Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 23:02

ΔιεθνήPointer

Απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική παρέμβαση


Λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Υπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, με μια απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική δήλωση, έσπευσαν να δώσουν «γραμμή» στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για το τι πρέπει να κάνουν από τώρα και μετά.
 
«Με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που άσκησαν το δικαίωμα ψήφου είπε ναι στην συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα του ονόματος και για την ευρωπαϊκή πορεία τους», γράφουν η Μογκερίνι και ο Χαν, παραβλέποντας προκλητικά το γεγονός ότι στις κάλπες προσήλθε μόλις το 36,85% των ψηφοφόρων, κάτι παραπάνω από το μισό όσων είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
 
Συνεχίζουν οι ιμπεριαλιστές: «Το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προβεί στις επόμενες ενέργειες για την εφαρμογή της συμφωνίας αναφορικά με το όνομα, αποφασίζοντας σχετικά με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών». Εχουν καθορίσει τη διαδικασία, χωρίς να περιμένουν από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τα θεσμικά της όργανα να αποφασίσουν για το ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν (π.χ. θα μπορούσαν να πάνε σε εκλογές πριν από οτιδήποτε άλλο).
 
Ακολουθεί η υπόδειξη, εν είδει καλυμμένης απειλής: «Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για αποφασιστικό βήμα της χώρας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εναπόκειται πλέον σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων τους, υπεράνω των πολιτικών κομματικών κατευθύνσεων». Το τελευταίο είναι, βέβαια, ανοιχτή και απροκάλυπτη έκκληση σε βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν κόντρα στη θέση του κόμματός τους. Αν αυτό το έλεγε ο Ζάεφ, θα ήταν θεμιτό, στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Οταν το λένε δυο εκπρόσωποι της Κομισιόν, τότε είναι ωμή ιμπεριαλιστική παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας, η οποία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ.
 
Στο ίδιο στιλ ήταν και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δημοκρατία της Μακεδονίας την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της Μακεδονίας αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών»!
 
Από το χορό δε θα μπορούσε να λείψει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ: «Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα». Ακολούθησε η καλυμμένη απειλή προς την αστική ηγεσία της ΔτΜ: «Η πόρτα του NATO είναι ανοιχτή», όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν».
 
Η Ρωσία, που από κάποιες πλευρές (π.χ. βρετανικές εφημερίδες) χαρακτηρίστηκε ως «νικήτρια« ή «νικήτρια στα σημεία», αρχικά κράτησε προσεκτική στάση και περιορίστηκε σε μια υπαινικτική δήλωση του Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του Πούτιν: «Παρακολουθούμε με προσοχή και πιστεύουμε, φυσικά, ότι όλες οι διαδικασίες οφείλουν να παραμείνουν εντός του νομικού πλαισίου». Τρεις μέρες αργότερα, όμως, ήρθε η «έκπληξη» με μια ανακοίνωση του τμήματος πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που υποστήριζε ότι με ποσοστό συμμετοχής 36,8% το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο, ενώ κατήγγειλε τις χώρες της Δύσης για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας, με προφανή σκοπό να επισπευστεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρά την επιθυμία των πολιτών της. Η ανακοίνωση κατέληγε με την απειλή του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
 
Το τελευταίο είναι μάλλον άσφαιρη απειλή. Αν οι δύο χώρες κυρώσουν τη Συμφωνία (σύμφωνα με τη διαδικασία που η ίδια η Συμφωνία προβλέπει), μάλλον δε θα αφεθεί ρόλος στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ (πέρα ίσως από κάποια συζήτηση). Η Ρωσία παρεμβαίνει ενόψει των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που θα ανοίξει ο Ζάεφ. Εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια είναι η έκταση της ρωσικής επιρροής στην πολιτική κάστα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018