Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 23:19

ΔιεθνήPointer

Η Ιταλία σε κόντρα με τον γερμανογαλλικό άξονα και τις Βρυξέλλες


Σε ανοιχτή κόντρα με τις Βρυξέλλες και τον γερμανογαλλικό άξονα βρίσκεται η συμμαχική κυβέρνηση της νεοφασιστικής Λέγκας και των πεντάστερων τυχοδιωκτών στην Ιταλία. Αιτία, η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019 με έλλειμμα 2,4%, το οποίο είναι μεν κάτω από το όριο του 3% που θέτει η Συνθήκη ΕΕ, όμως είναι τριπλάσιο από  το 0,8% που είχε συμφωνήσει με την Κομισιόν η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση.
 
Στην ίδια την Ιταλία απειλήθηκε μίνι κυβερνητική κρίση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τράα ήθελε προϋπολογισμό με έλλειμμα 1,6%, προσπαθώντας να βρει μια συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες, όμως μετά από σύσκεψη κορυφής (ο Τράα, ο πρωθυπουργός Κόντε και οι αρχηγοί των δύο κυβερνητικών κομμάτων Ντι Μάιο και Σαλβίνι) κατέληξαν στο 2,4% (προφανώς για να έχουν περιθώριο διαπραγμάτευσης).
 
Ο Γιούνκερ πήγε να το παίξει… νταής: «Αν όλοι λάμβαναν ειδική μεταχείριση [όπως θέλει η Ιταλία], αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ» δήλωσε. Για να συμπληρώσει: «Δε θα επιθυμούσα, αφού κατορθώσαμε όντως να αντεπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία. Μια τέτοια κρίση ήταν ήδη αρκετή».
 
«Δεν μιλώ με μεθυσμένους» ήταν η προκλητική απάντηση του νεοφασίστα Σαλβίνι, που κατηγόρησε τον Γιούνκερ και άλλους αξιωματούχους των Βρυξελλών ότι με τις δηλώσεις τους ανεβάζουν τα ιταλικά σπρεντ. «Είμαστε έτοιμοι να απαιτήσουμε αποζημίωση από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία», συνέχισε ο φαφλατάς νεοφασίστας, που ειδικά σ' αυτό προσπαθεί να μιμηθεί το ίνδαλμά του, τον Μπενίτο Μουσολίνι. Σε νεότερη δήλωσή του συμβούλευσε τον Γιούνκερ «να πίνει δυο ποτήρια νερό» (για να… ξενερώσει) προτού μιλήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ιταλία με το χρέος της. «Εξισώνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, τρέλανε τα σπρεντ» κατέληξε.
 
Τη σκυτάλη από τον Γιούνκερ πήραν ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Λεμέρ, ο γάλλος επίτροπος Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν (και δεξί χέρι του Γιούνκερ) Ντομπρόβσκις, που σε κοινή δήλωσή τους διακήρυξαν ότι «οι κανόνες είναι ίδιοι για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης». Και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι. Ποιος δε θυμάται ότι η Γαλλία, με απευθείας διαπραγμάτευση Ολάντ-Μέρκελ, περιφρονώντας κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης, πέτυχε εξαίρεση από τον κανόνα του ελλείμματος; Παλιότερα το είχε κάνει και η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να παραβιάζει, κάθε χρόνο, τον κανόνα του εμπορικού πλεονάσματος.
 
Αυτά τα περί «ενιαίων κανόνων» είναι ένα γελοίο πρόσχημα. Το πραγματικό ζήτημα που υπάρχει είναι αν θα καταφέρει ο γερμανογαλλικός άξονας να υποτάξει την «ατίθασση» Ιταλία. Αυτό αναμένεται να φανεί το τρέχον δίμηνο, όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία εκφράζει ήδη τους φόβους του. «Ξέρουμε ότι Γερμανία και Γαλλία θέλουν να πέσει η κυβέρνησή μας», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Και συμπλήρωσε: «Δε θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω, αν χρειαστεί θα ενημερώσουμε τον κόσμο στις πλατείες».
Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018