Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:42

ΟικονομίαPointer

Ελληνική καπιταλιστική οικονομία

Εξαρτημένη, αναιμική, εύθραυστη

Οι καλόγεροι βαφτίζουν το κρέας ψάρι και το χλαπακιάζουν τη Σαρακοστή και οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ λένε με την ίδια άνεση τα πιο χοντρά ψέματα, ακόμα κι όταν τα ίδια τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν. «Είδατε χθες, μάλιστα, ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχο, η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει και αρκετά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωνε την περασμένη Τρίτη ο Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Και συνέχιζε ακάθεκτος: «Δηλαδή, χθες, είχαμε αναθεώρηση από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία των ρυθμών ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο, είχαμε πολύ καλές ειδήσεις για το δεύτερο τρίμηνο, αναμένουμε ακόμα καλύτερες για το τρίτο τρίμηνο». Για να καταλήξει σ' αυτό που από την αρχή είχε σχεδιάσει να καταλήξει: «Επομένως, θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ότι ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να είναι ακόμη και μεγαλύτερος από αυτόν τον οποίο αρχικά είχαμε υπολογίσει». Μ' άλλα λόγια, ετοιμάστε τα κουτάλια, γιατί θα φάτε καλά. Και μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον Τσίπρα και τ' άλλα παιδιά γι' αυτή την ευλογία.
 
Τι είχε ανακοινώσει την προηγούμενη μέρα η ΕΛΣΤΑΤ; Οτι το δεύτερο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ έκανε μια μεγαλοπρεπή βουτιά. Από +2,5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, έπεσε στο +1,8%. Αυτή την τόσο σημαντική μείωση του ρυιθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ο Τζανακόπουλος τη βάφτισε «πολύ καλές ειδήσεις για το δεύτερο τρίμηνο». Νομίζουμε ότι θα τον ζήλευε ακόμα και ο Γκέμπελς.
 
Το υπουργείο Οικονομικών, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά από μια σειρά αρνητικά-καταστροφολογικά δημοσιεύματα (η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός για τους δικούς της αντιπολιτευτικούς λόγους), δεν επανέλαβε τα χοντροκομμένα ψέματα του Τζανακόπουλου, αλλά προσπάθησε να μεταφέρει αλλού τη συζήτηση. Απέφυγε να σχολιάσει τη μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ, σημείωσε ότι «το ΑΕΠ αυξάνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο για πρώτη φορά από την περίοδο 2005-2006» και τόνισε ότι «ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης του 1ου εξαμήνου ανήλθε σε 2,2% και είναι συμβατός με τη σχετική πρόβλεψη του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».
 
Ως προς το τελευταίο, θυμίζουμε ότι ο στόχος για το 2018 είναι να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2,3%. Δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο το «σκορ» έγραψε 2,15% (ο Τσακαλώτος το στρογγύλεψε σε 2,2%, ακολουθώντας την τακτική του Ταμτάκου στην αναγραφή της τιμής του καρπουζιού), πράγμα που σημαίνει ότι για να πιαστεί ο στόχος το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να γράψει +2,5%. Αν και φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να πιαστεί αυτός ο στόχος (τα ίδια έγιναν και πέρυσι και ο στόχος αναθεωρήθηκε δυο φορές προς τα κάτω), δε θα μείνουμε σ' αυτό. Θα αναφερθούμε στο γεγονός μιας σχετικής ανάκαμψης (μετά από μια δεκαετία καταστροφικής κρίσης, που έριξε το ΑΕΠ πολύ χαμηλά), η οποία όχι μόνο δεν είναι ορμητική, αλλά αντίθετα είναι αναιμική και εύθραυστη, με συνεχή σκαμπανεβάσματα, ακόμα και από τρίμηνο σε τρίμηνο μέσα στο ίδιο έτος.
 
Από αυτή την οικονομία «περιμένουν» να έχει υψηλά «πρωτογενή πλεονάσματα» συνεχώς, για μια περίοδο μεγαλύτερη των σαράντα ετών! Υψους 3,5% του ΑΕΠ το χρόνο μέχρι και το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060! Μας δουλεύουν, φυσικά. Ολοι μαζί. Ελληνική κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές επικυρίαρχοι. Τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (όποιου ύψους) δεν μπορούν να βγουν από την όποια ανάπτυξη (η οποία από την αρχή ακόμα της σχετικής καπιταλιστικής ανάκαμψης δείχνει τον αναιμικό, ασταθή και εύθραυστο χαρακτήρα της), αλλά θα βγουν μόνο μέσα από την υπερφορολόγηση και την κινεζοποίηση του ελληνικού λαού.
 
Κι επειδή το «καλό πράγμα» φαίνεται από την αρχή, δείτε τον… λάιτ γκεμπελισμό του Τσακαλώτου: «Εδραιώνεται η ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών ως συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης». Στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1%! Εκτός του ότι πρόκειται για στατιστικά αμελητέο μέγεθος, ως ποσοστό είναι το μισό της αύξησης του ΑΕΠ την ίδια περίοδο. Μ' άλλα λόγια, η όποια ανάπτυξη δεν οδηγεί και σε βελτίωση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων.
 
 
Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018