Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 | 19:33

ΠολιτικήPointer

Το ΚΙΝΑΛ και ο «μεγάλος συνασπισμός plus»

 
Είπε τίποτα καινούργιο η Φώφη, στη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, και κόντεψε να γίνει πρώτη είδηση; Δεν απέκλεισε τον «μεγάλο συνασπισμό plus», με τη συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Σιγά την είδηση. Πρώτη φορά τα λέει αυτά η Γεννηματά; Εδώ ακόμα κι ο Βενιζέλος, που ακούει ΣΥΡΙΖΑ και γεμίζει κοκκινίλες, επαναλαμβάνει συνεχώς εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, ότι πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να ζητηθεί από τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης».
 
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος όμως -όπως όλα δείχνουν- θα έχει σχεδόν τριπλάσιο εκλογικό ποσοστό από το ΚΙΝΑΛ) αρνηθεί να μπει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Που είναι και το πιθανότερο, για να μην πούμε σίγουρο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος, δε θα έχει κανένα λόγο να μπει σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα ξαναγίνουν εκλογές, με απλή αναλογική όμως, οπότε μετά απ' αυτές τις επαναληπτικές εκλογές θα υπάρξουν νέα δεδομένα, νέοι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση (με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ, γιατί αλλιώς δε βγαίνουν τα νούμερα), ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην αντιπολίτευση και θα «πετροβολάει» αυτή την κυβέρνηση, που θα είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει τη μετα-μνημονιακή πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστές δανειστές. Ο στόχος θα είναι να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, αφού προηγουμένως θα έχει αναβαπτιστεί στην αντιπολιτευτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
 
Δε θα είναι η πρώτη φορά που θα ακολουθήσει τέτοια τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε και το 2012. Αφησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να μπουν στην κυβέρνηση Σαμαρά (μετά τις επαναληπτικές εκλογές) και επέλεξε τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τα οποία μάζευε «όλο το χαρτί», για να πάρει την εξουσία παρέα με τον Καμμένο, δυόμισι χρόνια μετά. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ, αν πρώτη είναι η ΝΔ και δεν της βγαίνουν τα «κουκιά».
 
«Δε θ' αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη» είπε τις προάλλες στη συνέντευξή της στη ΔΕΘ η Γεννηματά. Οταν όμως της ζητείται να πει περισσότερα, το γυρνάει στην «τρελίτσα»: «Σημασία έχει να πάρουμε εμείς την τρίτη εντολή», «δεν πρόκειται να μπούμε σε καμιά κυβέρνηση απλά και μόνο για να βρουν οι αριθμοί», «δεν είμαστε κόμμα μπαλαντέρ» και τα παρόμοια.
 
Τα πράγματα είναι παραπάνω από καθαρά: στις επόμενες εκλογές το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί να συγκυβερνήσει ή με τη ΝΔ (αν αυτή είναι πρώτο κόμμα) ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αλλάξουν τα προγνωστικά που δείχνουν σήμερα τα κατευθυνόμενα γκάλοπ. Αν νικήσει η ΝΔ, θα γίνει το μεγάλο πανηγύρι, καθώς οι πιέσεις «από τα πάνω» θα είναι μεγάλες για να μπει το ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ «από τα κάτω» θα ακούγονται φωνές κομματικής λογικής: «πάμε σε νέες εκλογές, να πάρουμε περισσότερες έδρες με την απλή αναλογική και μετά συνεργαζόμαστε κυβερνητικά με όποιον βγει πρώτος (ή και με τους δύο)».
 
ΥΓ. «Οποιοι στην Ελλάδα χαίρονται με την ενίσχυση των απόψεων Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ, δε βοηθούν τη χώρα. Ο μόνος που δικαιούται να χαίρεται είναι ο κ. Καμμένος που έχει τις ίδιες αντιλήψεις», δήλωσε στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής και (βάσει ψηφοφορίας) Νο 2 του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο «κάρφαρος» είναι φυσικά για το κόμμα του και την πρόεδρό του.
Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018