Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:35

ΠολιτικήPointer

Κοτζιάς-Τσαβούσογλου

Οπως προστάζουν οι ΗΠΑ

Πέρα από την κυβερνητική προπαγάνδα περί ανοίγματος νέων διαύλων Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τη μετάβαση του Κοτζιά στη Σμύρνη και την παρουσία και του Τσαβούσογλου στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ελληνικού Προξενείου, πέρα από τα «πονηρά» αντιπολιτευτικά ερωτήματα του Κουμουτσάκου για το αν η κυβέρνηση συμφώνησε σε «άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία» (κάτι πρέπει να πει και η ΝΔ για να δείξει πως κάνει αντιπολίτευση και στην εξωτερική πολιτική), πέρα από τα δραματοποιημένα ρεπορτάζ των ελληνικών καναλιών για τα… βαβουριάρικα τουρκικά μαχητικά που πέταξαν πάνω από τα κεφάλια των επίσημων την ώρα που ετοιμαζόταν να μιλήσει ο Κοτζιάς, ας ψάξουμε την ουσία στα όσα δήλωσε ο Κοτζιάς στη Σμύρνη. Δημόσια, βέβαια, γιατί όσα συζήτησε κατ' ιδίαν με τον Τσαβούσογλου δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε.
 
Το «η Ελλάδα δεν φιλοξενεί τρομοκράτες» δε σημαίνει πρακτικά τίποτα. Ηταν μια έμμεση απάντηση στα όσα είχε πει ο Τσαβούσογλου στα «Νέα» για την υπόθεση των οχτώ φυγάδων τούρκων στρατιωτικών. Σημασία έχουν τα όσα είπε δημόσια ο Κοτζιάς για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. «Μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα», είπε. Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα». Ετσι, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες της ΕΕ. «Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές», είπε με νόημα, στηλιτεύοντας εμμέσως την άρνηση του γαλλο-γερμανικού άξονα να υλοποιήσει την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, όπως ζητά επίμονα εδώ και χρόνια ο Ερντογάν.
 
Δεν είναι, βέβαια, ο Κοτζιάς που θ' αποφασίσει γι' αυτό το θέμα, ούτε μπορεί η εξαρτημένη Ελλάδα να επιβάλει την άποψή της στους ιμπεριαλιστές «εταίρους». Αυτή η δημόσια τοποθέτηση του Κοτζιά, όμως, σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από συνεχή ένταση, γίνεται ευεξήγητη αν τοποθετηθεί υπό το φως των αμερικάνικων απαιτήσεων. Ο Τζέφρι Πάιατ, στη συνέντευξη-ποταμό στην «Καθημερινή» (γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 3) υπήρξε αποκαλυπτικός:
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολύ παρόμοια συμφέροντα ως προς την Τουρκία. Αυτό ήταν εμφανές όταν, ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Τσίπρας, σε ερώτηση αμερικανού δημοσιογράφου περί του αν η Τουρκία ήταν ακόμα δημοκρατία και αν θα έπρεπε να είναι μέρος του ΝΑΤΟ, υπερασπίστηκε την ανάγκη διατήρησης της δέσμευσης με την Τουρκία, κάτι που είναι παρόμοιο με την αμερικανική σχετική θέση. Οι αμερικανοτουρκικές διμερείς σχέσεις διέρχονται δύσκολη φάση, αλλά πρέπει να σταθούν αυτοτελώς. Σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ, να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχθεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».
 
Εξάρτημα της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής είναι η ελληνική. Τις υποδείξεις των Αμερικανών υλοποίησε ο Κοτζιάς κάνοντας στη Σμύρνη τις δηλώσεις για την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας και για την ανάγκη να υλοποιηθεί η κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Δηλώσεις που τόσο ευχάριστα ακούγονται στ' αυτιά του Ερντογάν και της κλίκας του, που θέλουν να έχουν κάτι να «πουλάνε» στον τουρκικό λαό, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία πλήττεται από την κρίση.
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018