Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 23:27

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή;


Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται και η «δέσμευση» του Τσίπρα στη ΔΕΘ για 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Να πανηγυρίσουμε λοιπόν; Οχι βεβαίως.
 
♦ Γιατί οι προβλέψεις των προϋπολογισμών γενικά και ειδικά την περίοδο των Μνημονίων και της «ενισχυμένης εποπτείας» δεν είναι σίγουρο ότι εφαρμόζονται κιόλας. Ολα εξαρτώνται από το τι θα πουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές. Σήμερα, που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι τα Μνημόνια έλαβαν τέλος, το υπογραμμίζουν αυτό και τα δυο σενάρια προϋπολογισμού που κατατέθηκαν, προκειμένου η κυβέρνηση και τους «θεσμούς» να εξευμενίσει, αποδεχόμενη ότι τον τελικό λόγο τον έχουν αυτοί, και το εγχώριο πόπολο να παραμυθιάσει, ότι δήθεν επανήλθαμε στην «κανονικότητα» και την πολιτική χαράσσει η  κυρίαρχη κυβέρνηση της χώρας: ένα σενάριο με την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 και τα αντίμετρα και ένα με τη μη περικοπή των συντάξεων και χωρίς τα αντίμετρα. Αλλωστε, επανειλημμένα δαπάνες που έχουν αναφερθεί στον προϋπολογισμό, στη συνέχεια δεν εφαρμόστηκαν ή εφαρμόστηκαν πετσοκομμένες.
 
Για να μην υπάρχει καμιά αυταπάτη, το ίδιο το κείμενο του προσχεδίου αναφέρει: «Βασική προτεραιότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής παραμένει και για το έτος 2019 η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στους όρους της Ενισχυμένης Εποπτείας και των βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης».
 
♦ Γιατί η «ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής» περιλαμβάνεται στο δεύτερο, το «καλό» σενάριο με τη μη περικοπή των συντάξεων, στις «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» για το 2019.
 
♦ Γιατί οι υποτιθέμενες προσλήψεις δεν επηρρεάζουν προς τα πάνω το συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προσλήψεις θα ισοσκελιστούν με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού ορισμένου χρόνου (θα χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους).
 
Συγκεκριμένα, το προσχέδιο αναφέρει:
 
«Ειδική Αγωγή: πρόσληψη 4.500 αναπληρωτών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτεται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Παράλληλα θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά».
 
♦ Γιατί ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση παίρνει το ΟΚ από τους ιμπεριαλιστές δανειστές να εφαρμόσει τις «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» για το 2019 (δεύτερο σενάριο), δεν υπάρχει καμιά σαφήνεια ως προς την κατανομή των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή. Π.χ. πόσοι θα είναι οι δάσκαλοι, πόσοι οι νηπιαγωγοί, πόσες οι ειδικότητες, πόσο και ποιο το ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, τι αριθμός προσλήψεων αφορά την Πρωτοβάθμια και τι τη Δευτεροβάθμια;
 
♦ Γιατί, κυρίως, οι προσλήψεις αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι πραγματικές ανάγκες είναι τεράστιες, αφού ειδικά η Ειδική Αγωγή στελεχώνεται αποκλειστικά από αναπληρωτές.
 
Γιούλα Γκεσούλη
Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018