Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 23:54

ΠολιτικήPointer

Αηδιαστικός εθνικισμός


«Πάντως η ουσία είναι, το “μακεδόνας πολίτης“ σημαίνει ότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Και το γεγονός ότι υπάρχει “μακεδονική γλώσσα“ καθιστούν αυτή τη συμφωνία απαράδεκτη, επικίνδυνη. Ολα τα αλυτρωτικά εθνικιστικά ζητήματα είναι σε πλήρη ισχύ, θα διεκδικήσουν αύριο ζητήματα μειονότητας. Είναι ανιστόρητοι, κ. Αυτιά. “Μακεδονικό έθνος“, “μακεδονική γλώσσα“ ενιαία δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία. (…) Από κει και πέρα όμως εκεί ζούσαν πάρα πολλοί λαοί, πάρα πολλές εθνότητες κι αυτό ήταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε άλλες συνθήκες, με τις ανταλλαγές των πληθυσμών, με το γεγονός ότι προχώρησε σε κάθε κράτος και αφομοιώθηκαν οι πληθυσμοί έστω κι αν έχουν μια ιδιομορφία στη γλώσσα, στα έθιμα κ.λπ, όπως υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, αυτό δε συνιστά μειονότητα ή μια ενιαία μακεδονική εθνότητα».
 
Δεν είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, δεν είναι η Σοφία Βούλτεψη, δεν είναι κάποιος από το γνωστό εθνικιστικό εσμό. Είναι ο γραμματέας του Περισσού Δ. Κουτσούμπας, που τα λέει «χύμα και τσουβαλάτα». Ετσι πρέπει να τα λες όταν βγαίνεις σε εκπομπή του Αυτιά. Μπας και αγρέψεις ψηφαλάκια από το ακροατήριο του Αυτιά. Ψαρεύοντας στα θολά νερά, υποδαυλίζοντας τα πιο  χαμερπή εθνικιστικά ένστικτα, τα σφυρηλατημένα στο καμίνι της αγραμματοσύνης, της εθνικιστικής τύφλωσης, του βιασμού της ιστορικής αλήθειας.
 
Ωστε έτσι, λοιπόν, «μια ιδιομορφία στη γλώσσα και τα έθιμα» έχει αυτό το έθνος! Ο άνθρωπος που ξεστόμισε αυτή τη βλακεία αυτοονομάζεται κομμουνιστής. Εξαφανίζει ένα ολόκληρο έθνος και μια εθνική μειονότητα, που τόσους διωγμούς υπέστη από το νεοελληνικό κράτος και που μόνο για μια ιστορική περίοδο αισθάνθηκε δικαιωμένη: τότε που οι κομμουνιστές αναγνώρισαν τα εθνικά της δικαιώματα, που Ελληνες και Σλαβομακεδόνες πολέμησαν ώμο με ώμο για τη λευτεριά. Τι ήταν η κομμουνίστρια Μίρκα Γκίνοβα, η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε κατά την επανάσταση του 1946-49, ρε αχρείοι; Μια γυναίκα που είχε… «μια ιδιομορφία στη γλώσσα και στα έθιμα»;
Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018