Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 23:13

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Η μεταφορά των μαθητών είναι βραχνάς για τους ίδιους


Η ΚΥΑ 24001/2013 προβλέπει ότι προκειμένου να εγκριθεί από τις Περιφέρειες η μεταφορά των μαθητών προς και από το σχολείο τους με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών, απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1.200 μέτρων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 3.000 μέτρων για μαθητές γυμνασίων και 5.000 μέτρων για μαθητές λυκείων. Παράλληλα δεν είναι δυνατή η μεταφορά τους με μισθωμένο λεωφορείο εφόσον υπάρχει δημόσια ή δημοτική αστική και υπεραστική συγκοινωνία.
 
Η ΚΥΑ αυτή έχει καταντήσει βραχνάς για τους μαθητές που δεν κατοικούν μέσα σε αστικά κέντρα. Παρά τις μεγάλες φιλολαϊκές διακηρύξεις και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διατηρούν σε ισχύ την παραπάνω ΚΥΑ, διότι μόνον έτσι πιάνονται οι μνημονιακοί στόχοι, βγάζοντας δηλαδή και από «τη μύγα ξύγκι», σε βάρος πάντα των λαϊκών στρωμάτων.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μαθητές από το Πλαγιάρι και το Ν. Ρύσιο που εξαναγκάζονται να περπατήσουν χιλιόμετρα για να φθάσουν στο σχολείο τους. Αγανακτισμένοι γονείς και μαθητές οργάνωσαν για το λόγο αυτό διαμαρτυρία στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας.
 
Ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσε η Ενωση Γονέων Θέρμης, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Οι μαθητές από το Πλαγιάρι του 2ου Γυμνασίου Μίκρας καλούνται να περπατήσουν πάνω από 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό δρόμο με πολλούς κινδύνους. Οι μαθητές από το Ν. Ρύσιο του 2ου Γυμνασίου Θέρμης καλούνται να περπατήσουν πάνω από 1,5 έως 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό δρόμο με εξίσου πολλούς κινδύνους. Οι μαθητές από το Ν. Ρύσιο του 2ου ΓΕΛ Μίκρας καλούνται να πάνε στο σχολείο με το αστικό λεωφορείο έχοντας όμως να διασχίσουν στην επιστροφή έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με μεγάλο κίνδυνο. Τέλος οι 95 μαθητές από την Καρδία του 1ου ΓΕΛ Μίκρας καλούνται να πάνε στο σχολείο με το αστικό λεωφορείο, που όμως δεν τους χωρά. Παρά τις πιέσεις ο ΟΑΣΘ αρνείται να βάλει επιπλέον λεωφορείο την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης των μαθητών με συνέπεια να μένουν μαθητές εκτός λεωφορείου».
 
 
Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018