανού καπιταλιστή Μπέρτραμ Ρόλμαν, που παλαιότερα λειτουργούσε στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε στις αρχές του 1990 στη Βουλγαρία. Ο λόγος προφανής: μείωση του «εργατικού κόστους» (έτσι ονομάζουν οι καπιταλιστές την πληρωμή της εργατικής δύναμης, που είναι η μόνη που παράγει), δηλαδή άγρια εκμετάλλευση των εργατών. Την εκμετάλλευση αυτή την πέτυχε, ακόμα κι αν έδινε καλύτερα μεροκάματα από αλλού. Οι μισθοί των 3.000 εργατών μπορούν να φτάσουν το… αστρονομικό ποσό των 350 ευρώ!
 
Ομως, για να… θησαυρίσουν οι εργάτες θα πρέπει να κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις. Ετσι, πολλές φορές εργάζονται 12ωρα, 7 μέρες τη βδομάδα, ενώ άλλες φορές -που δεν έχει δουλειά- πληρώνονται μόνο μέρος του μισθού τους στο τέλος του μήνα. Αυτό θα πει πλήρης ευελιξία. Εργάτης-λάστιχο που τον χρησιμοποιείς σαν ένα… νοικιασμένο μηχάνημα!
 
Ας θυμηθούμε ότι στο πρώτο Μνημόνιο αναφερόταν ρητά ως στόχος η ευθυγράμμιση της αγοράς εργασίας της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν δεν υπάρξει κίνημα, το μέλλον μας θα είναι όπως στην Pirintex.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018