Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 05:30

ΠολιτικήPointer

Εκαναν τη χώρα στρατιωτική μονάδα των Αμερικανών

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παίρνουν μέρος αυτόν τον καιρό σε επιχειρήσεις ενταγμένες στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Η «Ελλη» συμμετέχει στο στόλο SNMG2 του ΝΑΤΟ, που παρακολουθεί τη ναυτική δραστηριότητα της Ρωσίας στη ΝΑ Μεσόγειο. Η «Νικηφόρος Φωκάς» συμμετέχει στη δύναμη της UNIFILL (το ΝΑΤΟ με φερετζέ τον ΟΗΕ), συμμετέχει στον ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου με αποστολή την αποτροπή της μεταφοράς όπλων στη «Χεζμπολά». Και η «Λήμνος» συμμετέχει στην υπό αμερικάνικη διοίκηση πολυεθνική άσκηση «Bright Star 2018», ανοιχτά της Αιγύπτου, μαζί με άλλες ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις (τέσσερα αεροπλάνα F-16 και ένα C-130, τρία επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού).

Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (όπως και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις) έχει θέσει τη χώρα στην υπηρεσία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ, που ανταγωνίζεται άγρια με τη Ρωσία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Γι’ αυτό το λόγο προωθεί περισσότερες πολεμικές δαπάνες και νέα εξοπλιστικά σχέδια (όπως π.χ. νέες φρεγάτες, περισσότερα ελικόπτερα, εκσυγχρονισμό των αεροπλάνων F-16 κτλ). Και βέβαια, από πλευράς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ακούγεται «κιχ» γι’ αυτή την πολιτική, η οποία πέραν των κινδύνων από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, συνεπάγεται και ένα τεράστιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, που φορτώνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού με τη γνωστή δημοσιονομική πολιτική της σκληρής λιτότητας.

Πριν από μερικές μέρες, στη Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας προέβη σε μια γλοιώδη εκδήλωση αμερικανοδουλείας, μιλώντας για τις «κοινές αξίες» με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Εντυσε αυτή την εμφάνισή του με μπόλικες δόσεις αναπτυξιολογίας (είναι το «νερό του Καματερού» που σερβίρεται στον ελληνικό λαό). Πίσω από την αναπτυξιολογία, όμως, που στην περίπτωση των Αμερικανών δεν έχει άξιο λόγου πρακτικό αντίκρισμα, κρύβεται η συμμετοχή στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και το αβάστακτο παρασιτικό κόστος των πολεμικών δαπανών.
 
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018